To τελικό σχέδιο για την ΚΑΠ 2023-2027, όπως υποβλήθηκε στην Ε.Ε.

13 January 2022

To τελικό σχέδιο για την ΚΑΠ 2023-2027, όπως υποβλήθηκε στην Ε.Ε.

Το ελληνικό στρατηγικό σχέδιο για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική της περιόδου 2023 - 2027, όπως αυτό υποβλήθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 31/12/2021, δόθηκε στη δημοσιότητα από το ΥΠΑΑΤ.

Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο τύπου του Υπουργείου, "Το ΣΣ ΚΑΠ περιλαμβάνει τη στρατηγική δήλωση, τη SWOT ανάλυση και την εκτίμηση των αναγκών, τη στρατηγική παρέμβασης και το πλάνο δεικτών, τη συνοχή και τη συμπληρωματικότητα της στρατηγικής, τα κοινά στοιχεία των παρεμβάσεων, τις παρεμβάσεις, τον χρηματοδοτικό πίνακα, το σύστημα διακυβέρνησης και συντονισμού, το AKIS και το σχεδιασμό για την ψηφιοποίηση της ελληνικής Γεωργίας, καθώς και τα απαραίτητα, από τον κανονισμό, παραρτήματα".

Το πλήρες κείμενο του σχεδίου της νέας ΚΑΠ μπορείτε να το διαβάσετε εδώ.

Οι άμεσες ενισχύσεις περιλαμβάνουν πέντε καθεστώτα: Βασική ενίσχυση, συμπληρωματική ενίσχυση νέων αγροτών, αναδιανεμητική ενίσχυση, "νέο πρασίνισμα" και συνδεδεμένες ενισχύσεις.

Σύμφωνα με την ελληνική πρόταση οι συνδεδεμένες ενισχύσεις που αφορούν την κτηνοτροφία, είναι:

  1. Συνδεδεµένη Ενίσχυση Πρόβειου και Αίγειου κρέατος: 12 ευρώ/προβατίνα ή αίγα.
  2. Συνδεδεµένη Ενίσχυση Βοείου Κρέατος – Μέτρο Α. Η ενίσχυση καταβάλλεται σε θηλυκά βοοειδή ηλικίας 18 µηνών έως 12 ετών που έχουν γεννήσει στο έτος ενίσχυσης. Προτεινόµενη Τιµή Ενίσχυσης: 40 ευρώ/θηλυκό ζώο που έχει γεννήσει στο έτος ενίσχυσης.
  3. Συνδεδεµένη Ενίσχυση Βοείου Κρέατος – Μέτρο Β. Η ενίσχυση καταβάλλεται για θηλυκά και αρσενικά ζώα ηλικίας σφαγής 11-12 µηνών, καταγεγραµµένα στο κτηνιατρικό µητρώο, που διατηρούνται στην εκµετάλλευση από την οποία οδηγήθηκαν για σφαγή, τουλάχιστον για 5 µήνες. Προτεινόµενη Τιµή Ενίσχυσης: 200 ευρώ/κεφαλή.
  4. Συνδεδεµένη Ενίσχυση Βοείου Κρέατος – Μέτρο Γ. Η ενίσχυση καταβάλλεται για βοοειδή (αρσενικά και θηλυκά), που οδηγούνται για σφαγή σε ηλικία άνω των 14-24 µηνών. Αφορά ζώα εγγεγραµµένα στο κτηνιατρικό µητρώο και τα οποία διατηρούνται στην εκµετάλλευση που τα οδηγεί σε σφαγή τουλάχιστον για 5 µήνες. Προτεινόµενη Τιµή Ενίσχυσης: 250 ευρώ/κεφαλή.
13 January 2022
Banner
Banner