Βρετανία: Ελλείψεις στην αγορά κρέατος λόγω διαταραχής στην παραγωγή CO2;

04 October 2021

Βρετανία: Ελλείψεις στην αγορά κρέατος λόγω διαταραχής στην παραγωγή CO2;

Το Ηνωμένο Βασίλειο προειδοποίησε τους παραγωγούς τροφίμων να προετοιμαστούν για αύξηση έως και 400% των τιμών του διοξειδίου του άνθρακα, όπως αναφέρει το Reuters.

Η εξέλιξη αυτή αναμένεται μετά την επέκταση της έκτακτης κρατικής στήριξης που αποφασίστηκε, καθώς το αυξανόμενο κόστος χονδρικής του φυσικού αερίου οδήγησε σε φόβους για ελλείψεις κρέατος και πουλερικών.

Το Reuters σημειώνει ότι η Βρετανία την περασμένη εβδομάδα ανέστειλε προσωρινά την νομοθεσία περί ανταγωνισμού για μερικά τμήματα της βιομηχανίας διοξειδίου του άνθρακα (CO2). Ο στόχος της κίνησης αυτής ήταν να διασφαλίσει την προμήθεια αερίου στις επιχειρήσεις τροφίμων στη χώρα.

Η άνοδος της τιμής του φυσικού αερίου ανάγκασε ορισμένα εργοστάσια λιπασμάτων –κύρια πηγή CO2 της Βρετανίας, καθώς είναι ένα υποπροϊόν της βιομηχανίας αυτής– να αναστείλουν τη δραστηριότητά τους τις τελευταίες εβδομάδες, με συνέπεια την έλλειψη CO2 το οποίο χρησιμοποιείται στη βιομηχανία της μπίρας και των αναψυκτικών, αλλά και για την αναισθητοποίηση των ζώων πριν από τη σφαγή, όπως και στη συσκευασία.

Μετά την κίνησή της να αναστείλει εν μέρει τον νόμο περί ανταγωνισμού για να επιτρέψει στους προμηθευτές καυσίμων να μοιράζονται πληροφορίες και να συντονίζουν την απάντησή τους στις ελλείψεις βενζίνης, η βρετανική κυβέρνηση ελπίζει ότι οι εταιρείες στον κλάδο του CO2 θα μπορούν να συνεργαστούν για να διασφαλίσουν την απρόσκοπτη προμήθεια στην αγορά.

04 October 2021
Banner
Banner