Μπρα ντε φερ για τα «βαλτωμένα» Σχέδια Βελτίωσης

03 October 2019

Μπρα ντε φερ για τα «βαλτωμένα» Σχέδια Βελτίωσης

Ανακοίνωση σχετικά με άρθρο του τέως Γ.Γ. Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων Χαράλαμπου Κασίμη, εξέδωσε το ΥΠΑΑΤ. Στο άρθρο του ο κ. Κασίμης καταφέρεται εναντίον της κυβέρνησης για τις προθέσεις της όσον αφορά τα Σχέδια Βελτίωσης, αλλά και εναντίον του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Μηχανημάτων. Το θέμα αφορά την καθυστέρηση των Σχεδίων και ο κ. Κασίμης εξηγεί το σκεπτικό πίσω από τον περίφημο τιμοκατάλογο εύλογου κόστους. Ο ίδιος θέτει μερικά κρίσιμα ερωτήματα, όπως:

- Ποιος χαράσσει και ποιος αποφασίζει τελικά για την πολιτική του υπουργείου; Η πολιτική ηγεσία ή τα διάφορα ιδιωτικά συμφέροντα στον αγροτικό τομέα;
- Τι θα απαντήσουν οι Ειδικές Υπηρεσίες στους ελεγκτές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όταν θα ερωτηθούν γιατί το ίδιο μηχάνημα σε έναν γεωργό το πληρώνουν με σημαντικά διαφορετικές τιμές απ’ ότι σε έναν άλλο;  
- Γιατί απαξιώνονται οι υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ που εργάστηκαν υπεύθυνα για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος;

Καταλήγει δε στο συμπέρασμα ότι «Στην περίπτωση των Σχεδίων Βελτίωσης φαίνεται ότι συγκρούονται δυο πολιτικές. Από την μία η πολιτική εξορθολογισμού και προστασίας του δημοσίου συμφέροντος σε όφελος του αγροτικού κόσμου και από την άλλη η γνωστή πολιτική της αδιαπραγμάτευτης ικανοποίησης των συσσωρευμένων και παγιωμένων συμφερόντων που δραστηριοποιούνται στον αγροτικό τομέα. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ υπερασπίστηκε την πρώτη, η κυβέρνηση ΝΔ την δεύτερη».

Σε σχέση λοιπόν με αυτή την παρέμβαση το ΥΠΑΑΤ εξέδωσε σήμερα ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία:

«Σχετικά με την από 30-09-2019 επιστολή του πρώην Γενικού Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων:

Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι ένα ζήτημα που απασχολεί τον αγροτικό κόσμο είναι η καθυστέρηση της αξιολόγησης των Σχεδίων Βελτίωσης και για τούτο αποκλειστικά υπεύθυνη είναι η πρώην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η οποία με μια σειρά πράξεων καιπαραλείψεών της πάγωσε ένα από τα σημαντικότερα επενδυτικά μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, συνολικής δημόσιας δαπάνης 316 εκ ευρώ.

Συγκεκριμένα για τους γεωργικούς ελκυστήρες, τον Δεκέμβριο του 2017, όταν εκδόθηκε η σχετική υπουργική απόφαση που καθόριζε το πλαίσιο εφαρμογής των δράσεων για τα Σχέδια Βελτίωσης, επιλέχθηκε να μην θεσπιστεί ειδικότερος τρόπος καθορισμού του εύλογου κόστους τους, παρά το γεγονός ότι και η εμπειρία για τα Σχέδια Βελτίωσης από το προηγούμενο ΠΑΑ 2007-2013 υπήρχε, και θα έπρεπε να ληφθούν υπόψη οι συστάσεις του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου για αποτελεσματικότερο έλεγχο του εύλογου κόστους των δαπανών.

Η προηγούμενη πολιτική ηγεσία, επιλέγοντας να προχωρήσει στην αξιολόγηση των δαπανών των γεωργικών ελκυστήρων στη βάση των τριών προσφορών, απέδειξε εκ του αποτελέσματος ότι ούτε σωστά προετοιμασμένη ήταν, ούτε είχε λάβει υπόψη τις κατευθύνσεις του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου. Αντίθετα, εξέδωσε εγκύκλιο 3 (!) μήνες μετά την έναρξη των αξιολογήσεων, ρυθμίζοντας ουσιαστικά τη διαδικασία αξιολόγησης των προσφορών για τους γεωργικούς ελκυστήρες εκ νέου και με διαφορετικό τρόπο από αυτόν που προβλεπόταν στην υπουργική απόφαση.

Αποτέλεσμα αυτού ήταν να σπαταληθεί 1 ολόκληρος χρόνος, χωρίς να έχει ακόμη ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των Σχεδίων Βελτίωσης.

Η μόνη αλήθεια, λοιπόν, για τα Σχέδια Βελτίωσης είναι ότι η προηγούμενη πολιτική ηγεσία με πληθώρα λαθών σε όλα τα πεδία, δημιούργησε ένα γόρδιο δεσμό, τον οποίο η σημερινή πολιτική ηγεσία καλείται να λύσει. Αυτό που προξενεί βλάβη στα συμφέροντα των αγροτών είναι το βάλτωμα της υπόθεσης αυτής, γεγονός που ομολογεί με την επιστολή του και ο πρώην Γενικός Γραμματέας.

Για το λόγο αυτό προχωράμε άμεσα στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης των Σχεδίων Βελτίωσης με επιτάχυνση της διαδικασίας, λαμβάνοντας υπόψη το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο αλλά και το συμφέρον του αγροτικού κόσμου, εξοικονομώντας ταυτόχρονα δημόσια δαπάνη ύψους 17 εκ. ευρώ.

Αυτό που δεν έλυναν για 2 χρόνια, το λύνουμε σε 2 μήνες.Οποιαδήποτε άλλη δημόσια παρέμβαση επί του θέματος ούτε προσφέρει στο δημόσιο διάλογο, ούτε είναι προς όφελος του αγροτικού κόσμου που αναμένει εδώ και μήνες να ξεπαγώσειτο Μέτρο».

03 October 2019
Banner
Banner