Επιμένει το βελγικό ενδιαφέρον για τον ελληνικό μαύρο χοίρο

13 September 2016

Επιμένει το βελγικό ενδιαφέρον για τον ελληνικό μαύρο χοίρο

Συνεχίζουν να εκδηλώνουν ενδιαφέρον για τον ελληνικό μαύρο χοίρο Βέλγοι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στη μεταποίηση και εμπορία κρεάτων, όπως και στο λιανεμπόριο. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα, της μεγάλης εκδήλωσης Hellenic Excellence Gastronomic Culture που διοργανώθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Beringen του Βελγίου, ήταν το τελευταίο μόνο παράδειγμα προβολής ελληνικών διατροφικών προϊόντων, μεταξύ των οποίων ξεχωριστή θέση κατείχε το ποιοτικό κρέας του μαύρου χοίρου και παραγόμενα από το κρέας αυτό αλλαντικά.

Είχαν προηγηθεί, προ μηνών, κι άλλες κινήσεις που έδειχναν το βελγικό ενδιαφέρον, ενώ σε αυτή την υπόθεση προβολής και προώθησης του ελληνικού μαύρου χοίρου, ενεργό ρόλο είχε η Φάρμα Φωτιάδη. Είχαν τότε πραγματοποιηθεί μερικές κινήσεις, επισκέψεις και δημοσιεύματα στον Τύπο.

Το τωρινό παράδειγμα με το Hellenic Excellence Gastronomic Culture υπογραμμίζει εμφατικά τις δυνατότητες που έχει ο ελληνικός μαύρος χοίρος, αν οι εκτροφείς του στηριχθούν από την Πολιτεία. Με δεκάδες αιώνες ιστορία πίσω του, ο ελληνικός μαύρος χοίρος είναι ο χοίρος που γνωρίζουμε από την Οδύσσεια. Σήμερα, 3.000 χρόνια μετά, οι εκτροφείς αυτής της εγχώριας φυλής αγωνίζονται απέναντι σε πάμπολλες αντιξοότητες χωρίς να σταματούν να αισιοδοξούν ότι ίσως τα πράγματα μπορούν να γίνουν καλύτερα.

mayros-xoiros_tsigkasΓια να έρθουν όμως τα καλύτερα, οι εκτροφείς του ελληνικού μαύρου χοίρου οργανώνονται. Είναι λίγοι μήνες που οριστικοποιήθηκε το καταστατικό της Πανελλήνιας Ένωσης Εκτροφέων Αυτόχθονου Μαύρου Χοίρου «Ο Εύμαιος». Σκοπός της Ένωσης είναι να προστατεύσει και να αναδείξει τον ελληνικό μαύρο χοίρο και τα προϊόντα του, να τον συστήσει στο καταναλωτικό κοινό, να προωθήσει τη σύσφιγξη των σχέσεων των εκτροφέων–μελών μεταξύ τους. Επιπλέον, όμως, να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που απασχολούν τον κλάδο, καθώς μιλάμε για την εκτροφή μιας φυλής που ανήκει στις σπάνιες και απειλούμενες.

Όπως λέει μιλώντας στο meatnews.gr ο αντιπρόεδρος του «Εύμαιου», Νίκος Τσίγκας, οι εκτροφείς ελληνικού μαύρου χοίρου θέτουν το στόχο της ένταξης στις βιολογικές εκτροφές, περιμένουν το οριστικό πλαίσιο για τις ομάδες παραγωγών, αγωνίζονται για να κάνουν γνωστά στο ελληνικό κοινό τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του κρέατος του ελληνικού μαύρου χοίρου. Διαβάστε περισσότερα για όλα αυτά στο τεύχος Σεπτεμβρίου του Meat News, που κυκλοφορεί.

 

 

 

 

 

13 September 2016
Banner