ΒΕΑ: Επιδότηση ανάλογα με τη βαρύτητα του ενεργειακού κόστους σε κάθε κλάδο

10 February 2022

ΒΕΑ: Επιδότηση ανάλογα με τη βαρύτητα του ενεργειακού κόστους σε κάθε κλάδο

Ανάλογα με το ύψος του ενεργειακού κόστους που βαραίνει τον κάθε επαγγελματικό κλάδο, θα πρέπει να παρέχονται οι επιδοτήσεις σε ρεύμα και φυσικό αέριο στις επιχειρήσεις, τονίζει για μία ακόμη φορά το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της Αθήνας.

Τη γνώμη αυτή διατυπώνει η Διοίκηση του ΒΕΑ με αφορμή τις νέες εξαγγελίες της κυβέρνησης, για παροχή επιδοτήσεων σε ρεύμα και φυσικό αέριο. Επισημαίνει ότι για άλλη μια φορά το σύνολο των επιχειρήσεων της χώρας αντιμετωπίζεται οριζόντια. «Κανένας σχεδιασμός, καμία διαφοροποίηση, από τα ποσά και τον τρόπο που επιδοτήθηκαν μέχρι σήμερα, χιλιάδες επιχειρήσεις».

Όπως αναφέρει το ΒΕΑ, και είναι και λογικό, «τα μέτρα θα πρέπει να διαφοροποιηθούν ανά επαγγελματικό κλάδο, ανάλογα με την βαρύτητα του ενεργειακού κόστους, καθώς οδηγούμαστε σε αδικίες και ανισότητες μεταξύ των επιχειρήσεων. Χρειάζεται αξιολόγηση από το οικονομικό επιτελείο και προσεκτική προσέγγιση, για να αποδειχτεί στην πράξη, ότι τα μέτρα θα στηρίξουν ουσιαστικά τις επιχειρήσεις. Δυστυχώς, οι οριζόντιες επιδοτήσεις δεν επαρκούν για την επιβίωση των επιχειρήσεων, οι οποίες προχωρούν μοιραία σε ανατιμήσεις των προϊόντων τους, μεταφέροντας το κόστος στον τελικό καταναλωτή, ο οποίος με τη σειρά του δεν μπορεί να ανταποκριθεί λόγω περιορισμού της αγοραστικής του δύναμης».

Έτσι, το Επιμελητήριο ζητά από την κυβέρνηση και το αρμόδιο το οικονομικό επιτελείο να προχωρήσουν άμεσα στον σχεδιασμό στοχευμένων μέτρων στήριξης των παραγωγικών επιχειρήσεων όπως:   

  • Να δοθεί στις βιοτεχνικές επιχειρήσεις ποσοστό επιδότησης επί της ρήτρας αναπροσαρμογής και όχι έκπτωση στην τιμή ενέργειας,
  • Να δοθεί επιδότηση της αύξησης της ενέργειας που καταγράφεται στα τιμολόγια ενέργειας, με τη μορφή άτοκου δανείου ή επιστρεπτέας προκαταβολής, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ρευστότητας που αντιμετωπίζουν. Συγκεκριμένα, έχοντας σαν βάση τις τιμές ενέργειας  του μηνός Ιουλίου 2021, να επιδοτηθεί αναδρομικά η αύξηση των τιμολογίων ενέργειας, για κάθε μήνα ή δίμηνο, σε κάθε βιοτεχνία, στην οποία αποδεδειγμένα (βάσει ΚΑΔ), η ενέργεια αποτελεί σημαντικό παράγοντα, στη διαμόρφωση του κοστολογίου της.
  • Να δοθεί η δυνατότητα επιλογής σταθερού τιμολογίου στις βιοτεχνικές επιχειρήσεις, ώστε να περιοριστεί η εξάρτησή τους από την χρηματιστηριακή τιμή ενέργειας.
  • Να καταρτιστεί σχέδιο από την κυβέρνηση και τους εκπροσώπους των επιχειρήσεων, το οποίο θα περιλαμβάνει και χρηματοδοτικές ενισχύσεις, προκειμένου οι επιχειρήσεις να προχωρήσουν στην αγορά μηχανημάτων χαμηλότερης ενεργειακής κλάσης, ή στην παραγωγή ΑΠΕ, για την κατασκευή των προϊόντων τους.
  • Να επιδοτηθεί η καταβολή των δημοτικών τελών στο 100% και μετά την λήξη της ενεργειακής κρίσης, οι επιχειρήσεις να επανέλθουν στο προηγούμενο καθεστώς.
  • Να μειωθούν όλοι οι ειδικοί φόροι στους λογαριασμούς ενέργειας.

10 February 2022
Banner
Banner