Ασφάλιση εξαγωγικών πιστώσεων και για την Ελλάδα από 1/1/2020

27 November 2019

Ασφάλιση εξαγωγικών πιστώσεων και για την Ελλάδα από 1/1/2020

Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος στήριξης και την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια τον Αύγουστο 2018, αλλά κυρίως μετά τη συνεχιζόμενη υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί, η Κομισιόν αποφάσισε να επανεντάξει τη χώρα μας στον κατάλογο των χωρών με «εμπορεύσιμους κινδύνους» για βραχυπρόθεσμη ασφάλιση εξαγωγικών πιστώσεων από την 1η Ιανουαρίου 2020.

Οι εξαγωγικές πιστώσεις δίνουν τη δυνατότητα σε αλλοδαπούς αγοραστές αγαθών ή/και υπηρεσιών να αναβάλουν την πληρωμή. Η αναβολή της πληρωμής συνεπάγεται πιστωτικό κίνδυνο για τους πωλητές/εξαγωγείς, έναντι του οποίου αυτοί ασφαλίζονται συνήθως με ασφαλιστές του ιδιωτικού τομέα (η γνωστή ασφάλιση εξαγωγικών πιστώσεων).

Από το 2013, το εμπόριο εντός των χωρών της ΕΕ (και ορισμένων χωρών εκτός ΕΕ) με μέγιστη περίοδο κινδύνου έως δύο ετών συνεπάγεται εμπορεύσιμους κινδύνους και δεν θα πρέπει, κατ’ αρχήν, να ασφαλίζεται από το κράτος ή από ασφαλιστές υποστηριζόμενους από το κράτος.

Με άλλα λόγια, δεδομένου ότι οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες παρέχουν αυτό το είδος ασφάλισης, το κράτος δεν χρειάζεται να παρεμβαίνει και να προσφέρει παρόμοιο προϊόν.

Ωστόσο, λόγω της δύσκολης οικονομικής κατάστασης και της έλλειψης ασφαλιστικής ικανότητας για τους πιστωτικούς κινδύνους που σχετίζονται με τις εξαγωγές στην Ελλάδα, η Κομισιόν αποφάσισε το 2013, επίσης βάσει στοιχείων από δημόσιες διαβουλεύσεις, να αποσύρει την Ελλάδα από τον κατάλογο των χωρών με εμπορεύσιμους κινδύνους και να θεωρήσει τους κινδύνους από βραχυπρόθεσμη ασφάλιση εξαγωγικών πιστώσεων προς την Ελλάδα, προσωρινά «μη εμπορεύσιμους».

Η απόφαση αυτή, ύστερα από πολλές παρατάσεις, ισχύει μέχρι το τέλος του 2019.

Μετά από δημόσια διαβούλευση με τα κράτη μέλη, τις ιδιωτικές εταιρείες ασφάλισης πιστώσεων και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη, αλλά και λαμβάνοντας υπόψη τους σχετικούς οικονομικούς δείκτες, ιδίως τις αξιολογήσεις του δημόσιου χρέους της Ελλάδας και τις επιδόσεις του εταιρικού τομέα, η Κομισιόν αποφάσισε να επανεντάξει την Ελλάδα στον κατάλογο των χωρών με εμπορεύσιμους κινδύνους.

Αυτό σημαίνει ότι, από την 1η Ιανουαρίου 2020, οι βραχυπρόθεσμοι πιστωτικοί κίνδυνοι για τις εξαγωγές προς την Ελλάδα θα θεωρούνται ως εμπορεύσιμοι ώστε να καλύπτονται από ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.

27 November 2019
Banner
Banner