Artemis ΙΙ: Ψηφιακό τείχος προστασίας ενάντια στις ελληνοποιήσεις

16 May 2022

Artemis ΙΙ: Ψηφιακό τείχος προστασίας ενάντια στις ελληνοποιήσεις

 «Έχουμε χρέος να διαφυλάξουμε τον πλούτο της χώρας μας και τον μόχθο του Έλληνα παραγωγού», τόνισε ο κ. Γεωργαντάς, με αφορμή την παρουσίαση του «Artemis ΙΙ» από τη Διοίκηση του ΕΛΓΟ Δήμητρα, στα γραφεία του ΕΛΟΓΑΚ στη Θεσσαλονίκη, σημειώνοντας ότι με αυτόν τον τρόπο προστατεύονται τα ελληνικά προϊόντα και αποκτούν προστιθέμενη αξία.

«Μέσω του  “Artemis ΙΙ”, οι έλεγχοι των εποπτικών αρχών σε όλο το κύκλωμα παραγωγής, τυποποίησης και εμπορίας του γάλακτος γίνονται πιο αποτελεσματικοί,  καθώς μέσω του αναβαθμισμένου αυτού συστήματος και τη σύνδεσή του με όλα τα μητρώα του ΕΛΓΟ και του ΟΠΕΚΕΠΕ, εντοπίζονται παρατυπίες και παρανομίες και επιτυγχάνεται η μέγιστη δυνατή προστασία των καταναλωτών και των παραγωγών από ελληνοποιήσεις», σύμφωνα με τον ΕΛΓΟ, καθώς το νέο σύστημα αξιοποιεί επαρκώς την ψηφιακή τεχνολογία αφαιρώντας πλήρως κάθε ανθρώπινη εμπλοκή σε όλη τη διαδικασία καταγραφής των ισοζυγίων γάλακτος, καθιστώντας αδύνατη την παράκαμψή του.

Το Artemis ΙΙ και στους κτηνοτρόφους

Ο κ. Παν. Χατζηνικολάου, διευθύνων σύμβουλος του ΕΛΚΟ, εξήγησε πως τα οικονομικά οφέλη που θα προκύψουν από «Άρτεμις ΙΙ» μπορεί να φτάσουν στα 143 εκατ. ευρώ, ετησίως, ενώ το κόστος εγκατάστασής του σε ολόκληρη τη χώρα θα μπορούσε να καλυφθεί από το παρακράτημα γάλακτος.

Όπως μας πληροφορεί ο ΟΛΓΑ, το σύστημα είχε εφαρμοστεί πιλοτικά επί 18 μήνες σε 200 παραγωγούς της Θεσσαλίας και τα αποτελέσματα υπήρξαν εξαιρετικά.

Όσον αφορά τους 50.000 κτηνοτρόφους, είπε ο πρόεδρος του ΕΛΓΟ, κ. Σέρκο Χαρουτουνιάν, η πλήρης ανάπτυξη του συστήματος στο σύνολο της χώρας απαιτεί,  επιπλέον 14 μήνες για να τους καλύψει πλήρως.

Ο κ. Γεωργαντάς, επίσης, τόνισε ότι πρέπει να αυστηροποιηθεί η νομοθεσία στο ζήτημα των ελέγχων και της επιβολής προστίμων. Τόνισε δε ότι πρόθεσή του είναι εκτός από τα πρόστιμα στους παραβάτες, αν δεν υπάρχει συμμόρφωση να αφαιρείται η άδεια λειτουργίας.

«Είμαστε αποφασισμένοι και με τις αναγκαίες νομοθετικές παρεμβάσεις και με την χρήση της τεχνολογίας, η οποία μας δίνει πραγματικά πάρα πολλές δυνατότητες, να προχωρήσουμε σε πρωτοβουλίες, οι οποίες θα δώσουν προστιθέμενη αξία στα παραγόμενα προϊόντα μας και θα ικανοποιήσουν τους παραγωγούς... Θα υπάρξει ένα πολύ αυστηρό, αλλά και ξεκάθαρο πλαίσιο μέσα στο οποίο θα μπορούν και οι παραγωγοί μας και οι μεταποιητικές και γαλακτοκομικές επιχειρήσεις μας, να λειτουργήσουν με ένα ξεκάθαρο τρόπο, να παράξουν, να δώσουν αξία στο προϊόν, πλην όμως δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να εκμεταλλεύεται το υφιστάμενο σύστημα», είπε, μεταξύ άλλων ο ΥπΑΑΤ.

16 May 2022
Banner
Banner