Αρμοδιότητες της Κτηνιατρικής περνούν στον ΕΦΕΤ, καταγγέλλουν ΠΟΓΕΔΥ – ΠΕΚΔΥ

24 April 2017

Αρμοδιότητες της Κτηνιατρικής περνούν στον ΕΦΕΤ, καταγγέλλουν ΠΟΓΕΔΥ – ΠΕΚΔΥ

Την τροποποίηση του Π.Δ. 79/2007 προς τη λάθος κατεύθυνση καταγγέλλουν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΟΓΕΔΥ) και η Πανελλήνια Ένωση Κτηνιάτρων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΕΚΔΥ).

Από τις 13 Απριλίου το meatnews.gr είχε αναφερθεί στην πιθανότητα τροποποίησης της σχετικής νομοθεσίας με σκοπό να περάσει στον ΕΦΕΤ η αδειοδότηση (ίσως και ο έλεγχος) των επιχειρήσεων επεξεργασίας τροφίμων ζωικής προέλευσης. Μετά τη δημόσια καταγγελία των ΠΟΓΕΔΥ – ΠΕΚΔΥ φαίνεται ότι αυτό προχωρά. Όπως αναφέρουν οι δύο οργανώσεις, με πρόταση του Γ.Γ. του ΥΠΑΑΤ η μεταφορά αρμοδιοτήτων από τη Γεν. Διεύθυνση Βιώσιμης Ζωικής Παραγωγής και Κτηνιατρικής στον ΕΦΕΤ, φαίνεται ότι κρύβει κάποιες σκοπιμότητες. Οι ίδιοι αναρωτιούνται αν ο στόχος είναι το σπάσιμο της τροφικής αλυσίδας από την πρωτογενή παραγωγή έως το τρόφιμο, γεγονός που θα ωφελούσε όλους αυτούς που επιδίδονται σε παράνομες διαδικασίες (όπως ελληνοποιήσεις κλπ.). Εμπλεκόμενοι στην υπόθεση, αναφέρουν μάλιστα ότι το σχέδιο είναι να μείνει στην Κτηνιατρική μόνο η αρμοδιότητα των σφαγείων.

Υπενθυμίζουμε ότι οι δύο οργανώσεις είχαν, με εξώδικο, κηρύξει αποχή των μελών τους από κάθε διαδικασία που θα οδηγούσε σε νομοθετική αλλαγή των προβλέψεων του Π.Δ. 79/2007 και τώρα με κοινή τους επιστολή απευθυνόμενη στον Γ.Γ. του ΥΠΑΑΤ Ν. Αντώνογλου και κοινοποιούμενη στον υπουργό ΥΠΑΑΤ Β. Αποστόλου, δηλώνουν πως δεν θα γίνουν συμμέτοχοι σε σχέδια που εξυπηρετούν συμφέροντα αντίθετα με τη Δημόσια Υγεία και την Εθνική οικονομία.

Η επιστολή των ΠΟΓΕΔΥ – ΠΕΚΔΥ, με ημερομηνία 21 Απριλίου, έχει ως εξής:

«Κε Γενικέ Γραμματέα,

Εντελώς ξαφνικά, σε σημαδιακή μέρα σαν τη σημερινή, λειτουργώντας αντιφατικά με το παρελθόν σας όσον αφορά τους αντιστασιακούς αγώνες, προβαίνετε σε τροποποίηση του Π.Δ. 79/2007 προς τη λάθος κατεύθυνση, χωρίς να λαμβάνετε υπ' όψιν τις εισηγήσεις των αρμοδίων Υπηρεσιακών Παραγόντων. Επίσης αποτελεί δυσάρεστη έκπληξη το γεγονός, ότι ενώ ως Μέλος του Δ.Σ. του ΓΕΩΤΕΕ υιοθετούσατε πάντα τις ίδιες απόψεις με τους Γεωτεχνικούς τόσο των Συνδικαλιστικών Οργάνων, όσο και των Υπηρεσιακών, ως Γ.Γ. λειτουργείτε απεμπολώντας τη Γεωτεχνική σας ιδιότητα.

Περιμέναμε μετά την κοινοποίηση του εξωδίκου, να καλέσετε τους συναδέλφους Γεωτεχνικούς - Κτηνιάτρους και να συζητήσετε δημοκρατικά και συναδελφικά, με σκοπό την εύρεση κοινά αποδεκτής και βιώσιμης λύσης.

Η λύση αυτή προτάθηκε από τη Γεν. Δ/νση Βιώσιμης Ζωικής Παραγωγής και Κτηνιατρικής και είναι προς τη σωστή κατεύθυνση γιατί:

- Θέτει μία σαφή γραμμή στον καθορισμό των αρμοδιοτήτων αντιμετωπίζοντας ισότιμα τόσο τη Γεν. Δ/νση ΒΖΠΚ όσο και τον ΕΦΕΤ, λύνοντας παράλληλα το πρόβλημα των αλληλοεπικαλύψεων.

- Δεν θα διαταράξει τη λειτουργία του ελεγκτικού μηχανισμού.

- Δεν θα διαταράξει τη λειτουργία των επιχειρήσεων τροφίμων.

- Δεν θα μπλοκάρει την εξαγωγική δραστηριότητα των επιχειρήσεων.

Με τη δική σας όμως πρόταση μεταφέρονται αρμοδιότητες από τη Γεν. Δ/νση Β.Ζ.Π.Κ. στον ΕΦΕΤ, μη αντιμετωπίζοντας ισότιμα τις δύο Υπηρεσίες. Η μεροληψία προς τον ΕΦΕΤ φαίνεται ότι κρύβει κάποιες σκοπιμότητες, διότι οι προτεινόμενες αλλαγές δεν λύνουν κάποιο υπαρκτό πρόβλημα, παρά μόνο αποδυναμώνουν τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες του ΥΠ.Α.Α.Τ., των οποίων προΐσταστε.

Ποια είναι λοιπόν η σκοπιμότητα αυτής της μεταφοράς αρμοδιοτήτων από τη Γεν. Δ/νση Β.Ζ.Π.Κ. στον ΕΦΕΤ, αν όχι η απαξίωση των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών του Υπουργείου;

Μήπως στόχος είναι το σπάσιμο της τροφικής αλυσίδας από την πρωτογενή παραγωγή έως το τρόφιμο, γεγονός που θα ωφελούσε όλους αυτούς που επιδίδονται σε παράνομες διαδικασίες (όπως ελληνοποιήσεις κλπ.).

Εμείς δηλώνουμε προς όλους τους αποδέκτες πως δεν θα γίνουμε συμμέτοχοι και καταγγέλλουμε τα σχέδια που δεν βασίζονται σε επιστημονική βάση και εξυπηρετούν συμφέροντα αντίθετα με την Δημόσια Υγεία και την Εθνική οικονομία».

24 April 2017
Banner
Banner