Αραχωβίτης: Προκλητική ανάθεση 1 εκατ.€ στην Παγκόσμια Τράπεζα από το ΥπΑΑΤ

18 November 2020

Αραχωβίτης: Προκλητική ανάθεση 1 εκατ.€ στην Παγκόσμια Τράπεζα από το ΥπΑΑΤ

Εν αναμονή της εισαγωγής της στην ολομέλεια της Βουλής, την Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2020, η σύμβαση του ΥΠΑΑΤ με την Παγκόσμια Τράπεζα για την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών εκ μέρους της τελευταίας, σχετικά με τη στρατηγική μελέτη για τον αγροτικό τομέα, ήδη προκαλεί αρκετές συζητήσεις.

Το σχετικό σχέδιο νόμου «Κύρωση της Σύμβασης Παροχής Αποζημιούμενων Συμβουλευτικών Υπηρεσιών – Στρατηγικός Σχεδιασμός και Δράση για τη Γεωργία και τον Μετασχηματισμό της Υπαίθρου (SPARTA) μεταξύ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και της Διεθνούς Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης», που έχει περάσει από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, προκάλεσε την αντίδραση του τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ, πρώην υπουργού ΥΠΑΑΤ και βουλευτή Λακωνίας. Σταύρου Αραχωβίτη.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, όπου συζητήθηκε η κύρωση της σύμβασης με την Παγκόσμια Τράπεζα, o Σταύρος Αραχωβίτης αναφέρθηκε σε τρεις λόγους για τους οποίους χαρακτηρίζει τη Σύμβαση αυτή προκλητική.

Πρώτος λόγος είναι ότι η σύμβαση που αφορά ένα έργο τόσο μεγάλου ύψους γίνεται σύννομα μεν, προκλητικά δε, με απευθείας ανάθεση και χωρίς κανέναν διαγωνισμό. Δεύτερη πρόκληση είναι ότι η κατάθεση γίνεται την ημέρα της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, ενώ και το ύψος του ποσού που προβλέπεται αποτελεί από μόνο του μια πρόκληση στις σημερινές συνθήκες.

Στη συνέχεια, ο Στ. Αραχωβίτης ζήτησε εξηγήσεις για τις ασυνέπειες που παρατηρούνται στα ποσά στην έκθεση του Γ.Λ.Κ και την Ειδική Έκθεση με αυτά της έκθεσης γενικών συνεπειών. Αναρωτήθηκε αν είναι τελικά όλο το ποσό (950.000  ευρώ) σε βάρος του Κρατικού Προϋπολογισμού όπως αναφέρεται στην έκθεση του Γ.Λ.Κ, ή θα έπρεπε να αναφέρεται μόνο το ποσό  των 142.500 ευρώ.

Πρόκληση είναι ακόμη το γεγονός ότι από το 1978, σήμερα αναλαμβάνει η Παγκόσμια Tράπεζα να εκπονήσει μελέτη για τον αγροτικό τομέα για ένα τόσο παλιό Κράτος-Μέλος της Ε.Ε όπως η Ελλάδα.

Όσον αφορά στη μελέτη αυτή καθ’ αυτή, ο Στ. Αραχωβίτης  παρατήρησε ότι ο τρόπος που δομούνται και καθοδηγούνται τα παραδοτέα της μελέτης καταδεικνύει ότι «επιχειρείτε να ποδηγετήσετε και τα συμπεράσματα».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο ποσό του σχεδόν ενός εκατομμυρίου ευρώ και ζήτησε να διευκρινιστεί αν είναι εύλογο το κόστος αυτό.

«Από ποια μελέτη κοστολόγησης προέκυψε αυτό το ποσό;» ρώτησε. «Το ίδιο προκλητικό είναι ότι με τη σύμβαση αυτή και τη μελέτη που εκχωρείτε στην Παγκόσμια Τράπεζα, αντί να δείξετε εμπιστοσύνη στην ελληνική επιστημονική κοινότητα, θέτετε τα ελληνικά πανεπιστήμια και την επιστημονική κοινότητα σε ρόλο αξιολογούμενου για το προσχέδιου  Στρατηγικού Σχεδιασμού που συνέταξαν» κατέληξε ο Τομεάρχης Αγροτ. Ανάπτυξης».

Τέλος, αναφερόμενος στη σύμβαση με το Κουβέιτ («Κύρωση του Μνημονίου Κατανόησης στον τομέα της Γεωργίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης του Κουβέιτ»), που συζητείται επίσης αύριο στην ολομέλεια, ο βουλευτής, τονίζοντας ότι η συνεργασία στον τομέα των τροφίμων είναι πάντα σε θετική κατεύθυνση, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι από το 2015 η  Ελλάδα βελτίωσε τη θέση της και δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην απαραίτητη όσο ποτέ συνεργασία για την προώθηση των εξαγωγών μας.

18 November 2020
Banner