Στ. Αραχωβίτης: Νέο χαράτσι στο Αγροτικό Πετρέλαιο

08 December 2020

Στ. Αραχωβίτης: Νέο χαράτσι στο Αγροτικό Πετρέλαιο

Την έντονη αντίθεσή του με την επιβολή «πράσινου τέλους» ύψους 3 ευρωλεπτών ανά λίτρο στο πετρέλαιο κίνησης (diesel), διατυπώνει σε δήλωσή του ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός ΥΠΑΑΤ, Σταύρος Αραχωβίτης.

Ο κ. Αραχωβίτης κάνει λόγο για «νέο μόνιμο χαράτσι στο πετρέλαιο κίνησης», που θα δημιουργήσει αλυσιδωτά προβλήματα στον αγροτικό κόσμο: «Η τιμή του πετρελαίου αυξάνεται διαρκώς, συμπαρασύροντας ανοδικά το κόστος παραγωγής, τα μεταφορικά, τις βιομηχανίες εφοδίων και μεταποίησης. Ταυτόχρονα, σχεδόν όλα τα αγροτικά προϊόντα πλήττονται από τα περιοριστικά μέτρα στην εστίαση, τον τουρισμό και τις μετακινήσεις. Μέσα σε αυτή την συγκυρία, η Κυβέρνηση της ΝΔ επέλεξε να επιβάλλει ένα νέο χαράτσι στο πετρέλαιο κίνησης, το οποίο θα επιβαρύνει πολλαπλώς το κόστος παραγωγής και την τιμή των αγροτικών προϊόντων στον καταναλωτή. Αντί να συζητάμε για εφαρμογή μονίμων μέτρων μείωσης του πολύ υψηλού κόστους παραγωγής, όπως η επιστροφή του Ε.Φ.Κ του πετρελαίου στους αγρότες, η Κυβέρνηση, δρώντας στην αντίθετη ακριβώς κατεύθυνση, επιβάλλει ένα ακόμα μόνιμο χαράτσι. Ενδεικτικά, το κόστος στην παραγωγή μιας αγροτικής εκμετάλλευσης που χρησιμοποιεί πετρελαιομηχανές για κίνηση, καλλιέργεια και άρδευση, μπορεί να ξεπεράσει τα 500 ευρώ το χρόνο».

Το νέο χαράτσι δεν είναι διόλου πράσινο, λέει ο βουλευτής Λακωνίας του ΣΥΡΙΖΑ, «γιατί έχει μοναδικό στόχο να καλύψει το έλλειμμα στο λογαριασμό ΑΠΕ που ο ίδιος ο κ. Χατζηδάκης δημιούργησε, αφού παρέλαβε πλεονασματικό το λογαριασμό από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Και το “χτύπημα” στον αγροτικό κόσμο είναι πισώπλατο και τριπλό, αφού με την ίδια τροπολογία πλήττει και τις ενεργειακές κοινότητες και τους μικρούς επενδυτές, που τούς πετάει εκτός αδειών, και βάζει και χαράτσι-εισφορά 6% σε όσους έχουν ήδη έργο ΑΠΕ!»

08 December 2020
Banner
Banner