Αραχωβίτης: Η αύξηση του κόστους απειλεί την πρωτογενή παραγωγή. Πιθανή μια επισιτιστική κρίση

07 December 2021

Αραχωβίτης: Η αύξηση του κόστους απειλεί την πρωτογενή παραγωγή. Πιθανή μια επισιτιστική κρίση

Επίκαιρη Ερώτηση κατέθεσε ο Τομεάρχης Αγροτ. Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στ. Αραχωβίτης, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την ίδια τη συνέχιση της αγροτικής παραγωγής, τη βιωσιμότητα του αγροτικού κόσμου και τη διαθεσιμότητα τροφίμων για τα λαϊκά στρώματα.

Με δήλωσή του μάλιστα ο κ. Αραχωβίτης επισημαίνει ότι «ούτε οι δυσθεώρητες αυξήσεις όλων των συντελεστών του κόστους παραγωγής που απειλούν την επιβίωση χιλιάδων γεωργικών εκμεταλλεύσεων, ούτε ο κίνδυνος να εγκαταλειφθεί η γη και η ζωική παραγωγή, ούτε οι επιπτώσεις της κατάστασης αυτής στην επισιτιστική ασφάλεια της χώρας μας φαίνεται ότι ευαισθητοποιούν και ενεργοποιούν την Κυβέρνηση της ΝΔ να παρέμβει επί της ουσίας ώστε να αντιμετωπίσει το σαρωτικό κύμα ακρίβειας και ανατιμήσεων στα αγροτικά εφόδια. Με την τακτική αυτή, δεν καταφέρνει να ξεφύγει από τα αποσπασματικά και εντελώς ανεπαρκή μέτρα προστασίας του αγροτικού κόσμου που έχει λάβει ως τώρα και δε δημιουργεί κανένα πλαίσιο για την ασφάλειά του».

Ο βουλευτής Λακωνίας και πρώην υπουργός ΥΠΑΑΤ, κάνει επίσης λόγο για το «φιάσκο με τη χειρότερη πληρωμή προκαταβολής βασικής ενίσχυσης που έγινε ποτέ».

Στην Ερώτηση προς τον υπουργό ΑΑΤ σημειώνει ότι τίθεται σε κίνδυνο η συνέχεια της αγροτικής παραγωγής στη χώρα μας, εξηγεί ότι η τιμή του πετρελαίου έχει σχεδόν διπλασιαστεί, η εξαγγελία για την επιστροφή ΕΦΚ αποκλείει την μεγάλη πλειοψηφία των πραγματικών παραγωγών, η Ελλάδα αναδεικνύεται «πρωταθλήτρια» ακρίβειας στη χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας, η ετήσια μεσοσταθμική αύξηση της τιμής των λιπασμάτων είναι 68,5%, οι αυξήσεις στις ζωοτροφές κυμαίνονται σε 30-40% ενώ μπορεί ανά περιοχές και είδος να φτάσουν και το 70%.

Σε αυτό το πλαίσιο, ερωτά τον υπουργό:

«1. Κρίνετε επαρκή τα μέχρι τώρα θεσπισμένα  μέτρα και αν όχι, προτίθεστε να θεσπίσετε άμεσα επιπλέον μέτρα για την επαρκή προστασία του αγροτικού κόσμου από τις δυσθεώρητες αυξήσεις όλων των συντελεστών του κόστους της παραγωγής, ποια συγκεκριμένα και πότε;

2. Αντιλαμβάνεστε τις δυσμενείς συνέπειες για τους Έλληνες παραγωγούς και καταναλωτές καθώς και την εγχώρια φυτική και ζωική παραγωγή από την πιθανή ενίσχυση και τις  αθρόες εισαγωγές εισαγόμενων, λιγότερο ποιοτικών και ενδεχομένως ασφαλέστερων προϊόντων διατροφής και αν ναι, σε ποιες ενέργειες θα προβείτε;»

07 December 2021
Banner
Banner