Αραχωβίτης: Φλέγοντα ερωτήματα για το μέλλον του ΕΛΓΑ με αφορμή την κακοκαιρία ΕΛΠΙΔΑ

03 February 2022

Αραχωβίτης: Φλέγοντα ερωτήματα για το μέλλον του ΕΛΓΑ με αφορμή την κακοκαιρία ΕΛΠΙΔΑ

Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με επικεφαλής τον Τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης του κόμματος Σταύρο Αραχωβίτη, με θέμα τις ζημιές που προκάλεσε  σε καλλιέργειες και ζωικό κεφάλαιο η κακοκαιρία ΕΛΠΙΔΑ την προηγούμενη εβδομάδα.

Ενώ οι αγρότες βρίσκονται μέσα στη δίνη της κρίσης και των επιπτώσεων της πανδημίας, αλλά και αντιμέτωποι με μια πρωτοφανή αύξηση τους κόστους παραγωγής, «η κυβέρνηση της ΝΔ, χωρίς να αντιλαμβάνεται το μέγεθος των αυξήσεων, προσπαθεί με επικοινωνιακού τύπου ημίμετρα να κατευνάσει τη λαϊκή οργή» επισημαίνει ο κ. Αραχωβίτης και κάνει λόγο για «ζημιές που εκτείνονται από την Αταλάντη, την Εύβοια, το Μαραθώνα και νοτιότερα, μέχρι την Κρήτη και τη Ρόδο και από την Ήπειρο, τη Δυτ. Ελλάδα και τη Πελοπόννησο μέχρι την Αργολίδα και τη Λακωνία» που αποτελούν ένα ακόμη δυσβάσταχτο χτύπημα για τους αγρότες.

Όπως σημειώνει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός ΑΑΤ: «Μετά και τις ζημιές αυτές, η  ανησυχία και η απόγνωση γιγαντώνονται για έναν ακόμη πολύ σοβαρό λόγο. Η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο ΕΛΓΑ, από την αδιαφορία της Κυβέρνησης και την παντελή απουσία σοβαρών λύσεων στην κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού και της στήριξης της βιωσιμότητάς του, εντείνουν την αγωνία για τη συνέχιση της αγροτικής παραγωγής».

Με την Ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣζητούν απαντήσεις από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχετικά το μέλλον του ΕΛΓΑ και των οφειλόμενων αποζημιώσεων, στις οποίες προστίθενται και αυτές για τις ζημιές της κακοκαιρίας ΕΛΠΙΔΑ. Συγκεκριμένα ερωτούν:

  • Τι προτίθεται να κάνει το ΥΠΑΑΤ και ο ΕΛΓΑ, ώστε να καταγραφούν άμεσα οι ζημιές, χωρίς να διακοπεί η σύνταξη των πορισμάτων προηγούμενων ζημιών.
  • Πότε προβλέπεται, να αποπληρωθούν οι ζημιές του 2021.
  • Ποιος είναι ο οικονομικός προϋπολογισμός των ζημιών του 2021 και πόσα χρήματα έχουν δοθεί μέχρι τώρα.
  • Ποια είναι τα ταμειακά διαθέσιμα του ΕΛΓΑ.
  • Υπάρχει προϋπολογισμός για τις ζημιές του παγετού του Ιανουαρίου 2022 και εάν ναι, πόσος είναι.
  • Πότε εκτιμάται ότι θα προχωρήσουν οι απαραίτητες αλλαγές στο νόμο και τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, ώστε να συνεχίσει να είναι βιώσιμος.
  • Τι γίνεται με την αναλογιστική μελέτη του ΕΛΓΑ και την αναλογιστική μελέτη που το υπουργείο είχε αναθέσει στην Παγκόσμια Τράπεζα. Yπάρχουν παραδοτέα, και εάν ναι πότε θα παρουσιαστούν στη Βουλή.
03 February 2022
Banner
Banner