Φ. Αραμπατζή: Σε προτεραιότητα η θωράκιση της χώρας από την Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων

01 August 2019

Φ. Αραμπατζή: Σε προτεραιότητα η θωράκιση της χώρας από την Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων

Με εκπροσώπους της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος (την Τρίτη 30/7) και της Νέας Ομοσπονδίας Χοιροτροφικών Συλλόγων Ελλάδος (Τετάρτη 31/7), συναντήθηκε η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Φωτεινή Αραμπατζή, όπως αναφέρει Δελτίο Τύπου του ΥΠΑΑΤ.

Κύριο θέμα των συναντήσεων αποτέλεσε η πρόληψη για την αποφυγή μετάδοσης της Αφρικανικής Πανώλους των Χοίρων στη χώρα μας, δεδομένου του εντοπισμού κρουσμάτων της νόσου στη γειτονική Βουλγαρία. Επισημαίνεται ότι στην Ελλάδα δεν έχει εντοπιστεί κρούσμα της Αφρικανικής Πανώλους των Χοίρων, η οποία αποτελεί ιογενή μολυσματική ασθένεια των χοίρων και των αγριόχοιρων και  δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο.

Η κ. Αραμπατζή υπογράμμισε ότι αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα του ΥΠΑΑΤ η θωράκιση της ελληνικής κτηνοτροφίας από τη ζωονόσο. Ειδικότερα, ανέφερε ότι οι αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες έχουν λάβει εντολές για αυξημένη επαγρύπνηση και εφαρμογή προληπτικών μέτρων για την αποτροπή εισόδου της νόσου στην ελληνική επικράτεια.

Κατά τη διάρκεια των συσκέψεων, οι εκπρόσωποι των κυνηγών και των χοιροτρόφων διαβεβαίωσαν την υφυπουργό ότι θα συνδράμουν στις προσπάθειες πρόληψης και θα βρίσκονται σε στενή συνεργασία τόσο με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ όσο και με τις αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες.

Επιπλέον, οι εκπρόσωποι των χοιροτρόφων αναφέρθηκαν στα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο τους, όπως είναι η πάταξη των ελληνοποιήσεων και τα  «κόκκινα» δάνεια.

Από την πλευρά της, η υφυπουργός επανέλαβε τη στρατηγική προτεραιότητα της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της μάστιγας των ελληνοποιήσεων, την ανάταξη του τομέα της κτηνοτροφίας και του σημαντικού, για την εθνική οικονομία, κλάδου της χοιροτροφίας.

01 August 2019
Banner