Αραμπατζή: Στο πλευρό του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Μεσοτόπου η κυβέρνηση

15 July 2021

Αραμπατζή: Στο πλευρό του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Μεσοτόπου η κυβέρνηση

«Η Κυβέρνηση είναι εδώ, έμπρακτα, στο πλευρό των Αγροτοκτηνοτρόφων του Μεσοτόπου» δήλωσε από τη Λέσβο η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Φωτεινή Αραμπατζή, εκφράζοντας τη συμπαράστασή της και δίνοντας κουράγιο στους παραγωγούς του Αγροτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Μεσοτόπου, αμέσως μετά την πυρκαγιά, που ξέσπασε στις κεντρικές εγκαταστάσεις του, τα ξημερώματα της Τρίτης, 13 Ιουλίου.

Δείτε επίσης: ΣΕΚ: Έκκληση για στήριξη του Συνεταιρισμού Μεσοτόπου – Ύποπτη η πυρκαγιά στις εγκαταστάσεις του

Η Υφυπουργός, στο πλαίσιο της περιοδείας της στο νησί της Λέσβου, επισκέφθηκε χθες το πρωί το σημείο συνοδευόμενη από τον Αντιπρόεδρο της Βουλής και Βουλευτή Λέσβου, κ. Χαράλαμπο Αθανασίου και συνομίλησε με τους Αγροτοκτηνοτρόφους του Συνεταιρισμού, την ώρα που η Πυροσβεστική Υπηρεσία βρισκόταν ακόμη εκεί για την κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Στη συζήτηση που είχε μαζί τους, τους ενημέρωσε πως ήδη είχε επικοινωνήσει με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών, κ. Στέλιο Πέτσα, τον Γενικό Γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής, κ. Χρήστο Τριαντόπουλο και τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ, κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο προκειμένου να κινηθούν, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, οι προβλεπόμενες διαδικασίες για την αποκατάσταση των ζημιών, ώστε οι Κτηνοτρόφοι του Συνεταιρισμού, οι οικογένειές τους και ολόκληρο το νησί να δουν με αισιοδοξία την «επόμενη ημέρα».

«Ο Συνεταιρισμός δέχθηκε ένα ισχυρό πλήγμα, αλλά με το πείσμα και την αφοσίωση, που επιδεικνύουν οι αγροτοκτηνοτρόφοι του Μεσοτόπου για τη δουλειά τους, είμαι βέβαιη πως θα ορθοποδήσει ξανά» ανέφερε η κ. Αραμπατζή εντυπωσιασμένη, μετά την επίσκεψή της στην σύγχρονη, καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής παγωτού από 100% αιγοπρόβειο γάλα και στο εργαστήριο τυποποίησης της Φέτας ΠΟΠ, που λειτουργεί ο Συνεταιρισμός.

«Το παγωτό, από 100% Μυτιληνιό αιγοπρόβειο γάλα, είναι μοναδικό κι έχει εξαιρετική, γνήσια  γεύση. Ο Συνεταιρισμός, παράδειγμα για τις οργανώσεις παραγωγών, κάνει την καθετοποίηση, την δραστηριοποίηση σε νέα αντικείμενα και τη νεωτερικότητα, καθημερινή επιχειρηματική πράξη» τόνισε η Υφυπουργός, που ενημερώθηκε από τους νέους τυροκόμους του Συνεταιρισμού για τα επόμενα σχέδια της δραστηριοποίησης στις γεμιστές σφολιάτες, εκφράζοντας παράλληλα τις ευχαριστίες της για την ψυχραιμία τους να την ξεναγήσουν στη νέα τους μονάδα παραγωγής και τυποποίησης, παρά το θλιβερό γεγονός της πυρκαγιάς.

Η κ. Αραμπατζή τέλος, συνεχάρη τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, καθώς για μία ακόμη φορά επέδειξαν αξιέπαινη επιχειρησιακή ετοιμότητα, επάρκεια και ζήλο για την κατάσβεση της φωτιάς.

"Με το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΠΑΑ στηρίζουμε την Ελλάδα της παραγωγής"

«Η επίσκεψη στην Λέσβο πραγματοποιείται σε μια ιστορική ημέρα για την Ελλάδα, καθώς εγκρίνεται σήμερα, 13 Ιουλίου 2021 στις Βρυξέλλες το Ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, μέσω του οποίου πρόκειται να παροχετευθούν στην ελληνική Οικονομία 30,9 δις επιδοτήσεις και δάνεια, που θα αυξηθούν στα 57,5 δις με τα ιδιωτικά κεφάλαια», δήλωσε την Τρίτη από την Λέσβο η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Φωτεινή Αραμπατζή. «Και αυτό είναι μήνυμα σκληρής δουλειάς και ρεαλιστικής αισιοδοξίας ότι έρχεται μια νέα εποχή. Είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικό ότι νέοι άνθρωποι και πολλές γυναίκες, με καινούργιες ιδέες, με μεράκι γι' αυτό που κάνουν, με σεβασμό στην παράδοση αλλά, ταυτόχρονα, και με ανοιχτό πνεύμα στην καινοτομία και τη σύγχρονη τεχνολογία, βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της παραγωγής. Αυτήν την Ελλάδα της παραγωγής και της δημιουργίας πρόκειται να στηρίξουμε με τη δύναμη πυρός των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, της νέας ΚΑΠ και του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης».

 Η Υφυπουργός, κατά την επίσκεψή της στο νησί συνοδευόμενη από τον Αντιπρόεδρο της Βουλής και Βουλευτή Λέσβου, κ. Χαράλαμπο Αθανασίου, επισκέφθηκε τον Αγροτουριστικό Συνεταιρισμό Γυναικών Μεσοτόπου καιξεναγήθηκε στις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις του, στις οποίες 37 γυναίκες του Συνεταιρισμού παρασκευάζουν, συσκευάζουν, εκθέτουν και πωλούν τα φημισμένα, χωρίς προσθήκη συντηρητικών, παραδοσιακά προϊόντα τους. «Με αγάπη για την Παράδοση ο Συνεταιρισμός συνεχίζει να αναπτύσσεται με ιδιαίτερη δυναμική, αξιοποιώντας χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως ο Αναπτυξιακός Νόμος και πορεύεται με προοπτική, στη δυναμική που αναπτύσσει το ελληνικό τρόφιμο» σημείωσε η κ. Αραμπατζή.

Στο επίκεντρο της περιοδείας τα προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.) και το κορυφαίο ελληνικό προϊόν της φέτας, στην παραγωγή της οποίας ξεναγήθηκε στο τυροκομείο «ΑΙΟΛΙΚΟΣ», στην Αγία Παρασκευή. «Μια τρίτης γενιάς επιχείρηση, που συνδυάζει, πέραν της πιστοποίησης, τρία ακόμη πλεονεκτήματα του Αγροδιατροφικού Τομέα που θέλουμε: τη συλλογικότητα, καθώς τυροκομεί γάλα του τοπικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού, την κατάρτιση και τη διάχυση της γνώσης, μιας και στις εγκαταστάσεις της κάνουν τα εργαστήρια τους οι νέοι τυροκόμοι και την εξωστρέφεια, καθώς τα προϊόντα της ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο» σημείωσε η Υφυπουργός.

Στις δυνατότητες πιστοποίησης της σαρδέλας Καλλονής περιστράφηκε η συζήτηση με τους ιδιοκτήτες –τρίτης γενιάς- της Βιοτεχνίας Αλίπαστων «ΛΕΒΑ- ΜΠΟΥΧΛΗΣ» στην Μόρια. «Μεταποίηση, τυποποίηση, σεβασμός στην παράδοση και αγνές πρώτες ύλες σεελληνικά αλιεύματα, σαρδέλες, κολιούς και αντζούγιες, με Μυτιληνιό αλάτι από τις αλυκές του νησιού, είναι το «διαβατήριο»  της επιτυχίας για τα ράφια καταστημάτων σε Ελλάδα, Ευρώπη και Αμερική με όραμα να προστεθούν κι άλλες Ήπειροι, τονώνοντας τις αυξημένες εξαγωγές του Αγροδιατροφικού Τομέα της χώρας μας» υπογράμμισε η Υφυπουργός.

Στην Σκάλα Καλλονής υποδέχτηκαν την Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εκπρόσωποι των Συλλόγων Αλιέων Παράκτιας και Μέσης Αλιείας του νησιού, με τους οποίους υπήρξε εκτενής διάλογος. Η κ. Αραμπατζή τόνισε πως «Η Κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, της βιώσιμης ανάπτυξης και της προστασίας των ιχθυοαποθεμάτων». Οι αλιείς από την πλευρά τους αναγνώρισαν την εργώδη προσπάθεια του Υπουργείου, όπως αυτή της επίλυσης του ζητήματος της Ποσειδωνίας στην περιοχή τους, τα Διαχειριστικά Σχέδια της αλιείας, τις αναγκαίες επικαιροποιήσεις του νομοθετικού πλαισίου.

Στο ψηφιδωτό των προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης της Λέσβου και τα ελαιόλαδα του νησιού για τις προοπτικές εξαγωγές των οποίων είχε την ευκαιρία να συζητήσει η Υφυπουργός κατά την ξενάγησή της στην Εξαγωγική Εταιρεία Ελαιολάδου «ΚΑΤΣΑΚΟΥΛΗΣ» στην Θέρμη, που ιδρύθηκε και λειτουργεί από το 1863.

Στη διακηρυγμένη βούληση της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων για την αντιμετώπιση των «ελληνοποιήσεων», αναφέρθηκε η κ. Αραμπατζή κατά την συνομιλία της με εκπροσώπους του Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Λέσβου, στα Αλυφαντά, τονίζοντας τις θετικές προοπτικές, που δημιουργεί η καταγραφή του μελισσοκομικού κεφαλαίου της χώρας μέσα από το Εθνικό Ηλεκτρονικό Μελισσοκομικό Μητρώο και ο επόμενος στόχος του Υπουργείου για τη λειτουργία ενός συστήματος ισοζυγίων κατά τα πρότυπα «ΆΡΤΕΜΙΣ» και στο μέλι.

Τελευταίος σταθμός της περιοδείας της Υφυπουργού ήταν οι εγκαταστάσεις του Συλλόγου Τυροπαραγωγών Λέσβου στην Μόρια, ο οποίος μετά από δεκάχρονη παύση επαναδραστηριοποιήθηκε με στόχο τη διαφύλαξη και προστασία των τυροκομικών προϊόντων Π.Ο.Π., που παράγονται στην Λέσβο και τη Λήμνο και την ενίσχυση της αναγνωρισιμότητας των ιδιαίτερων τυροκομικών προϊόντων, που παράγονται στο Βόρειο Αιγαίο.

Την Υφυπουργό αποχαιρέτισαν από το νησί τα μέλη της ΔΕΕΠ και της ΟΝΝΕΔ Λέσβου με τα οποία συζήτησαν για τις ευκαιρίες παραμονής και ενασχόλησης των νέων στην Γεωργία.

15 July 2021
Banner
Banner