Αντίθετοι στην εισφορά υπέρ ΕΛΓΟ οι έμποροι κρέατος

23 July 2015

Αντίθετοι στην εισφορά υπέρ ΕΛΓΟ οι έμποροι κρέατος

Την κατηγορηματική αντίθεσή τους στην εισφορά κρέατος υπέρ του ΕΛΓΟ-Δήμητρα υπογραμμίζουν οι έμποροι κρέατος της Βόρειας Ελλάδας με αφορμή τη διαβούλευση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την προέλευση του κρέατος. Συγκεκριμένα με επιστολή που απέστειλε η Ένωση Εμπόρων Κρέατος και Ζώντων Ζώων Μακεδονίας - Θράκης- Θεσσαλίας στα αρμόδια υπουργεία αναφέρουν τα εξής:

Αναφορικά με το υπό διαβούλευση θέμα του ΕΛΓΟ-Δήμητρα και συγκεκριμένα όσον αφορά την εισφορά 0,2% επί όλων των αγορών κρέατος και πουλερικών υπέρ του ΕΛΓΟ-Δήμητρα, σας γνωρίζουμε ότι η είσπραξητης εν λόγω εισφοράς απαγορεύεται από την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία, διότι παρεμποδίζει τη βασική αρχή του Συντάγματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την αρχή της ελεύθερης διακίνησης αγαθών, υπηρεσιών και ανθρώπων. Η εν λόγω εισφορά ο,2% ως έμμεσος φόρος συγκαταλέγεται μεταξύ των χρεώσεων υπέρ τρίτων, η κατάργηση των οποίων αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση της Ελλάδας. Το 2014 άλλωστε η Γενική Γραμματεία Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας είχε δημιουργήσει μια πλατφόρμα συλλογής και καταγραφής χρεώσεων υπέρ τρίτων με σκοπό την κατάργησή τους.

Σας γνωρίζουμε ότι δεν είμαστε υποχρεωμένοι να καταβάλλουμε την εν λόγω εισφορά 0,2% υπέρ του ΕΛΓΟ-Δήμητρα, μπορούμε ωστόσο ευχαρίστως να σας δίνουμε ισοζύγια κρέατος, αν και εσείς θέλετε, αλλά οφείλουμε να σας υπενθυμίσουμε όιτ το Υπουργείο Οικονομικών υποχρεώνει τις επιχειρήσεις να βγάζουν ισοζύγια αποθήκης, μια φορά με τη λήξη του οικονομικού έτους, και αυτό γίνεται μάλιστα τον Φεβρουάριο του επόμενου έτους.  Είναι παράλογο να συνεχίζετε να ζητάτε ισοζύγια κάθε τέλος του μήνα, επιβαρύνοντας με τον τρόπο αυτό, επιχειρήσεις και ανθρώπους, με μοναδικό σκοπό να συγκεντρώνετε χρηματικά ποσά προκειμένου να συντηρείτε μια υπηρεσία περίπου 1000 ατόμων, τη στιγμή που ο έλεγχος γίνεται από τις Δ/νσεις Γεωργίας εκάστης Περιφέρειας. Οι έλεγχοι διενεργούνται από τους κάτωθι φορείς:

1. ΕΦΕΤ

2. Δ/νση Κτηνιατρικής

3. Μεικαά κλιμάκια στα οποία μετέχουν κτηνίατροι, γεωπόνοι και εφοριακοί.

Κύριοι, πόσοι ελεγκτικοί φορείς θα υπάρχουν;

Είναι παράλογο να πληρώνουμε κτηνιατρικά τέλη, τέλη σφαγής και τέλη τεμαχισμού και παράλληλα να ζητάτε την καταβολή της εισφοράς 0,2% επί όλων των αγροών κρέατος και πουλερικών υπέρ του ΕΛΓΟ-Δήμητρα, χωρίς κανέναν λόγο, όταν οι έλεγχοι διεξάγονται από υπαλλήλους του Υπουργείου Γεωργίας που πληρώνονται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, στον οποίο όλοι εμείς καταβάλλουμε φόρους και ΦΠΑ, καθώς επίσης να καλούμαστε να καταβάλλουμε επιπλέον χρηματικά ποσά, ειδικά κάτω από τις υπάρχουσες ιδιαιτέρως δυσχερείς συνθήκες. Ζητούμε να ληφθεί πρόληψη ώστε οι εν λόγω υπάλληλοι, προκειμένου να μην χάσουν τις δουλειές τους, να μεταφερθούν στον ΕΦΕΤ ή σε όποια άλλη υπηρεσία εσείς κρίνετε.

Καταλήγοντας, σας καθιστούμε σαφές ότι αδυνατούμε να καταβάλλουμε την εν λόγω εισφορά αλλά και να υφιστάμεθα τη συνεχή απειλή για βεβαίωση από τον ΕΛΓΟ-Δήμητρα στα Δημόσια Ταμεία χρεών που είναι ανύπαρκτα, και τα οποία παρόλο που το Ελληνικό Δημόσιο εισήγαγε τη ρύθμιση πληρωμής των 100 δόσεων, ο ΕΛΓΟ-Δήμητρα συνεχίζει να μην δέχεται η αποπληρωμή αυτώβν να γίνει σε περισσότερες από 6 δόσεις.

Σας παρακαολούμε θερμά για την άμεση κατάργηση της εν λόγω εισφοράς, καθώς και την ρύθμιση των ανύπαρκτων οφειλών προς τον ΕΛΓΟ-Δήμητρα σε 100 δόσεις.

23 July 2015
Banner
Banner