Αντίθετοι με το Nutri-Score και οι Φίλοι της Φύσης

02 June 2021

Αντίθετοι με το Nutri-Score και οι Φίλοι της Φύσης

Ένας ακόμη φορέας προστίθεται σε εκείνους που αντιδρούν στην πανευρωπαϊκή εφαρμογή του συστήματος επισήμανσης Nutri-Score.

Το Ελληνικό Δίκτυο «Φίλοι της Φύσης» αθροίζει τη φωνή του μαζί με πολλούς ακόμη φορείς και αντιτίθεται στην προωθούμενη εφαρμογή του NutriScore και καλεί την κυβέρνηση «να μη συναινέσει στη σήμανση Nutriscore και να σταθεί στο πλευρό των παραγωγών και των μεταποιητών, που παράγουν ποιοτικά προϊόντα και απειλούνται με μείωση της παραγωγής και των εξαγωγών».

Οι ΦIΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ είναι υπέρ των συστημάτων Πιστοποίησης των τροφίμων, διότι η Πιστοποίηση προσδίδει αξία στο τρόφιμο και επιπλέον διασφαλίζει το τρόφιμο, ως προς την ποιότητα και την υγιεινή του. Παράλληλα, προσπαθούν να αποτρέψουν τις διαδικασίες οι οποίες «επιχειρούν να αδυνατίσουν ή και να εξαλείψουν την ανάγκη Πιστοποιήσεων, όπως αυτό επιχειρείται με τις Συμφωνίες Ελεύθερου Εμπορίου».

«Η σήμανση NutriScore που προωθεί η Ε.Ε., προφανώς μετά από πιέσεις διαφόρων ισχυρών επιχειρηματικών κύκλων, δεν περιλαμβάνεται στις Πιστοποιήσεις όπως τις περιγράψαμε παραπάνω. Μάλλον πρόκειται για διαδικασία που υπάγεται στους λεγόμενους διατροφικούς ισχυρισμούς και μάλιστα με αρνητικό πρόσημο» ξεκαθαρίζει η οργάνωση και τονίζει:

«Δηλαδή, ενώ φαίνεται ότι το τρόφιμο που φέρει τη συγκεκριμένη σήμανση είναι πιο υγιεινό από όσα δεν την φέρουν, στην ουσία πρόκειται για τρόφιμο που απλά έχει χαμηλά λιπαρά, αλάτι και ζάχαρη, ενώ δεν λαμβάνεται υπόψη η συνολική διατροφική αξία του τροφίμου, δηλαδή η περιεκτικότητά του σε πρωτεΐνες, σε υδατάνθρακες, σε λιπαρά (τα οποία είναι απαραίτητα στον οργανισμό μας) ή βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.

Επιπλέον με τη «σήμανση» αυτή θίγονται  όλα τα ποιοτικά τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων αυτών που έχουν πιστοποιηθεί ως ΠΟΠ και ΠΓΕ ή εκείνα που έχουν «Ελληνικό Σήμα» και άλλα, όπως τα βιολογικά, τα τρόφιμα που δεν περιέχουν ΓΤΟ, ενώ η συγκεκριμένη σήμανση αφήνει ακάλυπτα όλα τα μεσογειακά προϊόντα.

Είναι μια σήμανση μονομερής, παραπλανητική και ψευδής και δίνει ψευδή εικόνα για την πραγματική ποιότητα ενός τροφίμου, πόσο μάλλον όταν προσπαθεί να επηρεάσει μια κατηγορία του πληθυσμού που θέλει ή πρέπει να προτιμά διατροφή χαμηλή σε λιπαρά, ζάχαρη και αλάτι.

Η ΕΕ κακώς προωθεί αυτού του είδους τη σήμανση, ενώ η Ελληνική κυβέρνηση επι της ουσίας συμφωνεί και δεν αντιδρά.

Καλούμε την κυβέρνηση να μη συναινέσει στη σήμανση Nutriscore και να σταθεί στο πλευρό των παραγωγών και των μεταποιητών, που παράγουν ποιοτικά προϊόντα και απειλούνται με μείωση της παραγωγής και των εξαγωγών».

02 June 2021
Banner
Banner