Αντίδραση από ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ για το «κόψιμο» των ζωοτροφών από τη Βιολογική Κτηνοτροφία

15 May 2018

Αντίδραση από ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ για το «κόψιμο» των ζωοτροφών από τη Βιολογική Κτηνοτροφία

Με επιστολή της προς τον Γενικό Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Κοινοτικών Πόρων, Χαράλαμπο Κασίμη, η οποία κοινοποιείται στα συναρμόδια Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Περιβάλλοντος, όπως και στον ΟΠΕΚΕΠΕ, η ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ εκφράζει την κατάπληξή της για το γεγονός της εξαίρεσης των ζωοτροφών κατά την τελική αξιολόγηση του προγράμματος της Βιολογικής Κτηνοτροφίας.

Πιο συγκεκριμένα, η ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ σημειώνει ότι  «από τα στοιχεία της αξιολόγησης διαπιστώσαμε ότι στο σκέλος της μοριοδότησης απ’ τη βιολογική παραγωγή των ζωοτροφών, άγνωστο γιατί και στη βάση ποιας λογικής, σε αντίθεση με το τι ίσχυε σε όλες τις ανάλογες προκηρύξεις κατά το παρελθόν και παρά το γεγονός ότι και στην παρούσα προκήρυξη κατά την υποβολή των αιτήσεων και πριν παρέλθει η καταληκτική ημερομηνία λαμβάνονταν υπόψιν κανονικά τα μόρια απ’ τις ζωοτροφές, με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι στην τελική αξιολόγηση και αφού είχε κλείσει το πρόγραμμα, οι ζωοτροφές εξαιρέθηκαν από ορισμένους παραγωγούς!».

Πρόκειται μάλιστα για κυρίαρχα προϊόντα, που αποτελούν τη βάση της βιολογικής κτηνοτροφίας, όπως ο αραβόσιτος ή η μηδική. Σημειωτέων οι ζωοτροφές αυτές έχουν πιστοποιηθεί απ’ τους φορείς πιστοποίησης και έχουν ληφθεί υπόψιν στη διατροφή του ζωικού κεφαλαίου, ώστε να θεωρείται βιολογική η εκτροφή.

«Εκτιμούμε ότι μπορείτε και πρέπει να επανεξετάσετε το συγκεκριμένο σημείο, ώστε να αποκατασταθεί αυτό που στη συνείδηση των παραγωγών καταγράφεται ως κατάφορη αδικία», σημειώνει στην επιστολή της η ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ, τονίζοντας ότι το ίδιο αίσθημα επικρατεί και για το γεγονός ότι εκτός προγράμματος έμειναν παραγωγοί με πέντε φορές περισσότερα μόρια από εκείνα που συγκέντρωσαν συνάδελφοί τους κτηνοτρόφοι από άλλες περιφέρειες. Κατανοούμε, βεβαίως, την ανάγκη κατανομής των πόρων του προγράμματος με τα κριτήρια που έχουν επιλεγεί.

«Θεωρούμε, ωστόσο, ότι τα χρήματα που πλέον έχουν περισσέψει, θα πρέπει να διατεθούν για την ένταξη των παραγωγών στις περιοχές όπου υπάρχει ενδιαφέρον και δη σε εκείνους που με υπερπολλαπλάσια μόρια δεν εντάχθηκαν κατά την αρχική αξιολόγηση», καταλήγει.

15 May 2018
Banner
Banner