Αντιδράσεις μετά το σκάνδαλο με τα αλλοιωμένα κρέατα στη Βραζιλία

22 March 2017

Αντιδράσεις μετά το σκάνδαλο με τα αλλοιωμένα κρέατα στη Βραζιλία

Πολλαπλές αντιδράσεις προκαλεί το διατροφικό σκάνδαλο με αλλοιωμένα κρέατα, που αποκαλύφθηκε στη Βραζιλία. Συγκεκριμένα, παραγωγοί κρέατος της Βραζιλίας φέρονται να εφοδίαζαν επί χρόνια την εγχώρια αγορά, αλλά και την αγορά σε Ευρώπη και Ασία, με αλλοιωμένα κρέατα, και υπό τη συγκάλυψη των υγειονομικών αρχών οι οποίες κατηγορούνται για χρηματισμό και διαφθορά. Το πρόβλημα, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει ήδη γνωστά, αφορά βοδινό κρέας και πουλερικά.

Το διατροφικό σκάνδαλο αποκαλύφθηκε ύστερα από εφόδους σε ύποπτες εγκαταστάσεις παραγωγής κρέατος κατά τις οποίες συνελήφθησαν 30 και πλέον άτομα.

Ύστερα από την εξέλιξη αυτή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι προς το παρόν δεν θέτει σε εφαρμογή έναν αποκλεισμό για τα βραζιλιάνικα κρέατα, και κρατά στάση αναμονής. «Η Κομισιόν βρίσκεται στη διαδικασία διασφάλισης ότι όλες οι εμπλεκόμενες εγκαταστάσεις στην υπόθεση διαφθοράς έχουν αποκλειστεί από την εξαγωγή στην Ευρωπαϊκή Ένωση», τόνισε ο Ενρίκιο Μπρίβιο, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ασφάλεια τροφίμων.

Ήδη πάντως, η Κίνα και η Νότια Κορέα ανέστειλαν τις εισαγωγές κρέατος από τη Βραζιλία, ενώ ο Πρόεδρος της Βραζιλίας, Μισέλ Τέμερ, οργάνωσε σε ζωντανή τηλεοπτική κάλυψη γεύμα με συνδαιτυμόνες διπλωμάτες ξένων χωρών, σε μια προσπάθεια να πείσει την παγκόσμια κοινότητα ότι το σκάνδαλο διαφθοράς της βραζιλιάνικης βιομηχανίας κρέατος «δεν απειλεί την υγεία».

Στο μεταξύ, η υπόθεση επαναφέρει στο προσκήνιο τις επιφυλάξεις των Ευρωπαίων παραγωγών απέναντι στις διεθνείς εμπορικές συμφωνίες, και εν προκειμένω τη συμφωνία με τις χώρες της Mercosur. Συγκεκριμένα, οι ευρωπαϊκές αγροτικές οργανώσεις Copa & Cogeca, συνδέουν σε σχετική ανακοίνωση το βραζιλιάνικο σκάνδαλο με τον επόμενο γύρο διαπραγματεύσεων με την κοινότητα των χωρών της Λατ. Αμερικής, Mercosur. Ο Γενικός Γραμματέας, μάλιστα, των Copa & Cogeca, ο Πέκα Πεσόνεν, σημείωσε ότι «χρειαζόμαστε δίκαιες και ισορροπημένες ρυθμίσεις για τα αγροτικά προϊόντα, σε οποιαδήποτε εμπορική συμφωνία. Οι προδιαγραφές που τηρούμε στον τομέα της ασφάλειας τροφίμων και της καλής μεταχείρισης των ζώων είναι από τις πιο υψηλές στον κόσμο και αυτές τις προδιαγραφές πρέπει να πληρούν τα προϊόντα που εισάγονται στην Ε.Ε., αλλιώς τα πρότυπα ασφάλειας θα τεθούν σε κίνδυνο». Όπως υπογράμμισε επιπλέον, «Στις εμπορικές διαπραγματεύσεις με τη Mercosur, έχουμε απευθύνει επιστολή στην Κομισιόν ζητώντας να πληρούνται τα ευρωπαϊκά πρότυπα ασφάλειας και για τις χώρες Mercosur να διασφαλίσουν την ιχνηλασιμότητα στα βοοειδή και για την απαγόρευση της χρήσης οστεάλευρων για ζωοτροφή στην παραγωγή πουλερικών. Αυτές οι χώρες δεν έχουν τις ίδιες προδιαγραφές. Αυτό αναδείχθηκε στην υπόθεση της Βραζιλίας, όπου περισσότεροι από 30 κορυφαίοι εκπρόσωποι του αγροδιατροφικού τομέα συνελήφθησαν επειδή απέτυχαν να συμμορφωθούν με τις κτηνιατρικές απαιτήσεις στον τομέα του βόειου κρέατος».

22 March 2017
Banner
Banner