Αντιδράσεις για την στοχοποίηση του κρέατος

30 October 2015

Αντιδράσεις για την στοχοποίηση του κρέατος

Ο χαρακτηρισμός του κόκκινου κρέατος ως "πιθανώς καρκινογόνου παράγοντα" έχει ξεσηκώσει τη βιομηχανία κρέατος διεθνώς. Εκπρόσωπος του Αμερικάνικου Ινστιτούτου Κρέατος δήλωσε ότι πολλοί από τους 22 επιστήμονες που αποτελούσαν την ομάδα που κατέληξε σε αυτή την ανακοίνωση "είχαν στόχο ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα" και επεξεργάστηκαν έτσι τα δεδομένα ώστε να καταλήξουν σε αυτό το αποτέλεσμα.

Η γαλλική ομοσπονδία χοιρινού FNP εστίασε στη χρονική συγκυρία, αφού αυτή την περίοδο η κτηνοτροφία στη Γαλλία και την υπόλοιπη Ευρώπη βρίσκεται σε βαθιά κρίση και όπως δήλωσε ο πρόεδρός της "θα μπορούσε να αποδειχθεί επιζήμια για την εμπιστοσύνη των καταναλωτών".

Ο πρόεδρος του οργανισμού Quality Meat Scotland είπε ότι η υπηρεσία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας έχει εξετάσει από το 1971 πάνω από 900 ουσίες και για όλες, πλην μιας, έχει αποφασίσει ότι είναι ικανές να προκαλέσουν καρκίνο. Τετοιες ουσίες είναι ο καφές, τα χρώματα και οι λακ κομμωτικής.

Δεν είναι όμως μόνο οι οργανώσεις του κρέατος που αντέδρασαν. Αρκετοί επιστημονικοί φορείς κρατούν αποστάσεις από την παραπάνω ανακοίνωση. Για παράδειγμα το ίδρυμα World Cancer Research Fund, ένας φιλανθρωπικός οργανισμός που ασχολείται με τη χρηματοδότηση ερευνών για τον καρκίνο συνιστά την κατανάλωση έως 500 γρ. κόκκινου κρέατος την εβδομάδα ως μέρος της υγιεινής, ισορροπημένης διατροφής.

Δηλώσεις με τις οποίες καθησυχάζουν τους καταναλωτές των χωρών τους εξέδωσαν τόσο ο υπουργός γεωργίας της Γαλλίας, όσο και ο αντίστοιχος της Γερμανίας. Ο Γάλλος υπουργός Stéphane Le Foll είπε ότι οι καταναλωτές μπρούν να συνεχίσουν να τρώνε κρέας και προϊόντα κρέατος, "αλλά όπως όλα στη ζωή με μέτρο".

 

30 October 2015
Banner
Banner