Γράφει ο Αντρέας Καρίτζης, Climergia Managing Partner
Κάθε επιτυχημένη επιχειρηματική στρατηγική εδράζεται στην πραγματικότητα. Και η πραγματικότητα είναι ότι η κλιματική κρίση αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα. Οι αυξανόμενες θερμοκρασίες, η αλλαγή των κλιματικών χαρακτηριστικών, και η επιδείνωση των φυσικών καταστροφών όπως οι πλημμύρες και οι πυρκαγιές, θέτουν νέα δεδομένα στο τραπέζι των αποφάσεων.
Η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης έχει κινητοποιήσει τις κυβερνήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Η μετάβαση σε βιώσιμες μορφές παραγωγής είναι πλέον εμπεδωμένη, ιδιαίτερα στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής οικονομίας. Ο βιώσιμος χαρακτήρας των παραγόμενων προϊόντων αποτελεί πλέον σοβαρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην αγορά, καθώς η κατανάλωση στρέφεται σε επιλογές προϊόντων που σέβονται το περιβάλλον και συμβάλλουν στην καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης.
Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας (Green Deal), η στρατηγική "From farm to fork" στοχεύει να μεταρρυθμίσει τον τρόπο παραγωγής, μεταφοράς, κατανάλωσης και απόρριψης των τροφίμων με στόχο τη διασφάλιση ενός βιώσιμου, υγιεινού και δίκαιου συστήματος τροφίμων, επηρεάζοντας θετικά τον κύκλο ζωής του κρέατος από την παραγωγή έως την κατανάλωση. Συγκεκριμένα με αυτή την στρατηγική δίνεται έμφαση:
Στην ποιότητα και ασφάλεια των τροφίμων σε κάθε στάδιο του κύκλου παραγωγής με την τήρηση υψηλών προτύπων υγιεινής, ευεξίας των ζώων και διαχείρισης του περιβάλλοντος.
Στη βιωσιμότητα σε όλον τον κύκλο ζωής του κρέατος με την υιοθέτηση πρακτικών που μειώνουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, την αποδοτική χρήση των φυσικών πόρων και την προώθηση της διαφοροποίησης της διατροφικής μας προσέγγισης.
Στη διαφάνεια στον τρόπο παραγωγής και επεξεργασίας του κρέατος, παρέχοντας στους καταναλωτές πληροφορίες σχετικά με την προέλευση των τροφίμων και τις πρακτικές που ακολουθούνται.
Στην καινοτομία σε όλον τον κλάδο του κρέατος, ώστε να βελτιώνονται συνεχώς οι διαδικασίες παραγωγής, επεξεργασίας και διάθεσης του κρέατος.
Την ίδια στιγμή, η νομοθεσία που αφορά την περιβαλλοντική προστασία και τη διαχείριση των φυσικών πόρων καθώς και το ίδιο το Σχέδιο Δράσης για την Κλιματική Αλλαγή και την Ενέργεια θα επηρεάσουν τους παραγωγούς κρέατος υποχρεώνοντας τους να υιοθετήσουν πρακτικές που μειώνουν τις εκπομπές αερίων και την κλιματική επίπτωση της παραγωγής τους.
Η προσαρμογή στις απαιτήσεις της ευρωπαϊκής αγοράς τροφίμων για προϊόντα που έχουν παραχθεί με βιώσιμο τρόπο και η συμμόρφωση με τους κανονισμούς και τις οδηγίες της ΕΕ για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής αποτελούν αναγκαιότητες για την κάθε επιχείρηση που αποτελεί κρίκο της αλυσίδας παραγωγής κρέατος.
Οι αλλαγές στην παραγωγική διαδικασία, η κάλυψη τεχνολογικών αναγκών και η εξοικείωση με το σύγχρονο επιχειρηματικό περιβάλλον βιωσιμότητας μπορεί να μοιάζουν «βουνό» στα μάτια του επιχειρηματία από πλευράς τεχνογνωσίας και οικονομικής βιωσιμότητας αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι.
Υπάρχει ποικιλία πρακτικών που μπορούν να ακολουθηθούν για να "πρασινίσει" η παραγωγή κρέατος σε κάθε στάδιο, από την εκτροφή μέχρι την κατανάλωση και αναφέρονται ως παραδείγματα α) η χρήση βιώσιμων πηγών εκτροφής (ένζυμα) που μειώνουν τις εκπομπές μεθανίου, β) η εφαρμογή πρακτικών που βελτιώνουν την υγεία του εδάφους και αυξάνουν την απορρόφηση του άνθρακα (ελεύθερη βοσκή), καθώς και γ) η αξιοποίηση τεχνολογιών για την επεξεργασία και συντήρηση του κρέατος που μειώνουν την ενεργειακή κατανάλωση και τα απόβλητα.
Τα οικονομικά εμπόδια που προκύπτουν από μια σοβαρή προσαρμογή της παραγωγής στα νέα δεδομένα μπορούν να υπερκαλυφθούν από τις δυνατότητες χρηματοδότησης που υπάρχουν. Η Κοινή Γεωργική Πολιτική (ΚΓΠ) της ΕΕ και οι οριζόντιες δράσεις για την Αντιμετώπιση της Κλιματικής Μετάβασης περιλαμβάνουν μια σειρά μέτρων ενίσχυσης και προγραμμάτων χρηματοδότησης που λαμβάνονται για να προωθηθεί η βιωσιμότητα στην παραγωγική αλυσίδα του κρέατος και με αυτόν τον τρόπο να συμβάλλει και η ίδια στην προστασία του περιβάλλοντος.
Σχετικό παράδειγμα αποτελεί το πρόγραμμα «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ – ΕΠΙΧΕΙΡΩ» του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατά το οποίο οι ωφελούμενες επιχειρήσεις θα λάβουν ενίσχυση για την υλοποίηση παρεμβάσεων, που αφορούν σε: ενεργειακή αναβάθμιση κτιριακού κελύφους (π.χ. θερμομόνωση, εγκατάσταση συστημάτων σκίασης), εξοικονόμηση ενέργειας σε συστήματα θέρμανσης χώρων (αντικατάσταση λεβήτων από αντλίες θερμότητας), αλλά και ψύξης χώρων (αντικατάσταση ψυκτών), αερισμού χώρων, ζεστού νερού χρήσης, αντικατάσταση ενεργοβόρου εξοπλισμού που είτε σχετίζεται με την παραγωγική διαδικασία είτε με την συντήρηση των προϊόντων (π.χ. ψυγεία).
Η κλιματική κρίση και οι αναπόφευκτες αλλαγές που αυτή φέρνει στην παγκόσμια οικονομία και ειδικότερα στην αγορά τροφίμων μπορούν να αντιμετωπιστούν με γνώση και σχέδιο. Με την κατάλληλη τεχνογνωσία και μια συνεκτική στρατηγική μπορούμε να αναβαθμίσουμε την παραγωγή κρέατος ώστε να είναι βιώσιμη και με εγγυημένη την ασφάλεια των τροφίμων. Είναι μέσα στις δυνατότητές μας να καταστήσουμε τις επιχειρήσεις στον χώρο του κρέατος πιο ανθεκτικές στις κλιματικές επιπτώσεις.
Related Articles
Γράφει ο Αντρέας Καρίτζης, Climergia Managing Partner
Κάθε επιτυχημένη επιχειρηματική στρατηγική εδράζεται στην πραγματικότητα. Και η πραγματικότητα είναι ότι η κλιματική κρίση αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα. Οι αυξανόμενες θερμοκρασίες, η αλλαγή των κλιματικών χαρακτηριστικών, και η επιδείνωση των φυσικών καταστροφών όπως οι πλημμύρες και οι πυρκαγιές, θέτουν νέα δεδομένα στο τραπέζι των αποφάσεων.
Η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης έχει κινητοποιήσει τις κυβερνήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Η μετάβαση σε βιώσιμες μορφές παραγωγής είναι πλέον εμπεδωμένη, ιδιαίτερα στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής οικονομίας. Ο βιώσιμος χαρακτήρας των παραγόμενων προϊόντων αποτελεί πλέον σοβαρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην αγορά, καθώς η κατανάλωση στρέφεται σε επιλογές προϊόντων που σέβονται το περιβάλλον και συμβάλλουν στην καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης.
Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας (Green Deal), η στρατηγική "From farm to fork" στοχεύει να μεταρρυθμίσει τον τρόπο παραγωγής, μεταφοράς, κατανάλωσης και απόρριψης των τροφίμων με στόχο τη διασφάλιση ενός βιώσιμου, υγιεινού και δίκαιου συστήματος τροφίμων, επηρεάζοντας θετικά τον κύκλο ζωής του κρέατος από την παραγωγή έως την κατανάλωση. Συγκεκριμένα με αυτή την στρατηγική δίνεται έμφαση:
Την ίδια στιγμή, η νομοθεσία που αφορά την περιβαλλοντική προστασία και τη διαχείριση των φυσικών πόρων καθώς και το ίδιο το Σχέδιο Δράσης για την Κλιματική Αλλαγή και την Ενέργεια θα επηρεάσουν τους παραγωγούς κρέατος υποχρεώνοντας τους να υιοθετήσουν πρακτικές που μειώνουν τις εκπομπές αερίων και την κλιματική επίπτωση της παραγωγής τους.
Η προσαρμογή στις απαιτήσεις της ευρωπαϊκής αγοράς τροφίμων για προϊόντα που έχουν παραχθεί με βιώσιμο τρόπο και η συμμόρφωση με τους κανονισμούς και τις οδηγίες της ΕΕ για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής αποτελούν αναγκαιότητες για την κάθε επιχείρηση που αποτελεί κρίκο της αλυσίδας παραγωγής κρέατος.
Οι αλλαγές στην παραγωγική διαδικασία, η κάλυψη τεχνολογικών αναγκών και η εξοικείωση με το σύγχρονο επιχειρηματικό περιβάλλον βιωσιμότητας μπορεί να μοιάζουν «βουνό» στα μάτια του επιχειρηματία από πλευράς τεχνογνωσίας και οικονομικής βιωσιμότητας αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι.
Υπάρχει ποικιλία πρακτικών που μπορούν να ακολουθηθούν για να "πρασινίσει" η παραγωγή κρέατος σε κάθε στάδιο, από την εκτροφή μέχρι την κατανάλωση και αναφέρονται ως παραδείγματα α) η χρήση βιώσιμων πηγών εκτροφής (ένζυμα) που μειώνουν τις εκπομπές μεθανίου, β) η εφαρμογή πρακτικών που βελτιώνουν την υγεία του εδάφους και αυξάνουν την απορρόφηση του άνθρακα (ελεύθερη βοσκή), καθώς και γ) η αξιοποίηση τεχνολογιών για την επεξεργασία και συντήρηση του κρέατος που μειώνουν την ενεργειακή κατανάλωση και τα απόβλητα.
Τα οικονομικά εμπόδια που προκύπτουν από μια σοβαρή προσαρμογή της παραγωγής στα νέα δεδομένα μπορούν να υπερκαλυφθούν από τις δυνατότητες χρηματοδότησης που υπάρχουν. Η Κοινή Γεωργική Πολιτική (ΚΓΠ) της ΕΕ και οι οριζόντιες δράσεις για την Αντιμετώπιση της Κλιματικής Μετάβασης περιλαμβάνουν μια σειρά μέτρων ενίσχυσης και προγραμμάτων χρηματοδότησης που λαμβάνονται για να προωθηθεί η βιωσιμότητα στην παραγωγική αλυσίδα του κρέατος και με αυτόν τον τρόπο να συμβάλλει και η ίδια στην προστασία του περιβάλλοντος.
Σχετικό παράδειγμα αποτελεί το πρόγραμμα «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ – ΕΠΙΧΕΙΡΩ» του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατά το οποίο οι ωφελούμενες επιχειρήσεις θα λάβουν ενίσχυση για την υλοποίηση παρεμβάσεων, που αφορούν σε: ενεργειακή αναβάθμιση κτιριακού κελύφους (π.χ. θερμομόνωση, εγκατάσταση συστημάτων σκίασης), εξοικονόμηση ενέργειας σε συστήματα θέρμανσης χώρων (αντικατάσταση λεβήτων από αντλίες θερμότητας), αλλά και ψύξης χώρων (αντικατάσταση ψυκτών), αερισμού χώρων, ζεστού νερού χρήσης, αντικατάσταση ενεργοβόρου εξοπλισμού που είτε σχετίζεται με την παραγωγική διαδικασία είτε με την συντήρηση των προϊόντων (π.χ. ψυγεία).
Η κλιματική κρίση και οι αναπόφευκτες αλλαγές που αυτή φέρνει στην παγκόσμια οικονομία και ειδικότερα στην αγορά τροφίμων μπορούν να αντιμετωπιστούν με γνώση και σχέδιο. Με την κατάλληλη τεχνογνωσία και μια συνεκτική στρατηγική μπορούμε να αναβαθμίσουμε την παραγωγή κρέατος ώστε να είναι βιώσιμη και με εγγυημένη την ασφάλεια των τροφίμων. Είναι μέσα στις δυνατότητές μας να καταστήσουμε τις επιχειρήσεις στον χώρο του κρέατος πιο ανθεκτικές στις κλιματικές επιπτώσεις.