Άνοδος στις πωλήσεις κρέατος στη Ρουμανία μετά τη μείωση του ΦΠΑ

24 August 2015

Άνοδος στις πωλήσεις κρέατος στη Ρουμανία μετά τη μείωση του ΦΠΑ

Από την 1η Ιουνίου στη Ρουμανία ισχύει μειωμένος ΦΠΑ για το κρέας (και για τα περισσότερα βασικά τρόφιμα) στο 9%, από το 24% που ίσχυε μέχρι τώρα. Στο λίγο αυτό διάστημα σύμφωνα με τις τοπικές αλυσίδες λιανικής πώλησης οι πωλήσεις κρέατος αυξήθηκαν 5-10%. Ο επικεφαλής της Ένωσης Κρέατος της Ρουμανίας Radu Timis δήλωσε ότι μεταξύ Μαΐου και Ιουλίου οι επιχειρήσεις επεξεργασίας κρέατος αύξησαν την παραγωγή τους κατά 15%, ως αποτέλεσμα των βελτιωμένων προβλέψεων για αύξηση των πωλήσεων.
Η Ένωση, η οποία συνενώνει 50 περίπου μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 60% της συνολικής παραγωγής κρέατος στη Ρουμανία, ασκούσε πιέσεις για τη μείωση αυτή στο συντελεστή ΦΠΑ προβάλλοντας ως επιχειρήματα ότι κάτι τέτοιο θα μείωνε σημαντικά τις τιμές του κρέατος, θα καταπολεμούσε την ανεργία και θα δημιουργούσε πρόσθετα έσοδα στον προϋπολογισμό. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ένωσης τα επιπλέον έσοδα που μπορεί να φέρει στο κράτος η μείωση του ΦΠΑ, είναι 160 εκατ. ευρώ.
Στη Ρουμανία η πτώση της κατανάλωσης τα τελευταία χρόνια είναι δραματική. Από 70 κιλά κρέατος που ήταν η κατά κεφαλή κατανάλωση κρέατος στη χώρα το 2009, μειώθηκε σε μόλις 58 κιλά το 2015. Παράλληλα ένα μεγάλο ποσοστό της διακίνησης κρέατος γίνεται παράνομα, όπως παραδέχονται όλοι. Ο επικεφαλής του συνδικάτου των βιομηχανιών κρέατος δήλωσε στον Τύπο ότι στο διάστημα που ισχύει ο νέος μειωμένος συντελεστής έχουν μειωθεί δραστικά οι παράνομες εισαγωγές κρέατος, ενώ το προηγούμενο διάστημα η αγορά είχε "πλημμυρίσει" από φορτηγά που μετέφεραν κρέας πουλερικών. Σε σχετική συζήτηση πριν λίγους μήνες στη ρουμάνικη βουλή, βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος και επικεφαλής της Επιτροπής Γεωργίας του Κοινοβουλίου υπολόγισε τη φοροδιαφυγή στη βιομηχανία κρέατος στο 40% των πωλήσεων, που σημαίνει ένα ποσό της τάξης του 1,5 δισ. ευρώ.

24 August 2015
Banner
Banner