Θλίψη και ανησυχία στον αγροτικό κόσμο της Ε.Ε. για τις εξελίξεις στην Ουκρανία

03 March 2022

Θλίψη και ανησυχία στον αγροτικό κόσμο της Ε.Ε. για τις εξελίξεις στην Ουκρανία

Όλος ο ευρωπαϊκός αγροτικός κόσμος παρακολουθεί με βαθιά λύπη τις εξελίξεις με τη σύγκρουση στην Ουκρανία, αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους για τα γεγονότα οι Copa και Cogeca, εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους προς τους Ουκρανούς, και ιδιαίτερα τους αγρότες, σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς. «Η αλληλεγγύη μας δεν σταματά σε λόγια, οι Copa και Cogeca θα αναλάβουν συγκεκριμένες δράσεις τις προσεχείς ημέρες και εβδομάδες» αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση των κορυφαίων αγροτικών και αγροτοσυνεταιριστικών οργανώσεων στην Ευρώπη.

Για τις δύο οργανώσεις, η εστίαση στην επισιτιστική ασφάλεια αποκτά σε καιρό πολέμου ζωτική σημασία «και είναι σημαντικό να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα έγκαιρα για να διασφαλίσουμε ότι οι προμήθειες τροφίμων θα συνεχίσουν να φθάνουν σε εκείνους που πλήττονται περισσότερο, στην Ουκρανία και σε όλο τον κόσμο. Αυτή είναι η στιγμή για περαιτέρω ενίσχυση της ευρωπαϊκής και διεθνούς συνεργασίας».

Η αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας από τη ρωσική εισβολή έχει ήδη προκαλέσει σημαντικές παγκόσμιες συνέπειες, καθώς Ρώσοι και Ουκρανοί είναι μεγάλοι διεθνείς εξαγωγείς γεωργικών προϊόντων. Η Ουκρανία για παράδειγμα είναι για την Ε.Ε. ο τέταρτος μεγαλύτερος εξωτερικός προμηθευτής τροφίμων και μας προμηθεύει το ένα τέταρτο των εισαγωγών σε σιτηρά και φυτικά έλαια. Έτσι, ενώ το ζήτημα του ενεργειακού εφοδιασμού είναι τώρα στο μυαλό και στα χείλη όλων, η γεωργία είναι εξίσου στρατηγικής σημασίας, λένε οι δύο οργανώσεις: «Για την αγροτική κοινότητα της Ε.Ε., η οποία έχει επιδείξει και τον βασικό της ρόλο και την ανθεκτικότητα στη διάρκεια της πανδημίας, η κρίση αυτή έρχεται να προστεθεί στην υγειονομική κρίση της Covid-19 και στις απότομες αυξήσεις των τιμών όλων των σημαντικών γεωργικών εισροών (δηλ. της ενέργειας, των ζωοτροφών, των λιπασμάτων) τους τελευταίους μήνες».

Επιπλέον, και καταλήγοντας στην ανακοίνωση οι Copa και Cogeca, επισημαίνουν ότι προκειμένου να διατηρηθεί μια ισχυρή και ειρηνική Ευρώπη, είναι θεμελιώδης η διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας και των αλυσίδων εφοδιασμού. «Αυτό είναι κάτι που μάθαμε από τους ιδρυτές της Ευρώπης. Κατά τις προσεχείς ημέρες και εβδομάδες, εκτός από την εστίαση στο πρόβλημα των συγκρούσεων, οι αρμόδιοι για τη λήψη αποφάσεων της Ε.Ε. πρέπει επίσης να εξετάσουν τις επιπτώσεις της στους βασικούς οικονομικούς τομείς. Η ευρωπαϊκή γεωργία αποτελεί κεντρικό πυλώνα της στρατηγικής αυτονομίας μας. Οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων της Ε.Ε. πρέπει να δράσουν αποφασιστικά και γρήγορα για να τη διατηρήσουν».

03 March 2022
Banner
Banner