Ανησυχίες από κρούσματα γρίπης των πουλερικών στην Πολωνία

08 January 2020

Ανησυχίες από κρούσματα γρίπης των πουλερικών στην Πολωνία

Επτά κρούσματα της γρίπης των πουλερικών καταγράφηκαν τις τελευταίες 15 ημέρες στην Πολωνία. Τα περιστατικά συνέβησαν σε πτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις σε διάφορες περιοχές της χώρας και μέχρι στιγμής, επλήγησαν σχεδόν 100.000 πτηνά σε εκμεταλλεύσεις με γαλοπούλες, ορτύκια και κοτόπουλα.

Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για τρεις μεγάλες φάρμες με γαλοπούλες (συνολικά 49.189 γαλοπούλες), μία με όρνιθες (36.069 ωοτόκες όρνιθες) και μία με ορτύκια (συνολικά 12.960 ορτύκια), καθώς και δύο οικόσιτες εκμεταλλεύσεις με 79 πτηνά διαφορετικών ειδών - όρνιθες ωοπαραγωγής, πάπιες, χήνες και περιστέρια, όπως ενημέρωσε η Πολωνική Κτηνιατρική Υπηρεσία. Τα πτηνά στις εκμεταλλεύσεις που επλήγησαν, έχουν θανατωθεί.

Σημειώνεται ότι η Πολωνία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός πουλερικών στην Ε.Ε. και ο τρίτος μεγαλύτερος εξαγωγέας πουλερικών παγκοσμίως, ενώ η τελευταία περίπτωση γρίπης των πουλερικών στην Πολωνία είχε αναφερθεί προ διετίας, σύμφωνα με την ιστοσελίδα euromeatnews.

Μέχρι τώρα, η γειτονική Λευκορωσία επέβαλε απαγόρευση εισαγωγής πουλερικών από τις πολωνικές περιοχές που έχουν προσβληθεί από τον ιό, ενώ οι κτηνιατρικές αρχές της Λετονίας (η οποία μέχρι στιγμής είχε παραμείνει «καθαρή» από τη νόσο) κάλεσαν τους Λετονούς πτηνοτρόφους να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα βιοασφάλειας.

08 January 2020
Banner
Banner