Ανεπαρκή πολιτική και ευθύνες της κυβέρνησης για την πανώλη, καταγγέλλουν οι Αγροκτηνοτροφικοί Σύλλογοι Ελλασόνας

25 July 2024

Ανεπαρκή πολιτική και ευθύνες της κυβέρνησης για την πανώλη, καταγγέλλουν οι Αγροκτηνοτροφικοί Σύλλογοι Ελλασόνας

Related Articles

Η κατάσταση με την πανώλη των αιγοπροβάτων έχει προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις, αλλά και ανησυχίες με τους Αγροτοκτηνοτροφικούς Συλλόγους της Ελασσόνας να κατηγορούν την πολιτική της κυβέρνησης, καθώς και των προηγούμενων κυβερνήσεων, για την εξάπλωση της πανώλης, χαρακτηρίζοντας τη χώρα ως «ξέφραγο αμπέλι» στις ζωονοσους. Σε ανακοίνωσή τους, οι σύλλογοι τονίζουν ότι οι κτηνιατρικές υπηρεσίες έχουν αποδυναμωθεί και γίνεται προσπάθεια να μετατεθούν οι ευθύνες και τα έξοδα στους κτηνοτρόφους, προωθώντας την αντίληψη της «ατομικής ευθύνης».

Απαιτούν άμεσα μέτρα για την αποτροπή περαιτέρω εξάπλωσης της πανώλης, 100% αποζημιώσεις για τα πληγέντα ζώα και την απώλεια εισοδήματος, καθώς και προσλήψεις μόνιμων κτηνιάτρων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση των συλλόγων έχει ως εξής:

«Αντί η κυβέρνηση να μας απαντήσει πως η πανώλη εμφανίστηκε στην χώρα μας, πως θα ενισχύσει με μόνιμο και επαρκές επιστημονικό προσωπικό τις κτηνιατρικές υπηρεσίες και κυρίως πως θα επιβιώσουν οι αγροτοκτηνοτρόφοι μετά την νέα ''συμφορά'', παίζει το παιχνίδι του αποπροσανατολισμού και της ατομικής ευθύνης στην προσπάθεια να καλύψει τις τεράστιες ευθύνες της και στο τέλος να τις φορτώσει στους κτηνοτρόφους.

Μπορεί τα κρούσματα της πανώλης αιγοπροβάτων να είναι το πιο πρόσφατο συμβάν σε μια σειρά επιδημιών των παραγωγικών ζώων των τελευταίων ετών, που γονατίζουν κυριολεκτικά τους βιοπαλαιστές κτηνοτρόφους, αλλά να θυμίσουμε επίσης την ευλογιά των προβάτων, τον καταρροϊκό πυρετό, την αφρικανική πανώλη των χοίρων, την οζώδη νόσο των βοοειδών καθώς και η πανώλη των αιγοπροβάτων δεν έπεσαν από τον ουρανό.

Ο μοναδικός ένοχος για την εμφάνισή τους είναι η πολιτική που έχει μετατρέψει την χώρα σε “ξέφραγο αμπέλι” για λογαριασμό των επιχειρηματικών συμφερόντων που μέσω των αθρόων εισαγωγών αγροτικών προϊόντων, γεωργικού και κτηνοτροφικού κεφαλαίου εξασφαλίζουν εισροές από όπου τους συμφέρει καλύτερα, ενώ από την άλλη έχει αποδεκατίσει τις κτηνιατρικές υπηρεσίες και όχι μόνο, σε όλα τα επίπεδα (κεντρική κτηνιατρική υπηρεσία ΥΠΑΑΤ, κτηνιατρικά εργαστήρια, υπηρεσίες της Περιφέρειας κ.λπ.), γιατί θεωρεί τη στελέχωσή τους ως ''κόστος'' που το μετακυλύει στους κτηνοτρόφους.

Οι διαχρονικές ελλείψεις δεν διορθώνονται με μετακινήσεις - ''μπαλώματα'' που αφήνουν γυμνές άλλες περιοχές σε περίπτωση εξάπλωσης της νόσου, γιατί αυτά είναι τα αποτέλεσμα της γύμνιας του κράτους, αλλά με άμεσες προσλήψεις και κάλυψη όλων των κενών θέσεων που απαιτούνται και χρειάζονται.

μΕπίσης είναι πρόσφατη η εμπειρία, τόσο του Μέτρου 5.2 για τους κτηνοτρόφους που επλήγησαν από τον Daniel, όσο και από την επιδημία της ευλογιάς των προβάτων στη Φθιώτιδα, όπου οι παραγωγοί αφέθηκαν να τα αντιμετωπίσουν μόνοι τους χωρίς καμία ουσιαστική στήριξη από το κράτος. Όσο για τα ποσά των αποζημιώσεων που προβλέπονται, είναι εξευτελιστικά από την κείμενη νομοθεσία. Ενώ ήδη έχουν ξεκινήσει εκβιασμοί από τους γαλακτοβιομήχανους που βλέπουν την κατάσταση που διαμορφώνεται στη Θεσσαλία ως ευκαιρία για να ρίξουν τις τιμές στο γάλα από τις πληγείσες περιοχές.

Οι κτηνοτρόφοι λοιπόν που καταθέτουμε την ατομική μας ευθύνη 365 ημέρες το χρόνο, 24 ώρες το 24ωρο, σε αυτό που επιλέξαμε και αγαπάμε, οργανωνόμαστε, αγωνιζόμαστε και διεκδικούμε:

  • Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την μη εξάπλωση της νόσου της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών και σε άλλους νομούς στη χώρα μας, με εργαστηριακό έλεγχο εντός των ζωνών των 3 και 10 χλμ.
  • Αποζημίωση 300 ευρώ για κάθε ζώο που εγγράφεται στο Μητρώο και προορίζεται για εκτροφή και 100 ευρώ για εκείνα που προορίζονται για σφαγή για τους κτηνοτρόφους που θα θανατωθεί το κοπάδι τους.
  • Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για όσο διάστημα χρειαστεί μέχρι την πλήρη ανασύσταση των παραπάνω εκμεταλλεύσεων με 100% πόρους του κράτους.
  • Μέριμνα για τις ενισχύσεις που έπαιρναν οι παραπάνω κτηνοτρόφοι, αφού θα υποβάλουν μηδενική δήλωση εκτροφής.
  • Αποζημίωση των ζωοτροφών ιδιοπαραγώμενων και αγοραζόμενων στο 100%, σε περίπτωση που αυτές καταστραφούν.
  • Οικονομική στήριξη (για ζωοτροφές, απολυμαντικά κ.λπ.) για κτηνοτρόφους που υποχρεώθηκαν να βάλουν τα κοπάδια τους σε καραντίνα.
  • Να μην επιβαρυνθούν οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι από το κόστος των αναγκαίων μέτρων πρόληψης και διαχείρισης της νόσου.
  • Να καλυφθούν άμεσα όλα τα κενά σε προσωπικό με προσλήψεις μονίμων κτηνιάτρων και βοηθητικών ειδικοτήτων, με κατεπείγουσες διαδικασίες.
  • Να ενισχυθεί η υλικοτεχνική υποδομή των κτηνιατρικών υπηρεσιών για να μπορέσουν να επιτελέσουν απρόσκοπτα το έργο τους σε όφελος του λαού και της εγχώριας κατανάλωσης.
  • Καμία κατάσχεση ακινήτων, λογαριασμών για χρέη σε εφορία, ΕΦΚΑ, τράπεζες, καθώς και αναγκαστικών μέτρων είσπραξης. Απαλλαγή από δημοτικά τέλη για όσο διάστημα διαρκεί η καραντίνα».

    Πηγή: agro24
25 July 2024
Banner