Ανεφοδιάστηκε στην Ελλάδα το Elbeik, που περιφέρεται για μήνες στη Μεσόγειο μεταφέροντας 1.800 βοοειδή

10 March 2021

Ανεφοδιάστηκε στην Ελλάδα το Elbeik, που περιφέρεται για μήνες στη Μεσόγειο μεταφέροντας 1.800 βοοειδή

50 τόνους ζωοτροφών παρείχε η Ελλάδα στο πλοίο ElBeik που εδώ και πολύ καιρό περιφέρεται από λιμάνι σε λιμάνι μεταφέροντας ζώντα βοοειδή.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το Reuters, το πλοίο βρίσκεται εν πλω για σχεδόν τρεις μήνες στη Μεσόγειο, μεταφέροντας εκατοντάδες βοοειδή που απορρίφθηκαν από τους παραλήπτες τους εν μέσω φόβων για ζωονόσο.

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν έχει ανακοινώσει επισήμως κάτι, εν τούτοις το Reuters σημείωσε χθες το απόγευμα ότι «Το σκάφος αναμένεται να πλεύσει για την Ισπανία αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η μεταφορά τροφίμων αργά το απόγευμα, όπως δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Γεωργίας στο Reuters».

Το υπό σημαία Τόγκο πλοίο Elbeik αναχώρησε από το ισπανικό λιμάνι της Ταραγόνα τον Δεκέμβριο, μεταφέροντας περίπου 1.800 βοοειδή προς πώληση στην Τουρκία.

Οι τουρκικές αρχές απέρριψαν την παραλαβή των ζώων, όπως και μία ακόμη αποστολή 800 ισπανικών βοοειδών στο υπό λιβανέζικη σημαία Karim Allah, λόγω ανησυχιών για κατταρροϊκό πυρετό των βοοειδών. Έκτοτε το πλοίο περιφέρεται και διάφορες χώρες τού έχουν αρνηθεί την προσέγγιση, ακόμη και την παράδοση ζωοτροφών.

Όπως είπαν αξιωματούχοι του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας δεν επετράπη στο Elbeik να ελλιμενιστεί σε κανένα ελληνικό λιμάνι, αλλά τις προηγούμενες ημέρες εφοδιάστηκε με καύσιμα στα ανοιχτά της Κρήτης.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το πλοίο ήταν χθες αγκυροβολημένο στα ανοιχτά της Καλαμάτας, και αναμενόταν να του παραδοθούν τρόφιμα για το πλήρωμα, όπως και ζωοτροφές για τα βοοειδή, κι έπειτα να αναχωρήσει για Ισπανία. Την Τετάρτη τα χαράματα πράγματι απέπλευσε από την Καλαμάτα.

Όπως αναφέρει δε το in.gr «Με δεδομένο πως, όπως αναφέρει ο Guardian, έχουν ήδη πεθάνει κάποια από τα ζώα κατά την διάρκεια του ταξιδιού, ανακύπτει ζήτημα ευρύτερης δημόσιας υγείας και απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή. Οι ισπανικές αρχές επιθυμούν την θανάτωσή τους, ενώ οι ιδιοκτήτες των ζώων αναζητούν λύσεις προκειμένου να αγοραστούν από τρίτο και να μην υποστούν σε νέα οικονομική ζημία».

Το έτερο πλοίο Karim Allah έχει επιστρέψει στην Ισπανία από τα τέλη Φεβρουαρίου σύμγωνα με όσα μεταδίδει το Reuters, και οι κτηνιατρικές αρχές θεώρησαν τα ζώα ακατάλληλα διατάσσοντας τη θανάτωσή τους. Το ίδιο αναμένεται να γίνει και με το Elbeik.

Πάντως οι υπεύθυνοι και των δύο πλοίων κατηγόρησαν τους υπαλλήλους του ισπανικού υπουργείου Γεωργίας, με την ισπανική κυβέρνηση να δηλώνει ότι όλα τα ζώα και στα δύο πλοία έφυγαν από την Ισπανία με τα απαραίτητα ιατρικά πιστοποιητικά.

10 March 2021
Banner
Banner