Αναζητείται ευρω-συμβιβασμός για τη σήμανση των βιολογικών προϊόντων

13 June 2017

Αναζητείται ευρω-συμβιβασμός για τη σήμανση των βιολογικών προϊόντων

Η νομοθετική πρόταση για έναν νέο Κανονισμό αναφορικά με τη βιολογική παραγωγή και τη σήμανση των βιολογικών προϊόντων, βρέθηκε στο επίκεντρο του Συμβουλίου των Υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που συνεδρίασε χθες Δευτέρα 12 Ιουνίου.

Οι υπουργοί επαναβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να φτάσουν σε τελική συμφωνία και συζήτησαν πιθανούς τρόπους με τους οποίους θα ξεπεραστεί η στασιμότητα στις σχετικές διαπραγματεύσεις. «Παρά τη σταθερή μας δέσμευση να διασφαλίσουμε ένα θετικό αποτέλεσμα, οι διαπραγματεύσεις για έναν Κανονισμό σχετικά με τα βιολογικά, δεν έχουν σημειώσει μεγάλη πρόοδο» δήλωσε σχετικά ο προεδρεύων του Συμβουλίου, Μαλτέζος υπουργός Κλιντ Καμιλιέρι. Ο ίδιος υπογράμμισε επιπλέον ότι: «Σήμερα τα κράτη μέλη ζήτησαν από τη μαλτέζικη προεδρία να έρθει με ένα επικαιροποιημένο κείμενο συμφωνίας ελπίζοντας να επιτευχθεί συμφωνία με το Ευρωκοινοβούλιο πριν τη λήξη της προεδρίας της Μάλτας. Μας ικανοποιεί η εμπιστοσύνη που μας δείχνουν οι τα κράτη μέλη και δεσμευόμαστε να εργαστούμε σε αυτό το θέμα μέχρι και την τελευταία ημέρα (σ.σ.: που θα έχει η Μάλτα την προεδρία της Ε.Ε.)».

Σύμφωνα με τη χθεσινή απόφαση των Υπουργών Γεωργίας, η μαλτέζικη προεδρία θα εργαστεί επί ενός επικαιροποιημένου κειμένου συμφωνίας με την πρόνοια να οργανώσει έναν τριμερή διάλογο με το Ευρωκοινοβούλιο μέχρι το τέλος του Ιουνίου, οπότε λήγει και η προεδρία της Μάλτας. Μέχρι τότε, η προεδρία θα συγκαλέσει και διμερείς συναντήσεις με τα κράτη μέλη.

Κατάσταση των αγορών

Σύμφωνα με τη δέσμευσή του να παρακολουθεί στενά την κατάσταση των αγορών, το Συμβούλιο ενημερώθηκε από την Κομισιόν για τις εξελίξεις στους βασικούς τομείς αγροτικών προϊόντων. Όπως προέκυψε από την ενημέρωση, η Κομισιόν εκτιμά ότι η κατάσταση έχει σημαντικά βελτιωθεί σε αρκετούς τομείς τους τελευταίους μήνες, μολονότι υπήρξαν και εξαιρέσεις, όπως για παράδειγμα στον κλάδο των πουλερικών και στον κλάδο χοιρινού μερικών κρατών μελών. Οι υπουργοί καλωσόρισαν τα θετικά σημάδια, ενώ μερικοί εξ αυτών έριξαν την προσοχή τους σε μερικούς τομείς που αντιμετωπίζουν δυσκολίες εξαιτίας της εποχικής υπερπροσφοράς, των αντίξοων καιρικών συνθηκών ή κτηνιατρικών περιορισμών.

Λοιπά θέματα

Κατά τα λοιπά, οι υπουργοί ενημερώθηκαν επίσης για:

  • τις δραστηριότητες της μαλτέζικης προεδρίας σχετικά με την ετοιμότητα σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης για την υγεία των φυτών και των ζώων,
  • την κατάσταση με το σκάνδαλο κρέατος στη Βραζιλία,
  • τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις για μια εμπορική συμφωνία με τις χώρες Mercosur,
  • το σημείο στο οποίο βρίσκονται οι συζητήσεις για έναν Κανονισμό σχετικά με τα κτηνιατρικά φαρμακευτικά προϊόντα,
  • τη θέση της Ε.Ε. στις διαπραγματεύσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου,
  • τη συνδιάσκεψη των υπουργών της Ε.Ε. και της Αφρικανικής Ένωσης, που θα πραγματοποιηθεί στη Ρώμη (2 Ιουλίου 2017) με θέμα «Αειφόρα γεωργία, το μέλλον τη νεολαία στην Αφρική»,
  • την αναμενόμενη υπογραφή της «Ευρωπαϊκής Δήλωσης για τη Σόγια».
13 June 2017
Banner
Banner