Κύμα ανατιμήσεων στην ενέργεια επηρεάζει δραματικά τα κοστολόγια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

30 August 2021

Κύμα ανατιμήσεων στην ενέργεια επηρεάζει δραματικά τα κοστολόγια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Αντιμέτωπη με νέες αυξήσεις στην ενέργεια, που πολλαπλασιάζουν το λειτουργικό κόστος, βρίσκεται και πάλι η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Σύμφωνα με τη ΓΣΕΒΕΕ, η ενεργοποίηση από τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας των σχετικών ρητρών που συνδέονται με το χονδρεμπορικό κόστος, οδηγεί σε σημαντική επιβάρυνση για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Το κόστος ενέργειας, λέει η ΓΣΕΒΕΕ, έχει παρουσιάσει τους τελευταίους μήνες αύξηση εξαιτίας της ανόδου του κόστους των δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων διοξειδίου του άνθρακα, της αύξησης του κόστους του φυσικού αερίου και της αυξημένης λόγω της εποχής ζήτησης για ρεύμα.

«Από τις αρχές Αυγούστου οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας μετακυλίουν ο ένας μετά τον άλλο το κόστος αυτό στα τιμολόγια των πελατών τους με αποτέλεσμα ήδη οι επιχειρήσεις, αλλά και τα νοικοκυριά να λαμβάνουν φουσκωμένους λογαριασμούς, με την κορύφωση να αναμένεται εντός του Σεπτεμβρίου» σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Συνομοσπονδία των ΕΒΕ, που υπογραμμίζει: «Οι αυξήσεις αυτές που έρχονται να προστεθούν στο κύμα ανατιμήσεων μιας σειράς αγαθών και πρώτων υλών, που έκαναν την εμφάνιση τους από τον περασμένο Μάιο κάνουν αδύνατη τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, οι οποίες παλεύουν να σταθούν ζωντανές. Την ώρα που η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα βρίσκεται “στην εντατική“ οι αυξήσεις στην ενέργεια έρχονται να δώσουν τη χαριστική βολή».

Όλα αυτά συμβαίνουν σε μια στιγμή κατά την οποία το 26,3% των επιχειρήσεωνεμφανίζειαπλήρωτους λογαριασμούς ενέργειας, σύμφωνα με το τελευταίο Εξαμηνιαίο δελτίο οικονομικού κλίματος μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ.

Σε αυτό το φόντο, η ΓΣΕΒΕΕ τονίζει ότι «το κύμα ανατιμήσεων στην ενέργεια επηρεάζει δραματικά τα κοστολόγια των επιχειρήσεων ενώ η μετακύλιση του κόστους αυτού στους τελικούς καταναλωτές, μέσω των τιμών προϊόντων και υπηρεσιών, είναι θέμα χρόνου. Την ενεργειακή μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα δεν πρέπει να την πληρώσουν μόνο οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Καλούμε την κυβέρνηση μέσω των αρμοδίων υπουργείων και Αρχών να πάρει μέτρα και να βάλει φρένο στις υπέρογκες αυξήσεις . Να μην παραμένει θεατής και σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου στο ράλι των ανατιμήσεων που θα οδηγήσουν στο θάνατο τον ήδη μεγάλο ασθενή της πανδημίας , που δεν είναι άλλος από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

30 August 2021
Banner