Αναστολή των κατασχέσεων ζητούν οι πτηνοτρόφοι

23 March 2017

Αναστολή των κατασχέσεων ζητούν οι πτηνοτρόφοι

Την παρέμβαση της κυβέρνησης και την αναστολή των κατασχέσεων και αποστολής βεβαιώσεων οφειλών στην εφορία που απειλούν τη βιωσιμότητα πτηνοτρόφων σε όλη τη χώρα ζητά με επείγον υπόμνημά της προς τον πρωθυπουργό  η Πανελλήνια Ένωση Οργανώσεων Πτηνοτρόφων Παραγωγών (ΠΕΟΠΠ).

Το υπόμνημα της ΠΕΟΠΠ αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Οι πτηνοτρόφοι αγρότες που ασχολούνται αποκλειστικά με την πρωτογενή  παραγωγή και έχουν καθυστερημένες οφειλές δανείων διαπιστώνουν με μεγάλη οργή και αγανάκτηση ότι οι κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών τους από την εταιρία εκκαθάρισης της πρώην Α.Τ.Ε αυξάνονται συνεχώς, ενώ αποστέλλονται μαζικά  προειδοποιητικές επιστολές που τους καλούν να τις εξοφλήσουν στο σύνολό τους σε συγκεκριμένη ημερομηνία μετά την παρέλευση της οποίας χωρίς άλλη ειδοποίηση θα αποσταλούν για βεβαίωση στις κατά τόπους οικονομικές εφορίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες ανάλογες πιέσεις δέχονται και παραγωγοί που έχουν λάβει δάνεια από άλλες τράπεζες.

Οι ενέργειες αυτές μας προκαλούν υποψίες και μας προβληματίζουν διότι στο σύνολό τους αποδεικνύονται, σχιζοφρενικές και επιεικώς ανεπίκαιρες στη σημερινή συγκυρία που κυριαρχεί η πολιτική βούληση ευρείας και μαζικής ρύθμισης των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων μέσα από τη προς ψήφιση νομοθεσία του εξωδικαστικού συμβιβασμού. Επιπρόσθετα είναι και παράνομες, τουλάχιστον ως προς το σκέλος των κατασχέσεων εις χείρας τρίτων από μία ιδιωτική εταιρεία εκκαθάρισης που διαχειρίζεται τη πτώχευση της πρώην ΑΤΕ.

Τα παραπάνω δάνεια είχαν χορηγηθεί σε κτηνοπτηνοτρόφους με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου για ζημιές τις οποίες υπέστησαν και αποτιμώνται σε χιλιάδες ευρώ για κάθε παραγωγό και όχι σε εκατοντάδες χιλιάδες ή εκατομμύρια ευρώ όπως συμβαίνει σε οφειλές άλλων τάξεων.

(...)

Γι’ αυτό σας καλούμε να ενεργήσετε άμεσα, ώστε να  αρθεί το μέτρο των κατασχέσεων και των βεβαιώσεων των δανείων στις εφορίες, παράλληλα δε να θεσμοθετηθεί έγκαιρα και αποτελεσματικά το παράλληλο σχέδιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού για τα αγροτικά δάνεια, ώστε να γίνει άμεσα η διευθέτηση του προβλήματος. Αυτό σημαίνει γενναία ρύθμιση των δανείων από τη πλευρά του Υπουργείου με νομοθετική ρύθμιση η οποία θα δώσει ανάσα στους χιλιάδες κτηνοπτηνοτρόφους που δίνουν αγώνα επιβίωσης μετά την φορολογική και ασφαλιστική αφαίμαξη την οποία υπέστησαν σε συνδυασμό με την κατακόρυφη αύξηση του κόστους παραγωγής αλλά και την μακροχρόνια οικονομική κρίση που διέρχεται η χώρα μας, έβαλαν θηλιά στο λαιμό των παραγωγών και τους οδηγούν  στον αφανισμό».

23 March 2017
Banner
Banner