Σε αναστολή λειτουργίας η ΒΙΚΡΕ λόγω κρουσμάτων κορωνοϊού – Γιατί πλήττονται τα εργοστάσια κρέατος από τον Covid-19

02 August 2020

Σε αναστολή λειτουργίας η ΒΙΚΡΕ λόγω κρουσμάτων κορωνοϊού – Γιατί πλήττονται τα εργοστάσια κρέατος από τον Covid-19

Στη δίνη του κορωνοϊού και εργοστάσιο επεξεργασίας και εμπορίας κρεάτων στην Καβάλα. Η ΒΙΚΡΕ, μετά τα δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα στις εγκαταστάσεις της, διενήργησε ελέγχους σε όλο το προσωπικό και τα αποτελέσματα έδειξαν περισσότερα από 20 κρούσματα, σύμφωνα με τοπικά δημοσιεύματα.

Κατόπιν αυτών, η εταιρεία ανέστειλε τη λειτουργία των εγκαταστάσεών της, ενώ σε ανακοίνωσή της που αναπαράγεται σε ιστοσελίδες, αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Συμμορφούμενη δε με τις οδηγίες της Δ/νσης Υγείας Καβάλας, εκτέλεσε απολύμανση όλων των χώρων και τμημάτων των εγκαταστάσεων, τόσο διοικητικών όσο και παραγωγικών καθώς και των μονάδων κλιματισμού στα αντίστοιχα τμήματα. Μετά την σημερινή ανακοίνωση του συνόλου των αποτελεσμάτων των ελέγχων, η εταιρία προχώρησε σε αναστολή των εργασιών της.

Γνωρίζοντας ότι η αναστολή της λειτουργίας δημιούργησε μεγάλη αναταραχή στην εφοδιαστική αλυσίδα που λόγω των συνθηκών, έχει πληγεί και ο Νομός Καβάλας αλλά η βασική προτεραιότητα παραμένει η υγεία των ανθρώπων της. Επισημαίνουμε ότι ο ιός SARS-CoV-2 δεν μεταδίδεται από τα τρόφιμα προς τους καταναλωτές.

Επίσης ο έλεγχος του προσωπικού συμβάλλει στον περιορισμό της διασποράς του ιού στην κοινότητα. Η επαναλειτουργία της εταιρίας θα πραγματοποιηθεί με απόλυτη ασφάλεια μόλις οι συνθήκες το επιστρέψουν».

Γιατί πλήττει τις εγκαταστάσεις κρέατος ο κορωνοϊός;

Με το ερώτημα ασχολήθηκε το περιοδικό Meat News στο τεύχος Ιουλίου-Αυγούστου 2020, με αφορμή τα κρούσματα και την αναστολή λειτουργίας εργοστασίου της Toennies στη Γερμανία, και σε συνέχεια χιλιάδων κρουσμάτων σε εγκαταστάσεις κρέατος σε όλο τον κόσμο. Ακολουθεί το άρθρο της έντυπης έκδοσης του περιοδικού:

Γιατί σημειώνονται τόσα κρούσματα COVID-19 σε εργοστάσια κρέατος διεθνώς;

Τα γεγονότα με το σφαγείο της Toennies στη Γερμανία που προκάλεσε μεγάλη έκπληξη με τα πάνω από 1.300 κρούσματα και το συνακόλουθο τοπικό λοκντάουν ήρθε ως συνέχεια πολλών ακόμη περιστατικών σε εργοστάσια κρέατος σε πολλές χώρες του πλανήτη.

Στις ΗΠΑ, το πρόβλημα ήταν τέτοιας έκτασης ώστε ο Πρόεδρος Τραμπ αναγκάστηκε να υπογράψει Διάταγμα που θα κρατούσε εν λειτουργία τις επιχειρήσεις κρέατος όταν τα κρούσματα σε εργοστάσια είχαν αρχίσει να γίνονται πάρα πολλά και απειλήθηκε η εφοδιαστική αλυσίδα. Όλες οι γνωστές επιχειρήσεις βρέθηκαν να κλείνουν και να ξανανοίγουν εγκαταστάσεις σε όλη την επικράτεια, από τη Smithfield και την Tyson, μέχρι δεκάδες μικρότερες επιχειρήσεις. Στον Καναδά εγκατάσταση της αμερικανικής Cargill βρέθηκε με εκατοντάδες κρούσματα. Στη Βραζιλία δεν γλίτωσαν οι JBS και BRF. Στην Ισπανία η Litera. Στην Ιρλανδία οι Liffey, Kepak, Dawn Meats. Και αυτό είναι ένα μικρό μόνο δείγμα γνωστών ονομάτων επιχειρήσεων κρέατος που χτυπήθηκαν από την πανδημία.

Σύμφωνα με στοιχεία των τελευταίων ημερών του Ιουνίου, από την έναρξη της κρίσης περίπου 30.000 εργαζόμενοι σε εργοστάσια κρέατος μολύνθηκαν από τον ιό στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, και περισσότεροι από 100 έχασαν τη μάχη με τον κορωνοϊό.

Προφανώς οι εργαζόμενοι στις εγκαταστάσεις κρέατος, μολύνονται από τον ιό όπως κάθε άλλος άνθρωπος. Φαίνεται όμως ότι στην περίπτωσή αυτή υπάρχει κάτι πιο επιβαρυντικό.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι άνθρωποι μολύνονται με τον SARS-Cov-2 από σταγονίδια – προερχόμενα από βήχα, φτάρνισμα ή εκπνοή από μολυσμένο άτομο. Η μόλυνση μπορεί επίσης να προκύψει από στενή επαφή με το άτομο ή αγγίζοντας μολυσμένες επιφάνειες. «Τα εργοστάσια και, ειδικότερα, οι εσωτερικοί χώροι που είναι κρύοι και υγροί, είναι ιδανικό περιβάλλον ώστε ο κορωνοϊός να επιβιώσει για περισσότερο χρόνο και να εξαπλωθεί», λένε ειδικοί επιστήμονες στο bbc.com.

Ένας άλλος πιθανός παράγοντας σε τέτοιους χώρους εργασίας είναι τα θορυβώδη μηχανήματα, τα οποία αναγκάζουν τους ανθρώπους να μιλούν πιο δυνατά ή να φωνάζουν, κάτι που μπορεί να αυξήσει την εξάπλωση των μολυσμένων σταγονιδίων.

Επιπλέον, όπως γράφει το bbc.com είναι δύσκολο οι εργαζόμενοι να κρατήσουν απόσταση δύο μέτρων όταν εργάζονται σε γραμμές παραγωγής που κινούνται γρήγορα.

Ο συνδυασμός όλων αυτών των παραγόντων με το γεγονός ότι οι εγκαταστάσεις τροφίμων συνολικά έπρεπε να παραμείνουν ανοικτές καθόλη τη διάρκεια της πανδημίας προκειμένου να διασφαλιστεί η εφοδιαστική αλυσίδα, δημιουργεί ένα περιβάλλον που καθίσταται πιο επιβαρυντικό για τους συγκεκριμένους εργαζόμενους παρά για άλλες κατηγορίες. Όμως δεν είναι μόνο οι συνθήκες εντός του εργοστασίου που μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο κορωνοϊού.

Μερικές από αυτές τις εγκαταστάσεις διατηρούν επιτόπου ή κάπου κοντά, καταλύματα όπου συνυπάρχουν αριθμός ατόμων σε κάθε κοιτώνα. Μπορούν επίσης να μεταφέρονται με λεωφορείο της επιχείρησης στον χώρο εργασίας και ουσιαστικά τα άτομα αυτά θα είναι σε κλειστούς χώρους μαζί όλη τη μέρα. Αυτό διευκολύνει προφανώς τη μετάδοση, ενώ δεν μπορεί να μη σημειωθεί ότι σε μερικές χώρες, στο προσωπικό των σφαγείων συμπεριλαμβάνονται πολλοί μετανάστες εργάτες, αφενός με αδύναμη γνώση της ντόπιας γλώσσας και συνακόλουθα προβληματική συνεννόηση και τήρηση των νέων κανόνων, και αφετέρου με μεγαλύτερη αίσθηση ανασφάλειας που τους υπαγορεύει να μην ομολογούν άμεσα την ύπαρξη συμπτωμάτων, αφού η συνέπεια θα είναι η προσωρινή απομάκρυνση αλλά και πιθανώς η οριστική απώλεια της εργασίας.

02 August 2020
Banner
Banner