Αναποτελεσματικοί οι εμβολιασμοί, λέει η ΠΕΚΔΥ

08 May 2015

Αναποτελεσματικοί οι εμβολιασμοί, λέει η ΠΕΚΔΥ

Σοβαρές ενστάσεις διατυπώνουν οι κτηνίατροι του δημοσίου για την απόφαση του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης σχετικά με τους εμβολιασμούς για τον ορότυπο 4 του καταρροϊκού πυρετού. Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε σήμερα (8/5) η Πανελλήνια Ένωση Κτηνιάτρων Δημοσίων Υπαλλήλων μίλησε για πολιτική απόφαση που ευνοεί μόνο την εμπορία και διακίνηση των εμβολίων.
Συγκεκριμένα οι κτηνίατροι επικεντρώνουν την κριτική τους στα εξής σημεία:

  • Δεν υπάρχουν αξιόπιστα αποτελέσματα από αντιπροσωπευτικά δείγματα που να αποδεικνύουν το βαθμό εξάπλωσης, την ανάπτυξη ή όχι ανοσίας στα ζώα και τον εντοπισμό του οροτύπου, από τον οποίο κινδυνεύουν τα κοπάδια. Αυτό που είπαν έμπειροι κτηνίατροι είναι ότι μετά από μια επιδημία δεν εμφανίζεται συνήθως πάλι ο ίδιος ορότυπος.
  • Οι εμβολιασμοί θα έπρεπε να έχουν ξεκινήσει νωρίτερα. Στην Βουλγαρία και την Κροατία έχουν ήδη γίνει. Στη χώρα μας τώρα ανακοινώθηκαν τα εγκεκριμένα εμβόλια, άρα θα χρειαστεί χρόνος ώσπου να εισαχθούν και μέχρι να πραγματοποιηθούν οι εμβολιασμοί θα έχουμε μπει στην περίοδο επώασης της νόσου εφόσον παρουσιαστεί.
  • Δεν είναι επιστημονικά τεκμηριωμένη η απόφαση για τους εμβολιασμούς. Υπάρχουν άλλα μέτρα, όπως οι εντομοκτονίες και τα εντομοαπωθητικά, τα οποία μπορούν να δράσουν προληπτικά και άμεσα.
  • Με τον εμβολιασμό «χάνουμε» την επιτήρηση της νόσου από την Ε.Ε. γιατί δεν μπορούμε να ξεχωρίσουμε τα ζώα που έχουν αναπτύξει φυσική ανοσία (επειδή ήδη έχουν νοσήσει), από αυτά που έχουν τεχνητή λόγω του εμβολιασμού. Αυτό δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους π.χ. για τις εξαγωγές γαλακτοκομικών προϊόντων.

Η ΠΕΚΔΥ θεωρεί ότι η απόφαση ελήφθη υπό την πίεση του φόβου που έχει αναπτυχθεί στους κτηνοτρόφους. Οι κτηνοτρόφοι όμως δεν γνωρίζουν ότι τα κοπάδια που νόσησαν έχουν αναπτύξει ανοσία στον ορότυπο 4 και δεν χρειάζονται εμβολιασμό. Τυχόν εμφάνιση της νόσου φέτος από νέο ορότυπο δεν αντιμετωπίζεται από αυτό το εμβόλιο.
Επίσης οι κτηνίατροι κατηγορούν την ηγεσία του Υπουργείου ότι με την απόφαση αυτή ενδιαφέρονται να προωθήσουν το θεσμό του «κτηνίατρου εκτροφής», αφού οι εμβολιασμοί ανατίθενται σε αυτούς, χωρίς μάλιστα να έχουν οριστεί οι αμοιβές τους, τις οποίες το Υπουργείο και θα καλύψει, όπως ανακοίνωσε.
Σε ερώτησή του Meat News σχετικά με την Επιτροπή που λειτούργησε για το ζήτημα του καταρροϊκού, στην οποία υπήρχε και συμμετοχή της ΠΕΚΔΥ, η απάντηση των εκπροσώπων της είναι ότι «κληθήκαμε να επικυρώσουμε προειλημμένες αποφάσεις για εμβολιασμούς», ενώ προσάπτουν ευθύνες και στην ηγεσία της κτηνιατρικής υπηρεσίας: «η υπηρεσιακή άποψη περιορίζεται στο Υπουργείο και δεν υπάρχει επικοινωνία με τις περιφερειακές υπηρεσίες».
Μια ακόμα παράμετρος που αναφέρθηκε στη συνέντευξη Τύπου είναι ο μεγάλος αριθμός αιγοπροβάτων και βοοειδών που θα πρέπει να εμβολιαστούν (χρειάζονται περισσότερα από ένα εκατομμύρια εμβόλια) που καθιστά ανέφικτο τον πλήρη εμβολιασμό και τεράστιο το κόστος.

08 May 2015
Banner
Banner