Κίνα: Αναφορές για εκτρεφόμενους χοίρους με μέγεθος και βάρος πολικής αρκούδας

09 October 2019

Κίνα: Αναφορές για εκτρεφόμενους χοίρους με μέγεθος και βάρος πολικής αρκούδας

«Εκτρέφουν πράγματι χοίρους-γίγαντες στην Κίνα;» αναρωτιέται ο συντάκτης της ιστοσελίδας thepigsite.com, και προσπαθεί να βρει απαντήσεις ανάμεσα σε όσα ακούγονται και γράφονται. Τι συμβαίνει λοιπόν;

Αναφορές ότι οι Κινέζοι παραγωγοί εκτρέφουν χοίρους που έχουν το μέγεθος πολικής αρκούδας, έχουν δει τελευταία το φως της δημοσιότητας. Σε μια εποχή που η Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων πλήττει σημαντικά τον κλάδο στην Κίνα, φαίνεται λογικό αν πει κάποιος ότι οι παραγωγοί που ακόμη διατηρούν τη δραστηριότητά τους στον τομέα, ενδιαφέρονται τώρα περισσότερο από ποτέ, για πολύ μεγάλη παραγωγή. Οι χοίροι τώρα φτάνουν σε πολύ υψηλές τιμές αγοράς, καθώς η ζήτηση ξεπερνά κατά πολύ την παραγωγή της κινεζικής χοιροτροφίας, ενώ αναγκαστικά, και προκειμένου να καλυφθεί η καταναλωτική ζήτηση, οι εισαγωγές της Κίνας έχουν αυξηθεί σημαντικά, αλλά ούτε κι έτσι φαίνεται ότι μπορεί να καλυφθεί το κενό που δημιουργεί η μείωση της παραγωγής.

Ως αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης προέκυψε μια λύση την οποία ακολούθησαν κάποιοι Κινέζοι παραγωγοί: εκτροφή τεράστιων χοίρων ικανών να παράγουν 140 κιλά καθαρό κρέας. Προς το παρόν, αναφέρουν ενημερωτικές πηγές, οι εκτρεφόμενοι χοίροι σε κάποιες εκμεταλλεύσεις ξεπερνούν σε βάρος τα 200 κιλά, αλλά κάποιοι σχεδιάζουν να πάνε σε εκτροφή και μεγαλύτερων ζώων, που θα φτάνουν το μέγεθος και το βάρος μιας πολικής αρκούδας. Το Bloomberg μάλιστα αναφέρει την ύπαρξη ζώων 500 κιλών σε εκμετάλλευση στη Νότια Κίνα.

Στην πραγματικότητα, πάντως, τα πράγματα ίσως να μην είναι και τόσο απλά. Όπως αναφέρει το thepigsite.com δεν είναι η πρώτη φορά που χοίροι-γίγαντες φτάνουν στην κορυφή των ειδήσεων, αλλά πολλά από αυτά τα ζώα που εκτρέφονται με τόσο ακραία μεγάλο βάρος φθάνουν σε πρόωρο τέλος λόγω διαφόρων επιπλοκών στην υγεία. Σπασμένα πόδια και γενική έλλειψη κίνησης είναι επίσης δύο θέματα που σημειώθηκαν και κατά το παρελθόν σε τέτοια παχύσαρκα ζώα, και πρόκειται για ζητήματα που δημιουργούν ερωτηματικά όσον αφορά την ευζωία.

Μπορεί η Κίνα να επιδιώκει να ελαχιστοποιήσει γρήγορα τις απώλειες που έχει υποστεί λόγω της Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων, όμως ο δρόμος προς την εκτροφή τεράστιων χοίρων δεν είναι απλός.

09 October 2019
Banner
Banner