«Αμοιβαία επωφελής η ανάπτυξη του εμπορίου αγροτικών προϊόντων και τροφίμων μεταξύ Ινδίας και Ελλάδας»

20 June 2018

«Αμοιβαία επωφελής η ανάπτυξη του εμπορίου αγροτικών προϊόντων και τροφίμων μεταξύ Ινδίας και Ελλάδας»

Σε επιχειρηματικό φόρουμ Ελλάδας-Ινδίας, το οποίο διοργάνωσε στις 19 Ιουνίου η πρεσβεία της Ινδίας στην Αθήνα σε συνεργασία με το Enterprise Greece, συμμετείχε ως ομιλητής ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων Χαράλαμπος Κασίμης. Κεντρικοί ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Ινδίας κ. Ram Nath Kovind και ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας κ. Γιάννης Δραγασάκης.

Ο κ. Κασίμης, στην ομιλία του, ανέφερε ότι η γεωργία βρίσκεται στο επίκεντρο διαφόρων πολιτικών σε διεθνές επίπεδο. Η αύξηση της ζήτησης σε προϊόντα υψηλής ποιότητας, ταυτότητας και ασφάλειας που έχουν παραχθεί με πρακτικές φιλικές προς το περιβάλλον αναμένεται να είναι συνεχής και σε αυτήν την εξέλιξη η χώρα μας είναι παρούσα  καθώς αποτελεί γεγονός ότι οι εξαγωγικές επιδόσεις του αγροτικού τομέα στα πρόσφατα χρόνια της κρίσης ακολουθούν μια θετική πορεία. Επιπλέον, τόνισε τη σημαντικότητα των  αγροτικών προϊόντων όχι μόνο στο εξωτερικό εμπόριο της χώρας, αλλά και στη δημιουργία προστιθέμενης αξίας και απασχόλησης σε σειρά άλλων κλάδων της οικονομίας.

Ο κ. Κασίμης αναφέρθηκε στα θετικά στοιχεία των ελληνικών αγροτικών προϊόντων όπως η ποιότητα, η ταυτότητα, η αναγνωρισιμότητα και η μοναδικότητα, τα οποία συνθέτουν μία εικόνα άρρηκτα συνδεδεμένη με μία πολιτιστική και γαστρονομική πρόταση με έμφαση στις αξίες της Μεσογειακής Διατροφής η οποία έχει αναγνωριστεί ως Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Ανθρωπότητας από την UNESCO. Επεσήμανε ότι η ενίσχυση των εξαγωγών των ελληνικών αγροτικών προϊόντων και τροφίμων στην αγορά της Ινδίας και η διεύρυνση των κατηγοριών προϊόντων που εξάγονται, αποτελεί σημαντικό στόχο. Η αύξηση των εξαγωγών των ελληνικών αγροτικών προϊόντων θα είναι ιδιαιτέρως επωφελής τόσο για τους Έλληνες παραγωγούς όσο και για το καταναλωτικό κοινό στην Ινδία που θα έχει την ευκαιρία να απολαμβάνει ασφαλή και ποιοτικά προϊόντα υψηλών προδιαγραφών.

Στην ομιλία του, ο κ. Κασίμης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην οριστική επίλυση του θέματος που αφορούσε στην «ψυχρή μεταχείριση κατά τη διαμετακόμιση» των εξαγόμενων ελληνικών ακτινιδίων στην Ινδία, ζητώντας την επιτάχυνση των διαδικασιών και για άλλα αγροτικά προϊόντα για τα οποία υπάρχει ενδιαφέρον από Ινδούς εισαγωγείς.

Καταλήγοντας, ο κ. Κασίμης αναφέρθηκε και σε άλλους τομείς διμερούς συνεργασίας πέραν του εμπορίου όπως η επιστημονική έρευνα, η ανταλλαγή τεχνικής πληροφόρησης, η καινοτομία, η εκπαίδευση και η ανάπτυξη συμβουλευτικών υπηρεσιών στον αγροτικό τομέα.

20 June 2018
Banner
Banner