Άκρως ενημερωτική η ημερίδα του Σωματείου Κρεοπωλών Μεσσηνίας
Related Articles
Σε μια χρήσιμη συζήτηση εξελίχθηκε η ενημερωτική ημερίδα που διοργάνωσε το Σωματείο Κρεοπωλών Μεσσηνίας, την Κυριακή 25 Νοεμβρίου στην Καλαμάτα. Κύρια ομιλήτρια η κτηνίατρος Ιωάννα Τσιλιγιάννη, προϊσταμένη της διεύθυνσης Εποπτείας Πελοποννήσου – Δυτικής Στερεάς του ΕΛΓΟ-Δήμητρα, η οποία παρουσίασε αναλυτικά όλη τη νομοθεσία που αφορά την επισήμανση του κρέατος και τις υποχρεώσεις όλων των εμπλεκομένων (παραγωγών – σφαγείων – εμπόρων, με αιχμή στα κρεοπωλεία).
Σημειώνουμε μερικά από τα στοιχεία της παρουσίασης της κας Τσιλιγιάννη, που παρουσιάζουν ενδιαφέρον:
- Έχουν συμπληρωθεί στο ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής «Άρτεμις» κάποια απαραίτητα στοιχεία που πρέπει να καταγράφουν τα σφαγεία, όπως ο τρόπος σφαγής των χοίρων (αν είναι μαδυτός ή γδαρτός).
- Στην αναγραφή προέλευσης υπάρχουν και... εξαιρέσεις: στον κιμά και τα τρίμματα, επιτρέπεται να αναγράφεται «σε διάφορες χώρες»
- Στα παρασκευάσματα επίσης οι κρεοπώλες μπορούν να αναγράφουν ως προέλευση «Ε.Ε.» ή «Τρίτες Χώρες», ανάλογα με τη χώρα/ες προέλευσης.
- Στις υποχρεώσεις αναγραφής προέλευσης συνυπολογίζονται και τα διαφημιστικά φυλλάδια και οι ιστοσελίδες.
Φύρες, εξαιρέσεις και παραπλανητική διαφήμιση
Η συζήτηση με το πολυπληθές ακροατήριο της ημερίδας έφερε στην επιφάνεια πολλά από τα προβλήματα που παρουσιάζονται στην εφαρμογή της νομοθεσίας. Ένα σοβαρό ζήτημα που τέθηκε είναι οι φύρες, αφού αν δεν ληφθούν υπόψη θα υπάρχει αναντιστοιχία στα κιλά αγορών και πωλήσεων. Μάλιστα, όπως ειπώθηκε από πολλούς, οι διαφορές στα βοδινά μεταξύ εισαγομένων και ελληνικών σφάγιων είναι μεγάλες, ως προς τις φύρες και θα έπρεπε να υπάρχει μια πρόνοια για τον υπολογισμό τους. Η έμπειρη επόπτρια του ΕΛΓΟ μπορεί να έδωσε την πρακτική λύση, ότι κάποιες διαφορές μερικών κιλών δεν λογίζονται για παράβαση, παρόλα αυτά το κενό στη σχετική νομοθεσία παραμένει και εγκυμονεί κινδύνους.
Για το θέμα της παραπλανητικής διαφήμισης προκάλεσε αίσθηση η αναφορά στις διαφημίσεις, αφού όπως τόνισε ο πρόεδρος του Σωματείου Κρεοπωλών Μεσσηνίας Δημήτρης Γαλανάκης, τα φυλλάδια και οι τηλεοπτικές διαφημίσεις μεγάλων καταστημάτων δεν αναφέρουν πουθενά την προέλευση, ενώ υπάρχει παραπλάνηση των καταναλωτών και με το βάρος των συσκευασμένων κρεάτων (γράφουν με μεγάλα γράμματα την τιμή τεμαχίου, το οποίο είναι μικρότερο από κιλό και με πολύ μικρά γράμματα την τιμή ανά κιλό).
Ένα ακόμα θέμα που τέθηκε είναι η «εξαίρεση» που υπάρχει στη νομοθεσία για τα βόεια κρέατα «ελληνικής εκτροφής άνω των 5 μηνών», στα οποία δεν αναφέρεται η χώρα γέννησης. «Δεν είναι αυτό παραπλάνηση;», αναρωτήθηκε ο κ. Γαλανάκης.
Και το ΣΔΟΕ εμπλέκεται στους ελέγχους;
Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά της ομιλήτριας σε στοιχεία που έχουν φτάσει στον ΕΛΓΟ από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (πρώην ΣΔΟΕ), όπου σημειώνονται ευρήματα των φορολογικών ελεγκτών που σχετίζονται με τις υποχρεώσεις τήρησης της νομοθεσίας για την επισήμανση. Αυτό σε συνδυασμό με την διόρθωση που έγινε στην ΚΥΑ 1384/41923/2018, σχετικά με την μη συμμετοχή οικονομικών υπαλλήλων στα ελεγκτικά κλιμάκια, γεννά φόβους για ανάμειξη της εφορίας σους ελέγχους.
Το συμπέρασμα από την πολύ εποικοδομητική συζήτηση είναι ότι οι αρμόδιοι των κτηνιατρικών διευθύνσεων και του ΕΛΓΟ και γνωρίζουν την αγορά και έχουν επίγνωση των πραγματικών προβλημάτων της, αν και δυστυχώς δεν... νομοθετούν αυτοί.
Ποιοι παραβρέθηκαν
Παρούσα στην ημερίδα ήταν και η κτηνίατρος της ΔΑΟΚ Μεσσηνίας Μαρία Κοτατούλα – Μακρή. Ανάμεσα σε όσους παρακολούθησαν την ημερίδα ήταν κρεοπώλες από τη Λακωνία και την Ηλεία, με επικεφαλής του προέδρους των τοπικών σωματείων Παναγιώτη Ανούσο και Γιάννη Μαλλιόπουλο αντίστοιχα.
(Οι φωτογραφίες είναι από το messinialive)
Δείτε το βίντεο από το τοπικό κανάλι Best-TV:
Δείτε ολόκληρη την εισήγηση της Ι. Τσιλιγιάννη στο βίντεο που ανάρτησε το messinialive:
Εισήγηση για τα κρεοπωλεία.
Gepostet von MessiniaLive am Sonntag, 25. November 2018