Κτηνοτρόφοι Ρεθύμνου: Ακόμη και τα επισιτιστικά προγράμματα ευνοούν το εισαγόμενο κρέας

08 May 2018

Κτηνοτρόφοι Ρεθύμνου: Ακόμη και τα επισιτιστικά προγράμματα ευνοούν το εισαγόμενο κρέας

Η πτώση των τιμών σε προϊόντα ζωικής και γεωργικής παραγωγής, σε συνδυασμό με την υπερφορολόγηση και το υψηλό κόστος παραγωγής δημιουργούν σοβαρό πρόβλημα βιωσιμότητας για την πλειονότητα των κτηνοτρόφων και γεωργών αλλά και επιχειρήσεων του κλάδου.

Αυτό επισήμαναν εκπρόσωποι του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ρεθύμνης και των Κτηνοτροφικών Συλλόγων του νομού κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν  με την αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνης, Μαρία Λιονή.

Η κα Λιονή ενημερώθηκε για τα ζητήματα, που απασχολούν τον κλάδο, ιδιαίτερα δε για την ξαφνική πτώση των τιμών, κάτω του κόστους παραγωγής του γάλακτος και του κρέατος. Σύμφωνα με την κ. Λιονή, η Περιφέρεια Κρήτης αντιλαμβάνεται τις δύσκολες συνθήκες κάτω από τις οποίες καλούνται να λειτουργήσουν και να επιβιώσουν οικονομικά οι κτηνοτροφικές επιχειρήσεις και τόνισε ότι άμεσα θα οριστεί μια συνάντηση του Περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρου Αρναουτάκη με τους εκπροσώπους των κτηνοτρόφων, ώστε να τεθούν τα προβλήματα του κλάδου στα αρμόδια υπουργεία και οργανισμούς.

Η λύση είναι να υπάρξει ανεξαρτητοποίηση της ελληνικής αγοράς από τις εισαγωγές και η κυβέρνηση να δει το πρόβλημα του υψηλού κόστους παραγωγής για τους Ελληνες αγρότες και κτηνοτρόφους, ανέφερε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο Γιώργος Βενεράκης πρόεδρος των Αγροτών Ρεθύμνου που τόνισε επίσης πως: «Όσο είμαστε εξαρτώμενοι από προϊόντα εισαγωγής τόσο θα μεγαλώνει η φτώχεια στον κλάδο αλλά και τους πολίτες. Είναι χαρακτηριστικό της κατάστασης, πως το επισιτιστικό πρόγραμμα για τις ευπαθείς ομάδες χάθηκε για άγνωστους λόγους τους οποίους δεν μας έχουν αναφέρει και το ποσό δόθηκε για βόειο κρέας την ίδια ώρα που είμαστε μία ελλειμματική χώρα -γύρω στο 80%- στην παραγωγή  βόειου άρα τα λεφτά αυτά θα πάνε και πάλι στις εισαγωγές».

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων ό,τι προϊόντα και να παράγουν, δεν μπορούν να τα πουλήσουν, διότι δεν υπάρχει τιμή στην αγορά που να ανταποκρίνεται στο κόστος παραγωγής τους. Ο κ. Βενεράκης είπε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι το γάλα και τα προϊόντα γάλακτος από το εξωτερικό, κυρίως βαλκανικές χώρες έχουν κατακλύσει τις βιομηχανίες και κατ' επέκταση τα ράφια των σούπερ μάρκετ. «Αυτό που συμβαίνει σήμερα με το γάλα θα γίνει αντιληπτό τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Αθρόες εισροές ξένων γαλακτοκομικών προϊόντων. Σύμφωνα μάλιστα με ενημέρωση που είχαμε, η Κρήτη έχει γεμίσει με τόνους φέτα από τη Ρουμανία σε πολύ χαμηλή τιμή. Λόγω της ανέχειας ο πολίτης καταφεύγει σε φτηνά γαλακτοκομικά προϊόντα, που όμως δεν έχουν σχέση με γάλα. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία των καταναλωτών κυρίως δε των παιδιών. Προκαλούμε τον οποιονδήποτε δημόσια για τα μας δώσει στοιχεία για τις εισαγωγές γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων. Αλλά να μιλήσουμε δημόσια και για τα κοστολόγια παραγωγής και τη μείωση των επιδοτήσεων μας σε συνάρτηση με την αύξηση της φορολογίας μας. Η κατάσταση δε λύνεται με συναντήσεις αλλά με πράξεις από την Πολιτεία».

Όπως αναφέρουν οι εκπρόσωποι αγροτών και κτηνοτρόφων, άμεσα θα ζητήσουν ακρόαση από τον πρωθυπουργό.

[Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ]

08 May 2018
Banner
Banner