Η εφαρμογή της Τεχνητής Νοημοσύνης στην αγροδιατροφή. Ποια η θέση των αγροτικών συνεταιρισμών

04 February 2021

Η εφαρμογή της Τεχνητής Νοημοσύνης στην αγροδιατροφή. Ποια η θέση των αγροτικών συνεταιρισμών

Γράφει
ο Μπερνάρ Αντέρ,
Αντιπρόεδρος COGECA

Την περασμένη εβδομάδα (σ.σ. το άρθρο γράφτηκε στις 29 Ιανουαρίου 2021) η COGECA διοργάνωσε ένα επιχειρηματικό φόρουμ (COGECA Business Forum) για την τεχνητή νοημοσύνη - ΤΝ στο αγροδιατροφικό σύστημα. Ήταν μια καλή ευκαιρία να συζητήσουμε πολλές συναρπαστικές προκλήσεις και να σχεδιάσουμε το περίγραμμα μιας «Γεωργίας 4.0» η οποία, όπως και η έννοια του «web 3.0 ή 4.0», έχει τις ρίζες της στον διαμοιρασμό δεδομένων και στη χρήση τους από ένα σύνολο έξυπνων μηχανών.

Αν είναι να μιλήσουμε για νέα θέματα και έννοιες, νομίζω ότι υπάρχουν ερωτήσεις που είναι σχετικές και ερωτήσεις που είναι άσχετες.

Κατά τη γνώμη μου, δεν είναι πλέον η ώρα να συζητάμε αν αυτές οι τεχνολογίες έρχονται στις εκμεταλλεύσεις μας, στην πραγματικότητα έχουν ήδη εν μέρει αναπτυχθεί. Το 2020, εκτιμάται ότι οι αγρότες θα χρησιμοποιούν 75 εκατομμύρια συνδεδεμένες συσκευές.

Δεν είναι πλέον η ώρα να συζητάμε το μέγεθος αυτής της επανάστασης· γνωρίζουμε ότι θα είναι τεράστιο με βαθιές επιπτώσεις στην καθημερινή μας εργασία. Η συνολική τεχνητή νοημοσύνη στην αγροτική αγορά προβλέπεται να αυξηθεί από 1,0 δισ. δολάρια ΗΠΑ το 2020 σε 4,0 δισ. έως το 2026, πράγμα που σημαίνει ότι μεταξύ 2020 και 2026 ο τομέας της γεωργικής Τεχνητής Νοημοσύνης θα αυξάνεται κατά 25% ετησίως.

Δεν είναι πλέον η ώρα να συζητάμε την όρεξη των αγροτών για αυτές τις τεχνολογίες. Οι περισσότεροι από εμάς χρησιμοποιούν μία ή περισσότερες λύσεις Τεχνητής Νοημοσύνης, ακόμη κι αν δεν το γνωρίζουμε πλήρως. Χρησιμοποιούμε εργαλεία παρακολούθησης, εφαρμογές για κινητά, λογισμικό, ρομπότ, συνδεδεμένο εξοπλισμό κ.λπ. Μέχρι το 2050, οι ερευνητές εκτιμούν ότι η μέση εκμετάλλευση αναμένεται να παράγει κατά μέσο όρο 4,1 εκατομμύρια σημεία δεδομένων ημερησίως.

Κατά την άποψή μου, το πιο σημαντικό ερώτημα που θα πρέπει συλλογικά να απαντήσουμε είναι: «τι θα σήμαινε η επιτυχής ανάπτυξη της ΤΝ για τη γεωργία και την αλυσίδα αξίας των τροφίμων;» Έχοντας δει τόσα πολλά παραδείγματα και εφαρμογές κατά τη διάρκεια του COGECA Business Forum, νομίζω ότι είναι σημαντικό να είμαστε, οι αγρότες, κινητήρια δύναμη αυτής της εξέλιξης.

Η Τεχνητή Νοημοσύνη, τουλάχιστον τα επόμενα χρόνια, θα παραμείνει εργαλείο. Ένα εργαλείο στην ουσία δεν είναι καλό ή κακό, είναι τι φτιάχνουμε με αυτό. Επομένως, το ερώτημα δεν είναι αν είμαστε τεχνοφιλικοί ή τεχνοφοβικοί, αλλά είναι πολιτικά σημαντικό να προσδιορίσουμε τι είδους Τεχνητή Νοημοσύνη θέλουμε στην Ευρώπη. Πρέπει να υποστηρίξουμε την άνοδο των ευρωπαϊκών εταιρειών και των νεοφυών επιχειρήσεων που μας φαίνεται να είναι οι πιο ελπιδοφόρες, προκειμένου να δούμε την επιτυχία των Ευρωπαίων πρωταθλητών στον κλάδο. Σήμερα η αμερικανική ήπειρος είναι μπροστά, και οι χώρες της Ασίας-Ειρηνικού μπορούν επίσης να μας προσπεράσουν στο εγγύς μέλλον. Συνεπώς, ποια κατεύθυνση θα πρέπει να ενθαρρύνεται αν μιλάμε για Τεχνητή Νοημοσύνη; Βλέπω τουλάχιστον 3 στοιχεία τα οποία θα φέρουν τη θετική επανάσταση που περιμένουν οι αγρότες της ΕΕ.

1. Η ΤΝ πρέπει να υποστηρίξει την ανάπτυξη μιας «γεωργίας προσανατολισμένης στην αποστολή της»

Οι προηγούμενες αγροτικές επαναστάσεις έθεσαν στον πυρήνα των αξιών τους τα οφέλη παραγωγικότητας. Σήμερα η κλιματική κρίση και η κρίση βιοποικιλότητας που συνδέονται με την ανάγκη διατήρησης της ασφάλειας τροφίμων αποτελούν πρόκληση για τη γεωργία και την αποστολή της. Δεν μπορούμε να περιμένουμε ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη θα χρησιμοποιηθεί με μοναδικό σκοπό την αύξηση της παραγωγικότητας. Η τελική μορφή αυτών των εργαλείων πρέπει να υπερβαίνει την παραγωγικότητα προκειμένου να είναι κοινωνικά υπεύθυνα, φιλικά προς το περιβάλλον και δημοφιλή μεταξύ των αγροτών.

Το νερό, το άζωτο, ο εξοπλισμός παρακολούθησης εκπομπών άνθρακα, η τεχνολογία blockchain, η ρομποτική και τα εργαλεία αυτοματοποιημένης συνομιλίας είναι μερικά παραδείγματα που έχουν τη δυνατότητα να αποδείξουν αυτές τις δεσμεύσεις που είναι τόσο σημαντικές για τους τελικούς καταναλωτές. Η επίδειξη της ικανότητας δέσμευσης άνθρακα με συγκεκριμένο και ποσοτικό τρόπο, η εργασία μας για την ποιότητα του εδάφους, του αέρα και της βιοποικιλότητας θα πρέπει επίσης να βοηθήσει στο σχεδιασμό νέων συστημάτων υποστήριξης και πολιτικών που θα ανταμείβουν τους αγρότες για τις υπηρεσίες τους και την αποστολή που επιτελούν για ολόκληρη την κοινότητα. Κανείς εκτός από τους αγρότες δεν έχει αυτή την ικανότητα να παράγει τρόφιμα και να αποθηκεύει άνθρακα ταυτόχρονα. Εμείς ως αγρότες το γνωρίζουμε και αύριο θα το αποδείξουμε με τη βοήθεια των νέων τεχνολογιών.

2. Η Τεχνητή Νοημοσύνη στη γεωργία πρέπει να είναι δημοφιλής και σχεδιασμένη μαζί με τους αγρότες, για όλους τους αγρότες

Ένας κίνδυνος που έχει ήδη αναγνωριστεί με την ανάπτυξη μιας «Γεωργίας 4.0» είναι να μην αφήσουμε κάποιον πίσω. Είναι σημαντικό για τους αγρότες να μπορούν να επιλέξουν τις γεωργικές πρακτικές που θέλουν να εφαρμόσουν και να λάβουν επαρκή υποστήριξη και καθοδήγηση στην εφαρμογή αυτών των νέων πρακτικών. Το πρόβλημα με μια γεωργία που περιλαμβάνει περισσότερα εργαλεία Τεχνητής Νοημοσύνης είναι η πρόσβαση και το κόστος αυτών των τεχνολογιών, το οποίο συχνά είναι σημαντικό και αθροιστικό.

Οι προηγούμενες αγροτικές επαναστάσεις ήταν επιτυχημένες επειδή κατάφεραν να είναι δημοφιλείς. Είναι σημαντικό η ανάπτυξη υπηρεσιών Τεχνητής Νοημοσύνης να ακολουθεί το ίδιο μοντέλο και να συνοδεύεται επίσης από νέα επιχειρηματικά μοντέλα. Το ζήτημα του κόστους αυτής της τεχνολογίας συχνά λησμονείται στις συζητήσεις των Βρυξελλών. Έτσι, ενώ υποστηρίζω το όραμα του Αντιπροέδρου της Κομισιόν, Φρανς Τίμερμανς, ο οποίος πιστεύει στην έξυπνη γεωργία, νομίζω ότι είναι σημαντικό η Κομισιόν να εξηγήσει τους μηχανισμούς με τους οποίους θα επιτρέψουμε στους αγρότες να κάνουν τις επιλογές τους στον τομέα της ΤΝ.

Σήμερα, υπάρχουν δύο επιπλέον μεγάλα εμπόδια στα οποία η Ευρώπη προσπαθεί να ανταποκριθεί με την Πράσινη Συμφωνία και τη νέα ΚΓΠ: η πλήρης ανάπτυξη ευρυζωνικών υπηρεσιών σε αγροτικές περιοχές και η κατάρτιση των αγροτών. Αυτό μπορεί να ακούγεται τετριμμένο, όμως θα διαδραματίσει βασικό ρόλο στην ανάπτυξη αυτών των νέων μορφών γεωργίας. Από αυτήν την άποψη, είναι θεμελιώδες να διασφαλιστεί ότι το Πρόγραμμα Οικονομικής Ανάκαμψης της Ε.Ε. περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων μέτρων, στήριξη για επενδύσεις σε τεχνολογίες αιχμής όπως η ψηφιοποίηση, η τεχνητή νοημοσύνη, η ρομποτική, τα drones ή οι Νέες Τεχνικές Αναπαραγωγής, με επαρκή ανακατανομή κονδυλίων έξω από τον αγροτικό προϋπολογισμό. Πιστεύουμε στη δύναμη των κοινών πολιτικών της Ε.Ε. και υποστηρίζουμε τις προσπάθειες της Κομισιόν στην ψηφιακή ενιαία αγορά. Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τις προσπάθειές τους.

3. Η τεχνητή νοημοσύνη στη γεωργία πρέπει να βασίζεται στην προθυμία των αγροτών να μοιράζονται τα δεδομένα που κατέχουν

Η εισαγωγή της ΤΝ παρέχει την ισχύ για επεξεργασία τεράστιων ποσοτήτων δεδομένων, για συγκέντρωση και ανταλλαγή πληροφοριών με πολλαπλές πηγές δεδομένων, και για παροχή συστημάτων υποστήριξης αποφάσεων προκειμένου να βοηθά τους αγρότες και τους συνεταιρισμούς τους στη λήψη σύνθετων αποφάσεων.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι αγρότες και οι αγροτικές επιχειρήσεις είναι ιδιαιτέρως πρόθυμοι να μοιραστούν δεδομένα μεταξύ τους και να δεσμευτούν σε μια νοοτροπία ανοιχτών δεδομένων, εάν αυτό μπορεί να ενισχύσει τις πρακτικές τους. Ωστόσο, θα το πράξουν μόνο εάν τα πιθανά οφέλη και οι κίνδυνοι καταστούν σαφή και όταν μπορούν να έχουν εμπιστοσύνη ότι αυτά διευθετούνται με σωστό και δίκαιο τρόπο μέσω συμβατικών συμφωνιών. Είναι επομένως ζωτικής σημασίας να καθοριστούν οι βασικές αρχές για τα δικαιώματα δεδομένων, τα δικαιώματα πρόσβασης και τα δικαιώματα επαναχρησιμοποίησης δεδομένων. Από αυτή την άποψη, ο κώδικας συμπεριφοράς της Ε.Ε. που υπέγραψε η Copa-Cogeca με άλλους σημαντικούς κλαδικούς οργανισμούς το 2018 ήταν ένας πρώτος τρόπος για να εξασφαλιστούν αυτά τα δικαιώματα για τους αγρότες. Δείχνει τη σημασία της συμμετοχής σε έναν πολιτικό διάλογο καθώς οι τεχνολογίες θα συνεχίσουν να εξελίσσονται και οι παρενέργειές τους πρέπει να περιοριστούν. Τέλος, είναι πολύ σημαντικό τα δεδομένα να αποθηκεύονται στην Ευρώπη.

Ένας ενισχυμένος ρόλος για τους συνεταιρισμούς Συμπερασματικά, ως εκπρόσωπος ενός αγροτικού συνεταιρισμού, θα ήθελα να αναδείξω τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν οι συνεταιρισμοί. Στην πραγματικότητα, όπως το βλέπω στη δική μου οργάνωση, το συνεταιριστικό μοντέλο έχει πολλά να προσφέρει στην ανάπτυξη και την υιοθέτηση αυτών των νέων τεχνολογιών. Οι προσπάθειες των επιχειρήσεών μας σε αυτόν τον τομέα καθοδηγούνται από δύο στόχους: να υποστηριχθούν οι ιδιοκτήτες-αγρότες κατά την ψηφιακή μετάβαση και να παραμείνουν ανταγωνιστικοί σε μια πιο βιώσιμη οικονομία. Εργαζόμαστε για να βοηθήσουμε τους αγρότες και τα μέλη μας στις διαδικασίες Τεχνητής Νοημοσύνης, παρέχοντας συμβουλές και κατευθύνσεις εφαρμογής, συνεισφέροντας έτσι σε έναν βιώσιμο και ψηφιακό αγροδιατροφικό τομέα. Επιπλέον, επενδύουμε πόρους και προσαρμόζουμε τα επιχειρηματικά μας μοντέλα για να διερευνήσουμε τις δυνατότητες αυτών των τεχνολογιών αιχμής. Ωστόσο, μιλώντας για καινοτομία και αξία, εάν οι συνεταιρισμοί μας αποσκοπούν σε ουσιαστικά κέρδη και σε θετική συμβολή στους κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς στόχους μέσω της επένδυσης σε ΤΝ, πρέπει να αναπτύξουν και να προωθήσουν αντίστοιχες ικανότητες. Πρέπει να προωθήσουμε, μέσα στις επιχειρήσεις μας, την ικανότητα ενορχήστρωσης των οργανωτικών πόρων και να εφαρμόσουμε υπολογιστικά συστήματα ικανά να εμπλακούν σε διαδικασίες όπως μάθηση, συλλογιστική και αυτο-διόρθωση σε επιχειρησιακά καθήκοντα. Η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης θα εξυπηρετήσει ολόκληρη την αλυσίδα αξίας, δημιουργώντας κέρδη παραγωγικότητας, βελτιώνοντας την εφοδιαστική αλυσίδα και βελτιστοποιώντας την οικονομία των φυσικών πόρων (ενέργεια, νερό κ.λπ.).

Κατά συνέπεια, οι συνεταιρισμοί μας απαιτείται να καταβάλουν ακόμα μεγάλη προσπάθεια απέναντι στα συνήθη προβλήματα που έχει ο τομέας μας όσον αφορά τις νέες τεχνολογίες. Βλέπουμε μια μεγάλη έλλειψη ενσωμάτωσης μεταξύ των συστημάτων, ένα εμφανές κενό ψηφιακών δεξιοτήτων σε επίπεδο εκμεταλλεύσεων, έλλειψη προετοιμασίας των εργαζομένων, καθώς και ανεπαρκή κουλτούρα καινοτομίας και συνεργασίας με άλλους παίκτες της αλυσίδας αξίας για τη δημιουργία ενός ψηφιακά ενισχυμένου συνεργατικού οικονομικού οικοσυστήματος.

Με το COGECA Business Forum αποδείξαμε ότι οι αγροτικοί συνεταιρισμοί μπορούν τα παραδοσιακά επιχειρηματικά μοντέλα και τις συμβατικές γεωργικές δραστηριότητες να τα μετατρέψουν σε έξυπνα μοντέλα και δραστηριότητες. Χρειαζόμαστε, ωστόσο, ένα ευνοϊκό ρυθμιστικό περιβάλλον που ενισχύει τις επενδύσεις μας και προβάλλει τις αξίες μας προς το μέλλον. Χρειαζόμαστε πρόσβαση σε προγράμματα χρηματοδότησης και υποστήριξης. Πρέπει να αναγνωρίσουμε την αξία που δημιουργούν οι συνεταιριστικές επιχειρήσεις προς όφελος των αγροτών-ιδιοκτητών, του περιβάλλοντος, αλλά και των καταναλωτών.

[Image by Gerd Altmann from Pixabay]

04 February 2021
Banner
Banner