Αγωνιούν για την απειλή Mercosur οι μισές χώρες της Ε.Ε.

14 April 2016

Αγωνιούν για την απειλή Mercosur οι μισές χώρες της Ε.Ε.

Την ανησυχία τους εκφράζουν μια σειρά κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις διαπραγματεύσεις που πραγματοποιεί η Ε.Ε. με τη Mercosur. Αυτό προέκυψε από την πρόσφατη σύνοδο του συμβουλίου υπουργών Γεωργίας τη Δευτέρα, όταν αρκετές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, εξέφρασαν έντονο προβληματισμό και ζήτησαν από την Κομισιόν να το σκεφτεί πολύ καλά πριν προχωρήσει σε συμφωνία.

Η Mercosur είναι μια περιφερειακή ολοκλήρωση (με πλήρη μέλη τις Αργεντινή, Βραζιλία, Παραγουάη, Ουρουγουάη και Βενεζουέλα και συνδεδεμένα μέλη τις Βολιβία, Χιλή, Περού, Κολομβία, Εκουαδόρ, και Σουρινάμ). Πρόκειται για ένα μπλοκ χωρών με συνολικό πληθυσμό 285 εκατ., οι εξαγωγές του οποίου παρουσιάζουν υψηλή διαφοροποίηση, αφού απλώνονται σε μια μεγάλη ποικιλία αγροτικών, βιομηχανικών και ενεργειακών προϊόντων.

Εν προκειμένω, η διαπραγμάτευση για τη συμφωνία σύνδεσης της Ε.Ε. με τη Mercosur έχουν προκαλέσει την ανησυχία των χωρών: Αυστρία, Κύπρος, Εσθονία, Γαλλία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Πολωνία, Ρουμανία και Σλοβενία. Τα συγκεκριμένα 13 κράτη μέλη, που υποστηρίζονται και από μερικά ακόμη, αντιτίθενται στις προτάσεις που κάνει η Κομισιόν κατά τη διαπραγμάτευση για τις ποσοστώσεις σε ευαίσθητα προϊόντα. Τη Δευτέρα λοιπόν οι παραπάνω χώρες ζήτησαν από τους υπουργούς Γεωργίας της Ε.Ε. να εξετάσει το θέμα πριν ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση σχετικά με τους δασμούς προϊόντων.

Σε κοινό κείμενο που κατέθεσαν ενόψει του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας, οι «13» θέτουν εξαρχής το πρόβλημα που εντοπίζουν: «Η γεωργία είναι ένας ιδιαίτερα ευαίσθητος τομέας σε αυτή τη διαπραγμάτευση και πρέπει να αντιμετωπιστεί με τη μέγιστη προσοχή. Οι χώρες της Mercosur είναι πράγματι παγκόσμιοι ηγέτες στις αγορές γεωργικών προϊόντων και ο αγροτικός και διατροφικός τομέας τους είναι πολύ ανταγωνιστικός».

Η παρέμβαση των «13» αποκτά σημασία, καθώς έρχεται σε μια εποχή που ορισμένα ευρωπαϊκά αγροτικά προϊόντα, όπως το χοιρινό κρέας και το γάλα, περνούν δύσκολες μέρες. Αυτό ακριβώς σημειώνουν και τα κράτη μέλη που αντιδρούν: «Ο ευρωπαϊκός γεωργικός τομέας αντιμετωπίζει μια ιδιαίτερα δύσκολη κρίση που οδήγησε το Συμβούλιο να εξετάσει το θέμα σε πολλές περιπτώσεις και την Κομισιόν να αναλάβει δράση το φθινόπωρο του 2015 και ξανά το Μάρτιο. Αυτά τα μέτρα έχουν μέχρι στιγμής αποτύχει να δώσουν μια λύση στην κατάσταση, που εξακολουθεί να είναι πολύ δύσκολη για πολλούς ευρωπαϊκούς γεωργικούς τομείς. Σε αυτό το πλαίσιο, μια προσφορά στη Mercosur που θα περιέχει ποσοστώσεις σε ευαίσθητα προϊόντα πιθανώς θα τη θεωρήσει πρόκληση ο ευρωπαϊκός γεωργικός τομέας και θα μπορούσε να έχει πολλαπλασιαστικές επιπτώσεις σε όλες τις εν εξελίξει εμπορικές διαπραγματεύσεις, και ιδίως σε εκείνες με τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Είναι φανερό ότι οι «13» αγωνιούν. Ιδιαίτερα όταν σημειώνουν πως «Η Ε.Ε. πρέπει να αποδείξει ότι λαμβάνει πλήρως υπόψη τα επιθετικά και αμυντικά συμφέροντα της ευρωπαϊκής γεωργίας και των τροφίμων». Ίσως επειδή είχαν προλάβει προηγουμένως να δουν τα νούμερα: στην κατηγορία των αγροδιατροφικών προϊόντων, το 2015 η Ε.Ε. εισήγαγε από τις χώρες που είναι πλήρη μέλη της Mercosur, προϊόντα αξίας 12,7 δισ. ευρώ και εξήγαγε σε αυτές προϊόντα αξίας 1,9 δισ. ευρώ. Η διαφορά είναι πράγματι μεγάλη.

Δείτε επίσης εδώ

14 April 2016
Banner
Banner