Αύξηση των τιμών λιανικής

04 May 2022

Αύξηση των τιμών λιανικής

Related Articles

Το αυξημένο κόστος παραγωγής στις ΗΠΑ έχει ως επακόλουθο όχι μόνο τις υψηλές τιμές στο κρέας λιανικής αλλά και τους περιορισμούς στην εφοδιαστική αλυσίδα. Αυτά αναφέρει μια νέα έκθεση της CoBank* η οποία λέει χαρακτηριστικά πως «η ζήτηση των καταναλωτών για κρέας θα δοκιμαστεί για άλλη μια φορά από τους Αμερικανούς».

Ο Brian Earnest, στέλεχος της CoBank, δήλωσε πως οι τιμές λιανικής του κρέατος θα παραμείνουν αυξημένες καθ’ όλη τη διάρκεια του 2022, συμπληρώνοντας: «Το σημαντικά υψηλότερο κόστος για τις ζωοτροφές, την ενέργεια και την εργασία δεν έχει ακόμα επηρεάσει πλήρως τις τιμές χονδρικής και λιανικής κρέατος. Ωστόσο, αυτό σύντομα θα αλλάξει. Καθώς, μάλιστα, οι καταναλωτές παρατηρούν ότι το δολάριo δεν έχει την αξία που είχε παλιότερα, στην περίπτωση του κρέατος, το κοτόπουλο δείχνει να διεκδικεί την πρώτη θέση στις προτιμήσεις τους».

Οι τιμές του βόειου κρέατος, του χοιρινού και του κοτόπουλου έχουν αυξηθεί τον τελευταίο χρόνο, φτάνοντας το πρώτο τρίμηνο του 2022 το 22%, χωρίς να υπάρχουν ενδείξεις βελτίωσης. Αντιθέτως, είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι καταναλωτές θα δουν υψηλότερες τιμές στη λιανική αγορά. Εάν επαληθευτούν αυτές οι προβλέψεις, η αμερικανική βιομηχανία παραγωγής κοτόπουλων μπορεί για άλλη μια φορά να έχει μέτρια ανάπτυξη μεν, αλλά ισχυρά περιθώρια κέρδους, δε.

Αιτίες της πτωτικής τάσης

Η μετατόπιση των καταναλωτικών αγοραστικών προτύπων καθώς και η αβεβαιότητα της αγοράς που απορρέουν από την πανδημία, υπήρξαν οι πρωταρχικοί παράγοντες για υψηλότερες και πιο ασταθείς τιμές του κρέατος. Ωστόσο, οι προκλήσεις στον τομέα της προσφοράς έχουν επίσης διαδραματίσει κάποιο ρόλο.

Το απόθεμα βοοειδών των ΗΠΑ παραμένει σε πτώση και ένας από τους λόγους είναι οι συνεχιζόμενες συνθήκες ξηρασίας στις Δυτικές ΗΠΑ αφενός και οι τιμές τροφοδοσίας των βοοειδών, αφετέρου. Οι αγελάδες έχουν μειωθεί κατά 12% από το 2017, αλλά ταυτόχρονα συρρικνώνονται και τα χοιροτροφεία, φτάνοντας σχεδόν τη μείωση στα 6% τα τελευταία χρόνια. Το υπουργείο Γεωργιας των ΗΠΑ προβλέπει μείωση της παραγωγής βοείου κρέατος και χοιρινού κρέατος στις ΗΠΑ κατά 2% το 2022.

  • Η CoBank είναι μέρος του αμερικανικού αγροτικού πιστωτικού συστήματος, παρέχει δάνεια και χρηματοοικονομικές υπηρεσίες σε συνεταιρισμούς, αγροτικές επιχειρήσεις, αγροτικές δημόσιες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και άλλες ενώσεις αγροτικών προϊόντων.
04 May 2022
Banner
Banner