Αύξηση εισαγωγών κρέατος το επτάμηνο 2016 με κύρια αιτία τα πουλερικά

17 October 2016

Αύξηση εισαγωγών κρέατος το επτάμηνο 2016 με κύρια αιτία τα πουλερικά

Αυξημένη κατά 1,63% καταγράφεται η εισαγωγική κίνηση των βασικών ειδών κρέατος στη χώρα μας το επτάμηνο Ιανουάριος-Ιούλιος 2016, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015. Τα στοιχεία προέρχονται από ανάλυση των δεδομένων που τηρεί στη βάση της η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία - Eurostat. Για το ίδιο διάστημα, η αξία των εισαγωγών ήταν υψηλότερη κατά 1,43%.

Όπως δείχνει η ανάλυση των στοιχείων, μόνο το χοιρινό κρέας εισήχθη σε μικρότερες ποσότητες συγκριτικά με πέρυσι, ενώ την ίδια στιγμή οι εισαγωγές κρέατος πουλερικών αυξήθηκαν κατά 10,89%.

Ανάμεσα στις δύο αυτές άκρες, στον πίνακα που παραθέτουμε θα βρει κανείς την οριακή (0,08%) αύξηση των ποσοτήτων νωπού βόειου, την αύξηση 6,30% στο κατεψυγμένο βόειο, αλλά και τις αυξημένες εισαγωγές αιγοπρόβειου. Τα... παιχνίδια των τιμών και της στατιστικής φέρνουν όμως το αιγοπρόβειο κρέας να κινείται σε δύο ρότες, αφού εκτός από την αυξημένη ποσότητα εισαγωγών καταγράφει ταυτόχρονα τη μεγαλύτερη μείωση (-2,39%) σε αξία εισαγωγών. Την ίδια στιγμή, τη μεγαλύτερη αύξηση σε αξία εισαγωγών παρουσιάζει το κατεψυγμένο κρέας βοοειδών.

Η συνολική πάντως εικόνα της αξίας εισαγωγών στο επτάμηνο δείχνει ότι μέχρι τώρα ξεπεράσαμε το μισό δισ. εισαγωγές και βαδίζουμε προς το καθιερωμένο πια 1 δισ. σε ετήσια βάση, αν και βεβαίως καλό είναι να περιμένει κανείς να δει τα στοιχεία σε σύνολο έτους 2016.

Περαιτέρω, ξεχωριστή σημασία θα έχει η ποιοτική ανάλυση των στοιχείων έτους, που θα δείξει όχι μόνο την τελική εικόνα του 2016, αλλά και τις αλλαγές στους συσχετισμούς μεταξύ των χωρών που προμηθεύουν τη χώρα μας με κρέας - από ό,τι φαίνεται, ίσως οι εκπλήξεις συνεχιστούν και σε αυτό το επίπεδο.

imports-eptamino2016

17 October 2016
Banner
Banner