Αυξημένες κατά 2,86% οι εισαγωγές κρέατος το 2016

20 April 2017

Αυξημένες κατά 2,86% οι εισαγωγές κρέατος το 2016

Ξεπέρασαν το 1 δισ. ευρώ οι εισαγωγές κρέατος του 2016, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Η επεξεργασία των στοιχείων δείχνει ότι το 2016 οι εισαγωγές κρέατος ήταν αυξημένες κατά περίπου 1,8% σε ποσότητα (2,86% σε αξία) σε σχέση με το 2015. Μιλώντας για τα βασικά είδη κρέατος, οι εισαγωγές νωπού βόειου σημείωσαν αύξηση 3,2% (στις 95,5 χιλ. τόνους), το χοιρινό 5,7% (στις 200 χιλ. τόνους), ενώ μειωμένες κατά 9,8% ήταν οι εισαγωγές αιγοπρόβειου. Επί του συνόλου της αξίας των εισαγωγών, το χοιρινό αποσπά το 38%.

Παρασκευάσματα και προϊόντα με βάση το κρέας παρουσίασαν μικτή εικόνα, με τις εισαγωγές των πρώτων να μειώνονται κατά 9,2% και των δεύτερων να αυξάνονται κατά 2% περίπου. Οι εισαγωγές κρέατος πουλερικών σημείωσαν αύξηση 2,57% σε αξία και 9,13% σε ποσότητα, ενώ τα κρέατα της κατηγορίας «αλατισμένα, σε άλμη, καπνιστά ή αποξηραμένα» κινήθηκαν επίσης ανοδικά κατά 3,77% σε αξία (άνω του 12% σε ποσότητα).

Αυξημένες όμως ήταν το 2016 και οι εξαγωγές κρέατος, και μάλιστα σε σημαντικό βαθμό, καθώς η αύξηση αυτή ήταν της τάξεως του 19,37%. Σημαντικό ρόλο έπαιξε εδώ το αιγοπρόβειο, του οποίου οι εξαγωγές έφτασαν σε αξία το 35% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών κρέατος, με το κρέας πουλερικών και τα παρασκευάσματα να ακολουθούν καταλαμβάνοντας σε αξία εξαγωγών, το 22,7% και το 19,4% αντιστοίχως, επί του συνόλου των εξαγωγών.

Συγκεντρωτική εικόνα δίνουν οι πίνακες που ακολουθούν.

IMPORTS 2016

ΚΛΙΚ στην εικόνα για μεγέθυνση

EXPORTS 2016

ΚΛΙΚ στην εικόνα για μεγέθυνση

 

20 April 2017
Banner
Banner