Αυξημένες κατά 2,86% οι εισαγωγές κρέατος το 2016

20 April 2017

Αυξημένες κατά 2,86% οι εισαγωγές κρέατος το 2016

Ξεπέρασαν το 1 δισ. ευρώ οι εισαγωγές κρέατος του 2016, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Η επεξεργασία των στοιχείων δείχνει ότι το 2016 οι εισαγωγές κρέατος ήταν αυξημένες κατά περίπου 1,8% σε ποσότητα (2,86% σε αξία) σε σχέση με το 2015. Μιλώντας για τα βασικά είδη κρέατος, οι εισαγωγές νωπού βόειου σημείωσαν αύξηση 3,2% (στις 95,5 χιλ. τόνους), το χοιρινό 5,7% (στις 200 χιλ. τόνους), ενώ μειωμένες κατά 9,8% ήταν οι εισαγωγές αιγοπρόβειου. Επί του συνόλου της αξίας των εισαγωγών, το χοιρινό αποσπά το 38%.

Παρασκευάσματα και προϊόντα με βάση το κρέας παρουσίασαν μικτή εικόνα, με τις εισαγωγές των πρώτων να μειώνονται κατά 9,2% και των δεύτερων να αυξάνονται κατά 2% περίπου. Οι εισαγωγές κρέατος πουλερικών σημείωσαν αύξηση 2,57% σε αξία και 9,13% σε ποσότητα, ενώ τα κρέατα της κατηγορίας «αλατισμένα, σε άλμη, καπνιστά ή αποξηραμένα» κινήθηκαν επίσης ανοδικά κατά 3,77% σε αξία (άνω του 12% σε ποσότητα).

Αυξημένες όμως ήταν το 2016 και οι εξαγωγές κρέατος, και μάλιστα σε σημαντικό βαθμό, καθώς η αύξηση αυτή ήταν της τάξεως του 19,37%. Σημαντικό ρόλο έπαιξε εδώ το αιγοπρόβειο, του οποίου οι εξαγωγές έφτασαν σε αξία το 35% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών κρέατος, με το κρέας πουλερικών και τα παρασκευάσματα να ακολουθούν καταλαμβάνοντας σε αξία εξαγωγών, το 22,7% και το 19,4% αντιστοίχως, επί του συνόλου των εξαγωγών.

Συγκεντρωτική εικόνα δίνουν οι πίνακες που ακολουθούν.

IMPORTS 2016

ΚΛΙΚ στην εικόνα για μεγέθυνση

EXPORTS 2016

ΚΛΙΚ στην εικόνα για μεγέθυνση

 

20 April 2017