Στόχος η αύξηση καλλιεργειών σε μαλακό σιτάρι, καλαμπόκι και ηλίανθο, λέει η κυβέρνηση
Related Articles
Οι δυνατότητες στοχευμένων παρεμβάσεων με σκοπό την αύξηση των καλλιεργειών σε μαλακό σιτάρι, καλαμπόκι και ηλίανθο εξετάστηκαν κατά τη διάρκεια ημερίδας στην Ορεστιάδα που οργάνωσε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Δημητριακών «Η Ένωση», ημερίδα στην οποία συμμετείχε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργος Γεωργαντάς.
Στην ημερίδα, στην οποία επί τρίωρο έγινε διάλογος εφ’ όλης της ύλης, με τη συμμετοχή 150 αγροτών, συζητήθηκαν η επίδραση της αύξησης του κόστους παραγωγής ως απόρροια της ενεργειακής κρίσης και του πολέμου στην Ουκρανία.
Η περιοχή του Έβρου είναι βασική παραγωγική εστία για τη χώρα μας σε μαλακό σιτάρι, καλαμπόκι και ηλίανθο. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην περιοχή της Ορεστιάδας κάθε χρόνο καλλιεργούνται περίπου 150.000 στρέμματα ηλίανθου που αντιστοιχούν στο 20% της ελληνικής παραγωγής.
Οι παραγωγοί επιβεβαίωσαν στον ΥπΑΑΤ τη βούλησή τους να αυξήσουν τις καλλιέργειες στα συγκεκριμένα προϊόντα, και μέσω της αξιοποίησης των εκτάσεων που βρίσκονται σε αγρανάπαυση, δυνατότητα που προσφέρει με απόφασή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, χωρίς να χάνουν τα πλεονεκτήματα που δίνει το πρόγραμμα αγρανάπαυσης.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γ. Γεωργαντάς σε παρέμβασή του τόνισε ότι πρόθεση της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να δώσει τη δυνατότητα αύξησης των καλλιεργειών σε δημητριακά, σημειώνοντας ότι ήδη έχει υποβληθεί αίτημα για να ενταχθεί στις συνδεδεμένες ενισχύσεις το μαλακό σιτάρι, ενώ αποστέλλεται αίτημα και για το καλαμπόκι.
Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Γεωργαντάς στα μέτρα ύψους 200 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των αγροτών, που έχει λάβει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς και στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ενεργοποίηση του Ταμείου Κρίσης, από το οποίο αναλογούν στη χώρα μας ακόμα 26 εκατ. ευρώ. Ενώ είπε ότι εξετάζεται σχέδιο για περαιτέρω στήριξη των αγροτών και για την αγορά λιπασμάτων. Επιβεβαίωσε, παράλληλα, ότι και φέτος οι αγρότες απαλλάσσονται του τέλους επιτηδεύματος.
Ο ΥπΑΑΤ προανήγγειλε, ακόμη, μέτρα που θα αφορούν στην ενίσχυση της συμβολαιακής γεωργίας, τα οποία εκ των πραγμάτων θα ευνοήσουν και τους καλλιεργητές ηλίανθου.
Εκ μέρους των αγροτών διατυπώθηκε η ανάγκη προώθησης των αναδασμών και συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στην εφαρμογή του προγράμματος για τα Σχέδια Βελτίωσης καθώς και η κατανομή στο βιοντίζελ με βάση την επικείμενη υπουργική απόφαση.
Ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δημητριακών «Η Ένωση», κ. Λάμπρος Κουμπρίδης, σημείωσε ότι η σημερινή γεωργία καλείται να προσαρμοστεί απέναντι στις μεγάλες προκλήσεις της επισιτιστικής κρίσης και της κλιματικής αλλαγής που είναι συνδεδεμένες με τη νέα πραγματικότητα που επέφερε η πανδημία του κορωνοϊού και ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Στην ημερίδα συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης κ. Χρήστος Μέτιος και ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου κ. Δημήτρης Πέτροβιτς, οι βουλευτές κ.κ. Χρ. Δερμετζόπουλος και Σταύρος Κελέτσης, οι Δήμαρχοι Ορεστιάδας κ. Βασίλης Μαυρίδης και Διδυμοτείχου Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου και εκπρόσωποι της Γεωπονικής Σχολής Ορεστιάδας. Μετείχαν, επίσης, εκπρόσωποι των βουλευτών της ΝΔ κ. Αναστ. Δημοσχάκης και του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αναστ. Γκαρά.
Ακολούθησε εκτενής διάλογος με τους αγρότες και επίσκεψη του ΥπΑΑΤ σε χώρους της Γεωπονικής Σχολής Ορεστιάδας. Ο κ. Γεωργαντάς συζήτησε με τον Κοσμήτορα της Σχολής Επιστημόνων Γεωπονίας και Δασολογίας και τόνισε την ανάγκη σύνδεσης της επιστημονικής κοινότητας με την παραγωγή.
Νωρίτερα ο κ. Γεωργαντάς επισκέφθηκε τον Συνοριακό Φυτοϋγειονομικό Σταθμό των Κήπων. Ο ΥπΑΑΤ συζήτησε με το προσωπικό και διαπίστωσε την ανάγκη εκσυγχρονισμού των εγκαταστάσεων του Σταθμού, για την οποία θα αναλάβει πρωτοβουλία.