Αυξάνει τη ζήτηση για πρόβειο κρέας η Κίνα

11 July 2019

Αυξάνει τη ζήτηση για πρόβειο κρέας η Κίνα

Η Κίνα αύξησε τη ζήτηση για πρόβειο κρέας κατά τους πρώτους 4 μήνες του 2019, προκαλώντας υψηλότερο όγκο εξαγωγών από την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία. Τα στοιχεία που δίνουν οι κινεζικές Αρχές αποκαλύπτουν ότι στο τετράμηνο οι εισαγωγές πρόβειου κρέατος αυξήθηκαν κατά 18% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, φθάνοντας τους 140.600 τόνους.

Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία έχουν το 98% των κινεζικών εισαγωγών πρόβειου, με την πρώτη να αποστέλλει 51.500 τόνους (+30%) και τη δεύτερη 86.500 τόνους (+ 11%).

«Η αύξηση της προσφοράς από την Αυστραλία ενδεχομένως οφείλεται στις συνθήκες ξηρασίας, οι οποίες οδήγησαν σε αυξημένες σφαγές», σχολιάζουν οι αναλυτές. Παρ’ όλα αυτά, και οι δύο χώρες θα δυσκολευτούν να διατηρήσουν τον ίδιο ρυθμό κάλυψης της κινεζικής ζήτησης για κρέας, η οποία προσπαθεί να υποκαταστήσει την έλλειψη χοιρινού κρέατος λόγω της επιδημίας Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων. Οι αυστραλιανές και οι νεοζηλανδικές εξαγωγές πρόβειου προβλέπεται ότι θα μειωθούν το 2019, ωστόσο η ζήτηση της Κίνας θα συνεχίσει να αυξάνεται, πράγμα που σημαίνει ότι η τελευταία θα αυξήσει την εισαγωγή πρόβειου κρέατος από άλλους προμηθευτές.

Αυτό σημαίνει ευκαιρίες για την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία όμως προβλέπει απλώς ελαφρά αύξηση εξαγωγών φέτος, με παραγωγή που αναμένεται οριακά αυξημένη κατά 0,5%, και με πληθυσμό αιγοπροβάτων που τον Δεκέμβριο 2018 ήταν σημαντικά μειωμένος (-1,6 εκατ κεφαλές).

11 July 2019
Banner
Banner