Μέτωπο των κλάδων βοδινού και χοιρινού κρέατος για τη διατήρηση της NAFTA
Story Highlights
- Προειδοποιήσεις προς τον Ντόναλντ Τραμπ και τις κυβερνήσεις των Καναδά και Μεξικού
Related Articles
Τη στιγμή που οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής επιμένουν ότι δεν πρόκειται να επιστρέψουν στη εμπορική συμφωνία της Συνεργασίας του Ειρηνικού, ακλουθώντας την προεκλογική ρητορική του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, φαίνεται ότι στην Βόρεια Αμερική το ξανασκέφτονται. Στην περίπτωση της Εμπορικής Συμφωνίας της Βόρειας Αμερικής (ΗΠΑ, Καναδάς, Μεξικό), η Διοίκηση Τραμπ έχει να αντιμετωπίσει και τις αντιρρήσεις της βιομηχανίας βοδινού και χοιρινού κρέατος.
Έτσι, μετά την επισήμανση του ίδιου του Αμερικανού Προέδρου, προ τριών εβδομάδων, ότι δεν προτίθεται να αποσυρθεί από τη Βορειοαμερικανική Συμφωνία Ελεύθερων Συναλλαγών (NAFTA) αλλά να την επαναδιαπραγματευθεί, πήραν σειρά οι συλλογικοί φορείς του κλάδου του κρέατος, και μάλιστα όχι μόνο των ΗΠΑ, αλλά και των άλλων δύο χωρών της NAFTA, Καναδά και Μεξικού. Σε κοινή δήλωσή τους την προηγούμενη εβδομάδα, οι πρόεδροι της Εθνικής Ένωσης Αγελαδοτρόφων (ΗΠΑ), της Καναδικής Ένωσης Αγελαδοτρόφων και της Εθνικής Συνομοσπονδίας Κτηνοτρόφων (Μεξικό), ζήτησαν από τον Πρόεδρο Τραμπ, τον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό και τον Μεξικανό πρόεδρο Ενρίκε Πένα Νιέτο να μην θέσουν σε κίνδυνο την επιτυχία της NAFTA. «Οι πρόσφατες δηλώσεις για την πιθανότητα διάλυσης ή επαναδιαπραγμάτευσης της NAFTA δημιουργούν ανησυχίες στους παραγωγούς των χωρών μας» λένε οι κτηνοτρόφοι και επισημαίνουν: «Αν και υπάρχει γενική συμφωνία μεταξύ των τριών χωρών για βελτίωση κάποιων πλευρών στο εμπορικό πλαίσιο που δημιουργεί η NAFTA, εμείς σας καλούμε να αναγνωρίσετε ότι οι όροι της συμφωνίας που επηρεάζουν τους βοοτρόφους απολαμβάνουν ισχυρής υποστήριξης με τη μορφή που έχουν σήμερα και δεν θα πρέπει να αλλάξουν».
Οι τρεις οργανώσεις έστειλαν επίσης προειδοποίηση ενάντια στην επαναφορά της σήμανσης χώρας προέλευσης. «Σας προτρέπουμε να απορρίψετε οποιαδήποτε προσπάθεια να χρησιμοποιηθεί η NAFTA ως μέσο αναβίωσης αποτυχημένων πολιτικών του παρελθόντος, ειδικά της υποχρεωτικής επισήμανσης χώρας προέλευσης, η οποία εφαρμόστηκε στις ΗΠΑ για 7 χρόνια και δεν κατάφερε να αυξήσει ούτε τη ζήτηση, ούτε την καταναλωτική εμπιστοσύνη. Αντιθέτως, δημιούργησε εκτεταμένη αναστάτωση στο εμπόριο ζώντων βοοειδών σε όλη τη βορειοαμερικανική ήπειρο και έθεσε σε κίνδυνο θέσεις εργασίας των Αμερικανών εργατών. Επιπλέον, η πολιτική της υποχρεωτικής σήμανσης χώρας προέλευσης έβαλε τις ΗΠΑ, τον Καναδά και το Μεξικό σε μια μεγάλη και αχρείαστη νομική μάχη στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Αυτή η μάχη κόστισε στους φορολογούμενους και των τριών χωρών εκατομμύρια δολάρια που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για άλλους σκοπούς».
Όμως και οι χοιροτρόφοι πήραν μέρος στον διάλογο που άνοιξε για τη NAFTA. Το Εθνικό Συμβούλιο Χοιροπαραγωγών των ΗΠΑ ζήτησε από τον Ντόναλντ Τραμπ να διασφαλίσει ότι οι δασμοί στο εμπόριο χοιρινού κρέατος μεταξύ των χωρών της Β. Αμερικής θα παραμείνουν μηδενικοί. Όπως αναφέρει το Συμβούλιο, οι εξαγωγές χοιρινού των ΗΠΑ στον Καναδά και στο Μεξικό ανήλθαν σε 799 εκατ. δολάρια και 1,5 δισ. δολάρια αντιστοίχως. «Ο Καναδάς και το Μεξικό είναι κορυφαίες εξαγωγικές αγορές για το χοιρινό των ΗΠΑ. Κατηγορηματικά λέμε ότι δεν πρέπει να δημιουργηθεί οποιαδήποτε αναστάτωση στις εξαγωγές μας προς την Νο2 (Μαξικό) και την Νο4 (Καναδάς) αγορά μας» ανακοίνωσε το Εθνικό Συμβούλιο Χοιροπαραγωγών των ΗΠΑ.