Επιδημιολογική ανάλυση για την Οζώδη, δημοσίευσε η EFSA

20 April 2017

Επιδημιολογική ανάλυση για την Οζώδη, δημοσίευσε η EFSA

Ο μαζικός εμβολιασμός βοοειδών που εφαρμόστηκε στη Νοτιοανατολική Ευρώπη συγκράτησε τα κρούσματα της Οζώδους Δερματίτιδας των Βοοειδών που ξέσπασαν στην περιοχή το 2015-2016. Αυτό είναι το κύριο συμπέρασμα επιδημιολογικής ανάλυσης που πραγματοποίησε η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια Τροφίμων – EFSA, σε συνεργασία με τις χώρες που επλήγησαν από την ασθένεια.

Αυτή η αναφορά της EFSA (που δημοσιεύθηκε σήμερα) ήρθε μετά την επιστημονική γνωμοδότηση που δημοσίευσε ο Οργανισμός τον Αύγουστο 2016, συνιστώντας τον εμβολιασμό ως μέσο ελαχιστοποίησης του αριθμού των εστιών στις περιοχές που είχαν ήδη πληγεί.

«Παρά τη δύσκολη κατάσταση, όλες οι χώρες που ενεπλάκησαν στη συλλογή στοιχείων επέδειξαν υψηλό επίπεδο δέσμευσης και συνεργασίας», δήλωσε ο Αλεσάντρο Μπρόλια, κτηνίατρος, στέλεχος της EFSA.

Για να ολοκληρώσουν την ανάλυσή τους οι εμπειρογνώμονες της EFSA συνεργάστηκαν με τις αρμόδιες αρχές της Ελλάδας, Βουλγαρίας, Αλβανίας, Σερβίας, Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, πΓΔΜ, Μαυροβούνιου, Τουρκίας, Ρουμανίας, Κροατίας και Κόσοβο.

Για την Ελλάδα, οι επιστήμονες της EFSA σημειώνουν στην ανάλυσή τους ότι ήταν η πρώτη χώρα της Ε.Ε. που επλήγη από την Οζώδη Δερματίτιδα των Βοοειδών, τον Αύγουστο 2015. Αμέσως μετά, παρατηρούν οι συντάκτες της αναφοράς, ξεκίνησε μια επείγουσα εκστρατεία εμβολιασμού η οποία συνεχίζεται κυρίως στα νότια της χώρας και στα νησιά. Και συνεχίζει η αναφορά: «Το 2016, ένδεκα περιοχές κατέγραψαν κρούσματα για πρώτη φορά και η περίοδος των κρουσμάτων επεκτάθηκε σε 7 μήνες συνολικά. Ο εμβολιασμός με ομόλογο στέλεχος εμβολίου ξεκίνησε στο περιβάλλον των εστιών σε πληγείσες περιοχές. Στη συνέχεια δημιουργήθηκαν ζώνες ασφαλείας σε μη πληγείσες περιοχές οι οποίες προεκτάθηκαν προοδευτικά. Όταν η ασθένεια πέρασε αυτή τη ζώνη, αποφασίστηκε να γίνουν εμβολιασμοί σε ολόκληρη την ηπειρωτική χώρα κατ’ αρχάς και να εξεταστούν σε δεύτερη φάση τα νησιά, όπου ο εμβολιασμός ξεκίνησε στις αρχές του 2017. Μία συνολική πολιτική εξάλειψης των πληγεισών εκμεταλλεύσεων εφαρμόστηκε σε συνδυασμό με τον εμβολιασμό, χωρίς διαφοροποίηση μεταξύ εμβολιασμένων και μη εμβολιασμένων κοπαδιών. Η μετακίνηση των ζώων και ο έλεγχος των φορέων της ασθένειας, η εκστρατεία βιοασφάλειας και ευαισθητοποίησης του κοινού αποτελούν περαιτέρω μέτρα για την πρόληψη της εξάπλωσης της ΟΔΒ».

lsd spread 14-16

Εστίες ΟΔΒ, 2014-2016

20 April 2017
Banner