Συζήτηση χωρίς πυξίδα

18 January 2017

Συζήτηση χωρίς πυξίδα

Δύσκολα θα πει κανείς ότι έγινε σοφότερος μετά τη σημερινή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τον πρωτογενή τομέα. Αν μάλιστα συνυπολογιστεί αφενός ότι οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών κινήθηκαν κατά μεγάλο ποσοστό σε άλλα ζητήματα της τρέχουσας επικαιρότητας και αφετέρου ότι οι αρχηγοί των κομμάτων έκοψαν, έραψαν και εκφώνησαν ό,τι κατά καιρούς έχουν πει τα κόμματά τους για τον πρωτογενή τομέα της οικονομίας, τότε η αίσθηση του κενού γίνεται ακόμη μεγαλύτερη.

Ενδεχομένως η συζήτηση στη Βουλή να εξυπηρετούσε την εικόνα αντιτιθέμενων κομμάτων που κονταροχτυπιούνται, αλλά αυτό μόνο πολιτική δεν είναι. Εν τέλει, τα ερωτήματα του αγροτικού τομέα για επιβίωση και η ανάγκη του τόπου για προκοπή και παραγωγή, μάλλον δεν βρήκαν απάντηση πέρα από όσα έχουν κατά καιρούς ειπωθεί από τα κόμματα. Άφησε έτσι μία μάλλον πικρή γεύση στους αγρότες που είχαν το κουράγιο να παρακολουθήσουν την πολύωρη συνεδρίαση.

Τσίπρας: Στοχευμένες παρεμβάσεις

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του αναφέρθηκε στις προηγούμενες κυβερνήσεις και στην πολιτική τους η οποία «υπονόμευσε συστηματικά την παραγωγικότητα και τη βιωσιμότητα του αγροτικού τομέα, μια πολιτική που αξιοποίησε συστηματικά και πολλές φορές με κυνισμό, σημαντικά χρηματοδοτικά εργαλεία, ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία και τις ενισχύσεις, όχι για την παραγωγική ανασυγκρότηση του χώρου, αλλά για τη συγκρότηση τεράστιων πελατειακών δικτύων. Άλλωστε, βασική αρχή αυτής της πολιτικής ήταν η αποσύνδεση των επιδοτήσεων από την παραγωγή. Μια πολιτική που μετέτρεψε μια σειρά από αγροτικούς συνεταιρισμούς, το βασικό εργαλείο για να υπάρξει ουσιαστική πολιτική στον χώρο του πρωτογενούς τομέα, σε άντρα πελατειακής διαπλοκής και διαφθοράς, δυσφημώντας το συνεταιριστικό κίνημα». Σημείωσε παράλληλα ότι η κυβέρνηση αυτήν την ώρα υλοποιεί ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο για την ανασυγκρότηση της αγροτικής οικονομίας και την αναζωογόνηση της περιφέρειας και της υπαίθρου με βασικό εργαλείο το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 – 2020.

Αναλύοντας τις στρατηγικές επιδιώξεις της κυβέρνησής του υπογράμμισε ότι αυτές είναι: Η αύξηση της απασχόλησης στον πρωτογενή τομέα, καθώς και η ηλικιακή ανανέωση στο αγροτικό επάγγελμα. Η δημιουργία προστιθέμενης αξίας από την τυποποίηση της αγροτικής παραγωγής. Η επιμονή στην ποιοτική γεωργία με την παραγωγή υψηλής ποιότητας πιστοποιημένων αγροτικών προϊόντων που παράγονται με μεθόδους φιλικές προς το περιβάλλον και παρέχουν εγγυήσεις ασφάλειας στους καταναλωτές.

Μίλησε για στοχευμένες ενέργειες που έχουν ήδη γίνει, σε σχέση με τις ενισχύσεις, τις αποζημιώσεις, την επιστροφή ΦΠΑ στους αγρότες ειδικού καθεστώτος. Υπερασπίστηκε τις ρυθμίσεις για το φορολογικό των αγροτών αναφέροντας ότι «Υλοποιήσαμε για πρώτη φορά αφορολόγητο για τους αγρότες περίπου ως τις 9,5 χιλιάδες ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των προστατευόμενων τέκνων. Ενώ με τον συνυπολογισμό μόνο της βασικής ενίσχυσης – γιατί η λεγόμενη συνδεδεμένη και η λεγόμενη πράσινη ενίσχυση μένουν αφορολόγητες – το αφορολόγητο των αγροτών φθάνει στα 12.000 ευρώ». Για το ασφαλιστικό υπογράμμισε ότι «για το 85% των αγροτών, τα οφέλη από τη μείωση της φορολογίας υπερκαλύπτουν πλήρως ή και υπερβαίνουν σε μεγάλο βαθμό τις ασφαλιστικές εισφορές. […] Θεσμοθετήσαμε, λοιπόν, την εθνική σύνταξη στα 384 ευρώ, όχι ως κατώτερη, αλλά ως ελάχιστη βάση υπολογισμού, που μαζί με την ανταποδοτική θα είναι τουλάχιστον 450 ευρώ για έναν αγρότη με είκοσι χρόνια ασφάλισης. Και στην πορεία, η ελάχιστη σύνταξη θα είναι στα 504 ευρώ, γιατί πλέον ο αγρότης θα απολαμβάνει ίδιες παροχές με τους υπόλοιπους ασφαλισμένους. Δεν θα είναι οι αγρότες ασφαλισμένοι δεύτερης κατηγορίας, όπως ήταν όλα τα προηγούμενα χρόνια».
Μίλησε ιδιαίτερα για τον αγροτικό συνεργατισμό θεωρώντας τον βασικό εργαλείο για την άσκηση της κυβερνητικής πολιτικής. «Με τις στοχευμένες χρηματοδοτήσεις του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης μπορούν να κρατηθούν ζωντανοί οι λίγες δεκάδες παραγωγικοί συνεταιρισμοί, αλλά και να δημιουργηθούν εξαρχής νέοι συνεταιρισμοί. Και ιδιαίτερη βαρύτητα δίνουμε εδώ στους συνεταιρισμούς γυναικών, καθώς και στην οργάνωση των φορέων κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας» όπως ανέφερε.

Για τις μελλοντικές κινήσεις της κυβέρνησης, επισήμανε ότι η κυβέρνηση προετοιμάζει «ειδικές παρεμβάσεις για την υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης της πρώτης ύλης στα γαλακτοκομικά προϊόντα, τον έλεγχο της αγοράς και τον αποφασιστικό περιορισμό της ασυδοσίας μεσαζόντων και των καρτέλ, για την εφαρμογή της Κοινοτικής Οδηγίας και τον έγκαιρο χρόνο πληρωμής προμηθευτών προς τους αγρότες. Άμεσα υπογράφεται η υπουργική απόφαση για τις λαϊκές αγορές και τις αγορές παραγωγών και βιοκαλλιεργητών, που θα είναι καθοριστική για την αναβάθμιση της λιανικής εμπορίας αγροτικών προϊόντων. Επίσης, με δεδομένη την καλή απόδοση, την υπεραπόδοση – θα έλεγα – της οικονομίας, επανεξετάζουμε το αμέσως επόμενο διάστημα –και πάντως μέσα στο 2017- τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο κρασί, τον ΕΝΦΙΑ των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, τη μείωση του ΦΠΑ στο 13% σε ορισμένες κατηγορίες εισροών ιδίως στη ζωική παραγωγή και τη χρήση του εργόσημου για την οικογενειακή εργασία».

Μητσοτάκης: 9 θεσμικές δράσεις και στόχοι

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κατά την ομιλία του κατήγγειλε τις πολιτικές που έχει εφαρμόσει η κυβέρνηση στον αγροτικό τομέα, τονίζοντας ότι αφήνει παντού πληγές, ότι υπερφορολογεί αντί να μεταρρυθμίζει και ότι όλα όσα έλεγε, αποδεικνύονται ψέματα. Αναφερόμενος, στο σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας για τον αγροτικό τομέα, υπογράμμισε ότι έχει ως άξονες την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και τη μετάβαση σε ένα νέο πρότυπο αγροτικής επιχειρηματικότητας. Ανέπτυξε μάλιστα 9 συγκεκριμένες θεσμικές δράσεις και στόχους: «1. Ενθαρρύνουμε τη σύσταση ομάδων και οργανώσεων παραγωγών ανά προϊόν, όπως προβλέπει το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο και επιβάλλουν οι συνθήκες της αγοράς. […] Ο συνεταιριστικός νόμος που ψηφίσατε, θα καταργηθεί και οι ενώσεις θα λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, λαμβάνοντας φυσικά υπόψη τις ιδιαιτερότητες του συνεργατισμού. 2. Ενεργοποιούμε αμέσως όλα τα μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 - 2020, ιδιαίτερα εκείνα που αφορούν σε επενδύσεις ιδιωτών, αγροτών και συνεταιρισμών και συμβάλλουν στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των παραγόμενων προϊόντων μέσω της αγροτικής εκπαίδευσης και καινοτομίας. 3. Διασφαλίζουμε εγγυητικά κεφάλαια, δανειοδότηση και επαρκή χρηματοδότηση του αγροτικού τομέα. 4. Προωθούμε την παρουσία του ιδιωτικού ασφαλιστικού τομέα στην υπηρεσία του αγρότη για την κάλυψη των ζημιών στους παραγωγούς, ειδικά τις ζημιές που προέρχονται από τις κλιματικές αλλαγές, συνδυαστικά με τον κρατικό ΕΛΓΑ και τα ΠΣΕΑ. 5. Επιταχύνουμε και ολοκληρώνουμε τη διαδικασία καθορισμού χρήσεων γης ανά περιοχή. Προβλέπουμε την αξιοποίηση των γεωργικών αποβλήτων και υπολειμμάτων, είτε για ενέργεια, είτε για περαιτέρω αξιοποίηση. 6. Συνδέουμε την αγροτική παραγωγή με άλλους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, όπως τον τουρισμό και την εστίαση, τη βιομηχανία καλλυντικών και φαρμακευτικών φυτών, τη χημική βιομηχανία και τη βιομηχανία τροφίμων. 7. Δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στην ελληνική ορεινή κτηνοτροφία αιγοπροβάτων όπου έχουμε στρατηγικό πλεονέκτημα στο γάλα, στη φέτα και στο κρέας. Αξιοποιούμε τις δυνατότητες ανάπτυξης πιστοποιημένων προϊόντων με βάση το αίγειο γάλα. […] Προωθούμε ένα νέο σήμα ιδιαίτερων προϊόντων, που παράγονται σε οικολογικά ευαίσθητες περιοχές της χώρας μας. 8. Καθιερώνουμε τακτικό, δομημένο διάλογο της Κυβέρνησης με τις διεπαγγελματικές οργανώσεις των παραγωγών κατά προϊόν. 9. Δημιουργούμε Εθνικό Αγροτικό Επιμελητήριο κατά τα πρότυπα της Γαλλίας. Σκοπός του Επιμελητηρίου είναι να αναλάβει το θεσμικό ρόλο της εκπροσώπησης των παραγωγών. Θα συνδιαλέγεται για όλα τα θέματα που αφορούν τους αγρότες με την κρατική Αρχή, με πρώτη προτεραιότητα την καθιέρωση πιστοποίησης για τον κατά κύριο επάγγελμα αγρότη.

Ο κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύθηκε επιπλέον για επαναφορά του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια από το 24% στο 13%, κατάργηση του φόρου στο κρασί, μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% σε δυο χρόνια, μείωση του φόρου των επιχειρήσεων, άρα και των αγροτικών, από το 29% στο 20%.

Γεννηματά: 12 προτάσεις ανάπτυξης

«Η κατάσταση στον πρωτογενή τομέα βρίσκεται σε αδιέξοδο. Αγρότες και κτηνοτρόφοι δοκιμάζονται. Η απογοήτευση είναι διάχυτη σε όλη την Ελληνική περιφέρεια» σημείωσε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, της οποίας το κόμμα πήρε την πρωτοβουλία να ζητήσει την πραγματοποίηση της σημερινής συζήτησης στη Βουλή. Η κ. Γεννηματά ανέφερε ότι μέσα σε τόσο λίγο χρόνο πάρθηκαν τόσα πολλά αρνητικά μέτρα για τον πρωτογενή τομέα, που οι αγρότες και οι άνθρωποι της υπαίθρου αισθάνονται ότι δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα, και μίλησε για «μια ντουζίνα βάρη» που έχει αποθέσει η κυβερνητική πολιτική στην πλάτη των αγροτών: μεταξύ άλλων φορολογικά, ασφαλιστικά, χρηματοδοτική ασφυξία από τις τράπεζες και τα capital controls, αλλαγή της διάρκειας του φρέσκου γάλακτος που οδήγησε σε αύξηση των εισαγωγών και καίριο κτύπημα στην κτηνοτροφία.

Κατέθεσε μάλιστα 12 προτάσεις ανάπτυξης «που είναι προϊόν συζήτησης και διαλόγου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης με τους αγρότες και τους φορείς της ελληνικής υπαίθρου».

  1. Ο φόρος εισοδήματος να μειωθεί προοδευτικά, οι ενισχύσεις να είναι ακατάσχετες και αφορολόγητες, ο ΦΠΑ των αγροτικών εφοδίων και εισροών να επανέλθει στο 13%, να καταργηθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο κρασί και να δοθεί κίνητρο για τη δημιουργία νέων συλλογικών δομών με την επιστροφή 5 μονάδων Φ.Π.Α. στους οργανωμένους παραγωγούς.
    2. Να αποσυνδεθούν οι ασφαλιστικές εισφορές από το φορολογητέο εισόδημα και για κάθε ζευγάρι νέων αγροτών τα πρώτα 5 χρόνια να πληρώνονται οι εισφορές από έναν.
    3. Να παραμείνει ο ΟΓΑ φορέας ασφάλισης των αγροτών με διαχωρισμό του ταμείου πρόνοιας και αφαίρεση άλλων δαπανών που δεν ανήκουν στον ΟΓΑ, και να καθιερωθεί η καθολική επέκταση και εφαρμογή του εργόσημου σε όλους τους αγροτοεργάτες.
    4. Αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων και του πρωτογενούς τομέα για μια δεύτερη ευκαιρία στους αγρότες και τις επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού τομέα και καθιέρωση ακατάσχετου λογαριασμού και για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις και επιχειρήσεις.
    5. Να καθιερωθεί αγροτικό Πετρέλαιο.
    6. Να γίνει εφαρμογή ειδικών πολιτικών για την αγροτική γη με διανομή της σε νέους αγρότες και επιστήμονες και να ενισχυθεί η έρευνα και η καινοτομία για στροφή σε ποιοτικά προϊόντα και παραγωγή πολλαπλασιαστικού υλικού.
    7. Ενεργοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών για να παταχθούν οι παράνομες ελληνοποιήσεις, οι πρακτικές των εναρμονισμένων τιμών και του αθέμιτου ανταγωνισμού και να κλείσει η ψαλίδα μεταξύ των τιμών στο χωράφι και των τιμών στο ράφι.
    8. Για την αξιοποίηση κάθε δυνατότητας της ΚΑΠ και της ΚΑλΠ για την ανάπτυξη της υπαίθρου και της χώρας πρέπει όχι μόνο να προκηρυχθούν αλλά και να υλοποιηθούν όλα τα μέτρα του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης 2014-2020.
    9. Δημιουργία ταμείου (ΕΤΕΑΝ) χρηματοδότησης των επενδύσεων στην παραγωγή, μεταποίηση και εμπορία των αγροτικών προϊόντων.
    10. Να υπάρξει ένα ειδικό πρόγραμμα για την κτηνοτροφία και την πτηνοτροφία με στόχο την υποκατάσταση των εισαγωγών και την αύξηση των εξαγωγών και να διασυνδεθεί ο πρωτογενής τομέας με τον τουρισμό για να μπορέσουμε να έχουμε καλύτερη αξιοποίηση της ντόπιας παραγωγής.
    11. Πρέπει να αρθεί το αδιέξοδο στον ΕΛΓΑ. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη έχει μάλιστα καταθέσει στη Βουλή τροπολογία που δίνει λύση στο θέμα των μετακινήσεων του προσωπικού του.
    12. Εφαρμογή προγραμμάτων κατάρτισης νέων αγροτών και ανέργων σε λειτουργούσες αγροτικές επιχειρήσεις με χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο για απόκτηση εμπειρίας και την ενίσχυση όλων των κοινωνικών υποδομών και των υποδομών παιδείας στην ύπαιθρο.

Μιχαλολιάκος: Καταστροφικές κυβερνητικές πολιτικές

Ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής Ν. Μιχαλολιάκος τόνισε τις καταστροφικές κυβερνητικές πολιτικές με τις εξοντωτικές εισφορές, την αύξηση στο κόστος πετρελαίου και στο ηλεκτρικό ρεύμα, την μη προστασία των εγχώριων προϊόντων και με την αντεθνική απόφαση του εμπάργκο κατά της Ρωσίας που πλήττει τους Έλληνες παραγωγούς. «Η Χρυσή Αυγή υποστηρίζει την διαγραφή των χρεών των αγροτών, τονίζοντας πως Εθνική παραγωγή σημαίνει εθνική ανεξαρτησία» είπε χαρακτηριστικά, ενώ επισήμανε ότι «οι Έλληνες αγρότες είναι η τελευταία γραμμή άμυνας ενάντια στα ανθελληνικά Μνημόνια». Λίγο πριν είχε καταφερθεί εναντίον της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ επειδή «δεν είπαν ούτε λέξη για τις βασικές αιτίες που οδήγησαν στην καταστροφή του αγροτικού κόσμου, τα σκάνδαλα με τις επιδοτήσεις και την τήρηση των ασφυκτικών ευρωπαϊκών πολιτικών, ενώ τόνισε επίσης ότι «ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ξεχνούν πως στις 14 Αυγούστου 2015 ψήφισαν μαζί το τρίτο αριστερό Μνημόνιο του ΣΥΡΙΖΑ και όλα τα προαπαιτούμενα που καταστρέφουν τον Ελληνικό αγροτικό κόσμο».

Κουτσούμπας: Παραγωγή που θα ικανοποιεί τις μεγάλες λαϊκές ανάγκες

Εκ μέρους του ΚΚΕ ο Δ. Κουτσούμπας, αναφερόμενος στα προβλήματα των αγροτών, κατήγγειλε τα κόμματα της αστικής τάξης, που δημαγωγούν όταν λένε ότι νοιάζονται για τους αγρότες ενώ κρύβουν επιμελώς ότι η αγροτική παραγωγή υποτάσσεται στο καπιταλιστικό κέρδος, δηλαδή στο τι συμφέρει τον μεγαλέμπορο, τον βιομήχανο, τον τραπεζίτη. Τα προϊόντα παράγονται με βάση το κέρδος και όχι τις διατροφικές ανάγκες του λαού, συμπλήρωσε. Κρύβουν επιμελώς, συνέχισε, ότι οι παραγωγικές δυνατότητες της χώρας καταστρέφονται εξαιτίας του συγκεκριμένου, του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής ενώ προσπαθούν να κάμψουν τις λαϊκές αντιδράσεις με δήθεν φιλολαϊκές λύσεις εντός της Ε.Ε. και των λυκοσυμμαχιών. Τέτοιες λύσεις όμως δεν υπάρχουν, σημείωσε προσθέτοντας ότι δεν υπάρχουν περιθώρια επιστροφής σε καλύτερες μέρες, γιατί η Ε.Ε. στηρίζει μόνο τη μεγάλη καπιταλιστική παραγωγή. Καταλήγοντας, παρουσίασε την πρόταση του ΚΚΕ για την αγροτική οικονομία με κοινωνικοποιημένες τις καπιταλιστικές εκμεταλλεύσεις γης, με άμεση ένταξή τους στον κεντρικό πανεθνικό επιστημονικό σχεδιασμό, για παραγωγή που θα ικανοποιεί τις μεγάλες λαϊκές ανάγκες, τις πρώτες ύλες για τη βιομηχανία και θα αξιοποιεί πραγματικά τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας μας και τα πλεονεκτήματά της, σε σύγκριση με άλλες χώρες.

Θεοδωράκης: Η Ελληνική γεωργία, ένας γίγαντας με αλυσίδες

Στο πόσο σημαντική για την επιβίωση της χώρας είναι η γεωργία, η κτηνοτροφία και η αλιεία, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΠΟΤΑΜΙΟΥ Στ. Θεοδωράκης. «Πρέπει να καταλάβουμε ότι η προσφορά της αγροτικής παραγωγής και των ιχθυοκαλλιεργειών, σε θέσεις εργασίας, σε προϊόντα και έσοδα είναι πολλαπλάσια του στενού Ακαθάριστου Γεωργικού Προϊόντος. Το πολιτικό σύστημα εδώ στην Αθήνα πρέπει να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να παραχθεί πλούτος στην περιφέρεια. Κομβικής σημασίας είναι η υιοθέτηση κινήτρων και αντικινήτρων για να υπάρξουν νέα ισχυρά συλλογικά σχήματα (ομάδες και οργανώσεις παραγωγών). Το φορολογικό σύστημα πρέπει να μην αποτρέπει τους παραγωγούς από το να παράγουν υπερφορολογώντας το στάρι. Καταλήγεις σαν χώρα να έχεις ψωμί από εισαγόμενο στάρι.  Εμείς προτείνουμε: Και οι γεωργοί να φορολογούνται ως επιχειρηματίες και όχι ως ελεύθεροι επαγγελματίες. Επιπλέον, ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας με την συνεργασία ερευνητικών ιδρυμάτων, για την δημιουργία κλάστερ καινοτομίας με κίνητρα χρηματοδότησης και παραχώρηση δημοσίων υποδομών για πρότυπες καλλιέργειες. Πρέπει να δώσουμε κίνητρα για την επιστροφή και εγκατάσταση νέων ανθρώπων στην ύπαιθρο. Σήμερα μόνο το 16% των ασφαλισμένων αγροτών είναι ηλικίας μέχρι 30 ετών».

Προχωρώντας σε πιο συγκεκριμένες προτάσεις ο κ. Θεοδωράκης ζήτησε: Να δημιουργηθεί υποχρεωτικό ηλεκτρονικό μητρώο εμπόρων αγροτικών προϊόντων. Να τελειώνουμε με τις ακάλυπτες επιταγές να υπάρχει έλεγχος και τιμωρία. Η εξόφληση των τιμολογίων αγροτικών προϊόντων να θεσμοθετηθεί στις 30 ημέρες. Διαπίστευση ιδιωτών γεωπόνων-εκτιμητών για να μειωθεί το κόστος και να γίνονται άμεσα οι εκτιμήσεις. Εκσυγχρονισμό του κανονισμού του ΕΛΓΑ για να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα της κλιματικής αλλαγής (δεν μπορεί η μελισσοκομία να είναι εκτός ΕΛΓΑ). Να έχουν την δυνατότητα οι αγρότες να συμμετέχουν και σε ιδιωτικά ασφαλιστικά προγράμματα. Άμεση κατοχύρωση του αγροτικού επαγγέλματος. Να ξεκαθαρίσουν οι ρόλοι και τα χαρακτηριστικά των κατά κύριο επάγγελμα, των μη κατά κύριο επάγγελμα, και των μικρών γεωργών των μειονεκτικών περιοχών. Η κατοχύρωση του επαγγέλματος πρέπει να συνοδεύεται από την θεσμοθέτηση ενός ισχυρού και αξιόπιστου οργάνου εκπροσώπησης των αγροτών. Πρέπει να δημιουργηθεί ένα εθνικό κέντρο Αγροδιατροφικής Πολιτικής για την διατροφική αυτάρκεια της χώρας για την καλύτερη οργάνωση της αγροτικής παραγωγής με στόχο οι εξαγωγές να συναγωνίζονται τις εισαγωγές».

«Η Ελλάδα δεν μπορεί να έχει φτηνή αγροτική παραγωγή» σημείωσε ο Στ. Θεοδωράκης και κατέληξε: «Η Ελληνική γεωργία είναι ένας γίγαντας με αλυσίδες. Να σπάσουμε τις αλυσίδες, πριν πεθάνει ο γίγαντας».

Λεβέντης: Η αγροτιά βαίνει εξαφανιζόμενη

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων αναφέρθηκε στη δύσκολη κατάσταση των αγροτών και μίλησε για την οργή τους: «Αν στην αίθουσα της Βουλής έφτανε η οργή τους θα πήγαιναν όλοι βόλτα» είπε, καθώς η αγροτιά βαίνει εξαφανιζόμενη, είτε με το φορολογικό, είτε με τον ΕΛΓΑ, είτε με τον ΟΓΑ, που συνιστούν εφιάλτη. «Μια αυταπάτη ήταν και το κάτι που τους έδινε ο Παπανδρέου. Αυτά ήταν φιλοδωρήματα σαν και αυτά που έδωσε ο Τσίπρας, τώρα που τα έδωσε στους συνταξιούχους, αντί να τα δώσει στους ανέργους. Εκεί θα το ψηφίζαμε και εμείς», ανέφερε.

 

Δείτε και εδώ τη σχετική ομιλία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Β. Αποστόλου.

18 January 2017
Banner