«Οι δράσεις του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ έχουν στόχο την ανάπτυξη της πρωτογενούς παραγωγής»
Story Highlights
- «Ο ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ συνεχίζει, παρά τις αντίξοες συνθήκες που βιώνει η χώρα μας, να πραγματοποιεί τακτικούς επιτόπιους ελέγχους τόσο στις επιχειρήσεις κρέατος όσο και γάλακτος»
Related Articles
Ο ΕΛΓΟ–ΔΗΜΗΤΡΑ είναι ένας Οργανισμός που συγκεντρώνει αρκετές και διαφορετικές μεταξύ τους δραστηριότητες - από την εκπαίδευση, μέχρι τον έλεγχο. Πώς συνδυάζονται αυτές οι δραστηριότητες και κυρίως πώς συνδυάζονται με τη δαιδαλώδη δομή των υπηρεσιών του ΥΠΑΑΤ και των Περιφερειακών Αυτοδιοικήσεων που ασκούν αντίστοιχες ή παραπλήσιες δράσεις; Το θέμα είναι όντως περίπλοκο, όμως οι πολύπλευρες δραστηριότητες του ΕΛΓΟ έχουν κοινό παρονομαστή, την ποιοτική αγροτική ανάπτυξη, αναφέρει ο νέος διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού, Αθανάσιος Βλάχος. Σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό Meat News ο κ. Βλάχος εξηγεί ότι «ο στόχος μας είναι να συνδυάσουμε με τον καλύτερο τρόπο την έρευνα και τα αποτελέσματά της με την εκπαίδευση και την κατάρτιση ώστε να προσφέρουμε ολοκληρωμένη συμβουλευτική υποστήριξη στους αγρότες, καθώς επίσης και την ποιοτική αναβάθμιση των αγροτικών προϊόντων και των τροφίμων της χώρας μας, μέσω των ποιοτικών ελέγχων και των πιστοποιήσεων από τις αρμόδιες Διευθύνσεις του Οργανισμού. Το Υπουργείο με την πολιτική ηγεσία του χαράζει τις κατευθύνσεις και τους στόχους. Ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ ως εποπτευόμενος φορέας οφείλει να υλοποιεί και να εφαρμόζει αυτή την πολιτική και σε στενή συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του συμβάλλει στη διαμόρφωση και υλοποίηση των προτάσεων, καθώς και τη μεταφορά τεχνογνωσίας από το έμπειρο και εξειδικευμένο προσωπικό που διαθέτει. Οι περιφερειακές υπηρεσίες είναι απαραίτητες για την υλοποίηση των δράσεων του Υπουργείου. Σε αρκετές περιπτώσεις παρατηρούνται αλληλοεπικαλύψεις αρμοδιοτήτων, οι οποίες ελπίζουμε ότι θα περιοριστούν με το νέο οργανόγραμμα του Υπουργείου και θα υπάρξει καλύτερος συντονισμός. Το ΥΠΑΑΤ προσπαθώντας να δώσει λύση στο πρόβλημα βρίσκεται στη διαδικασία αξιολόγησης των δομών του, ώστε να καταλήξει σε νέο οργανόγραμμα, ενώ και ο Οργανισμός μας επεξεργάζεται πρόταση για σχέδιο νόμου (κατόπιν εντολής του ΥΠΑΑΤ), την οποία και ευελπιστούμε να παραδώσουμε στον Υπουργό έως το τέλος Νοεμβρίου».
Για τα ισοζύγια και τους ελέγχους, ο κ. Βλάχος δίνει μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία, αναφέροντας ότι «όσον αφορά το κρέας, από τους 4.073 ελέγχους που έχουν πραγματοποιηθεί από το 2013 έως το 1ο τρίμηνο του 2016 έχουν παραπεμφθεί 724 επιχειρήσεις σε Α’-θμιες Επιτροπές Εξέτασης Παρατυπιών Παραβάσεων και Επιβολής Προστίμων (σε εφαρμογή της ΚΥΑ 412/2012). Ενώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της υπηρεσίας μας τα έτη 2014 και 2015 πραγματοποιήθηκαν αντίστοιχα συνολικά 280 έλεγχοι σε επιχειρήσεις γάλακτος εκ των οπoίων σε 58 επιχειρήσεις καταγράφηκαν ευρήματα και προτάθηκε στην αρμόδια Επιτροπή του ΥΠΑΑΤ η επιβολή προστίμων». Υπογραμμίζει δε ότι «ο ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ συνεχίζει, παρά τις αντίξοες συνθήκες που βιώνει η χώρα μας, να πραγματοποιεί τακτικούς επιτόπιους ελέγχους τόσο στις επιχειρήσεις κρέατος όσο και γάλακτος, και η εμπειρία μας δείχνει ότι τόσο οι παραγωγοί, όσο και οι επιχειρήσεις γνωρίζουν πλέον ότι δεν μπορούν να παραπλανήσουν με ελληνοποιήσεις, γιατί τα στοιχεία τους καταγράφονται και διασταυρώνονται με τα στοιχεία και άλλων επιχειρήσεων και έτσι υπάρχει δυνατότητα να βρεθεί η διαδρομή των προϊόντων όσα «χέρια» και αν αλλάξουν αυτά».
Στη συνέντευξη επιπλέον ο διευθύνων σύμβουλος του ΕΛΓΟ μιλά για την προσπάθεια που καταβάλλει ο Οργανισμός σε θέματα όπως η γενετική βελτίωση των ζώων, η διατήρηση των ντόπιων φυλών, ο περιορισμός του κινδύνου επιδημιών, η ανάπτυξη του τομέα των ζωοτροφών, η διασφάλιση της ποιότητας, η πιστοποίηση, ενώ αναφέρεται ειδικά στα ισοζύγια κρέατος που «μας επιτρέπουν να διεξάγουμε αποτελεσματικούς και εμπεριστατωμένους επιτόπιους ελέγχους σε όλη την αλυσίδα του κρέατος, καθώς ελέγχονται οι κτηνοτρόφοι, οι παχυντές, οι εισαγωγείς ζώντων ζώων και κρέατος, τα σφαγεία, οι επιχειρήσεις που τεμαχίζουν και τυποποιούν κρέας, οι επιχειρήσεις που παράγουν προϊόντα με βάση το κρέας καθώς και κάθε σημείο λιανικής πώλησης όπως τα παραδοσιακά κρεοπωλεία και τα σούπερ μάρκετ».
Ολόκληρη τη συνέντευξη μπορείτε να διαβάσετε στο τεύχος Νοεμβρίου του Meat News, που κυκλοφορεί.