Η Ε.Ε. ορίζει τι σημαίνει «ασήμαντος κίνδυνος» αποψίλωσης

12 September 2025

Η Ε.Ε. ορίζει τι σημαίνει «ασήμαντος κίνδυνος» αποψίλωσης

Related Articles

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε νέο έγγραφο-οδηγό για τον Κανονισμό της Ε.Ε. για την Αποψίλωση (EUDR), στο οποίο επιβεβαιώνει τις προθεσμίες εφαρμογής και εξηγεί τι σημαίνει ο όρος «ασήμαντος κίνδυνος» σε σχέση με προϊόντα που συνδέονται με αποψίλωση.

Η Επιτροπή ξεκαθαρίζει ότι η προθεσμία συμμόρφωσης παραμένει η 30ή Δεκεμβρίου 2025 για τις περισσότερες επιχειρήσεις και η 30ή Ιουνίου 2026 για τις μικρομεσαίες. Παρά τις συζητήσεις για πιθανή παράταση, δεν αλλάζει το χρονοδιάγραμμα.

Σύμφωνα με το έγγραφο, ένα προϊόν θεωρείται ότι έχει «ασήμαντο κίνδυνο» εάν, μετά από πλήρη αξιολόγηση, δεν προκύπτει καμία ανησυχία για σύνδεσή του με αποψίλωση.

Η διαδικασία δέουσας επιμέλειας (due diligence) απλουστεύεται για χώρες που έχουν χαρακτηριστεί ως χαμηλού κινδύνου, αρκεί να διασφαλίζεται ότι όλα τα στοιχεία του προϊόντος έχουν παραχθεί σε αυτές τις χώρες.

Οι επιχειρήσεις εκτός ΜΜΕ πρέπει να βεβαιώνονται ότι οι προμηθευτές τους διαθέτουν λειτουργικό και επικαιροποιημένο σύστημα δέουσας επιμέλειας, χωρίς να είναι απαραίτητο να ελέγχουν ξεχωριστά κάθε δήλωση.

Τοπικοί νόμοι

Επιπλέον, η Επιτροπή ορίζει ότι οι τοπικοί νόμοι που σχετίζονται με την παραγωγική περιοχή είναι καθοριστικοί. Σε αυτούς περιλαμβάνονται:

  • δικαιώματα χρήσης γης,
  • περιβαλλοντική προστασία και κανόνες για τη βιοποικιλότητα,
  • παραδοσιακά δικαιώματα γης των αυτόχθονων πληθυσμών,
  • καθώς και εργασιακά δικαιώματα όσων απασχολούνται στην παραγωγή.

Τέλος, τονίζεται ότι ένα προϊόν θεωρείται συνδεδεμένο με αποψίλωση μόνο εάν αυτή έγινε για γεωργική χρήση. Η εκχέρσωση δασών για άλλους σκοπούς δεν εμπίπτει στον κανονισμό.
Πηγή: euromeatnews.com

12 September 2025
Banner