FAO: Αύξηση στην παγκόσμια κατανάλωση κρέατος
Related Articles
Σύμφωνα με κοινή έκθεση του ΟΟΣΑ και του FAO, η παγκόσμια κατανάλωση κρέατος προβλέπεται να αυξηθεί κατά 47,9 εκατομμύρια τόνους μέχρι το 2034. Η αύξηση αυτή αντιστοιχεί σε ετήσια κατανάλωση κατά κεφαλήν περίπου 0,9 κιλά επιπλέον, με τις προτιμήσεις να στρέφονται ξεκάθαρα στα πουλερικά.
Το κοτόπουλο και τα συναφή προϊόντα θεωρούνται οικονομικότερα, με καλύτερο διατροφικό προφίλ και μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Έτσι, μέχρι το 2034, θα καλύπτουν το 45% της συνολικής παγκόσμιας κατανάλωσης κρέατος.
Η παραγωγή μετατοπίζεται σε Ασία και Λατινική Αμερική
Η παγκόσμια παραγωγή προβλέπεται να φτάσει τα 406 εκατομμύρια τόνους, αύξηση 13% σε σχέση με την τρέχουσα περίοδο. Η Ασία θα συμβάλει στο 55% αυτής της ανάπτυξης, κυρίως μέσω της Κίνας, της Ινδίας και του Βιετνάμ. Η Λατινική Αμερική, αξιοποιώντας πλεονεκτήματα όπως οι εκτάσεις, οι ζωοτροφές και η γενετική βελτίωση, θα ενισχύσει τη θέση της. Η αύξηση στην παραγωγή πουλερικών αναμένεται να αγγίξει τα 28,5 εκατομμύρια τόνους.
Προβληματισμοί για βιωσιμότητα και εκπομπές
Στις ανεπτυγμένες χώρες, αυξάνονται οι ανησυχίες γύρω από την καλή διαβίωση των ζώων και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, γεγονός που επιβραδύνει την κατανάλωση βοδινού και χοιρινού. Ενώ οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου πρόκειται να αυξηθούν κατά 6%, η πρόοδος σε τεχνικές αναπαραγωγής και διαχείρισης ενδέχεται να μετριάσει τις επιπτώσεις.
Μείωση της κινεζικής εξάρτησης από τις εισαγωγές
Η Κίνα μειώνει το μερίδιό της στις παγκόσμιες εισαγωγές κρέατος από 20% σε 16% έως το 2034, γεγονός που ήδη επηρεάζει τις χώρες-εξαγωγείς. Ωστόσο, η παγκόσμια εμπορική δραστηριότητα προβλέπεται να ανακάμψει, φτάνοντας τους 40,2 εκατομμύρια τόνους.
Τιμές, επιδημίες και κλιματικοί κίνδυνοι
Οι τιμές για το βόειο και αρνίσιο κρέας θα αυξηθούν προσωρινά, ενώ το κόστος για χοιρινό και πουλερικά αναμένεται να μειωθεί. Παράλληλα, η έκθεση επισημαίνει σοβαρούς κινδύνους από ζωονόσους όπως η αφρικανική πανώλη και η γρίπη των πτηνών, ενώ προειδοποιεί ότι η κλιματική πολιτική και οι περιορισμοί στα αντιβιοτικά ίσως επιβαρύνουν το κόστος και την ανταγωνιστικότητα του κλάδου.
Πηγή: FAO.org