Συναγερμός στα σύνορα: Πανώλη στα κατσίκια

18 July 2025

Συναγερμός στα σύνορα: Πανώλη στα κατσίκια

Σοβαρός συναγερμός έχει σημάνει στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και στις κτηνιατρικές Αρχές της Βόρειας Ελλάδας, μετά τον εντοπισμό δύο νέων εστιών Πανώλης Μικρών Μηρυκαστικών (PPR) στην Αλβανία – και μάλιστα σε απόσταση αναπνοής από τα ελληνικά σύνορα. Η μία από τις δύο εστίες βρίσκεται μόλις 2,5 χλμ από την Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας, γεγονός που οδήγησε τις ελληνικές αρχές στην επέκταση των Ζωνών Προστασίας και Επιτήρησης στη Δυτική Μακεδονία.

Αυστηρά μέτρα σε αιγοπροβατοτροφικές εκμεταλλεύσεις

Η συγκεκριμένη νόσος πλήττει αποκλειστικά αιγοπρόβατα, και όπως σημειώνεται σε επίσημο έγγραφο της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του ΥΠΑΑΤ, δίνεται έμφαση στις εκτροφές αιγοειδών, οι οποίες και προσβάλλονται κατά κύριο λόγο. Ήδη έχουν ξεκινήσει εντατικοί έλεγχοι και επισκέψεις κτηνιάτρων σε κτηνοτροφικές μονάδες της περιοχής.

Κατά τους ελέγχους πραγματοποιούνται:

  • Απογραφή του ζωικού κεφαλαίου
  • Κλινική εξέταση όλων των αιγοπροβάτων
  • Συλλογή δειγμάτων για πιθανή εργαστηριακή ανάλυση
  • Έλεγχος εφαρμογής μέτρων βιοασφάλειας, όπως:
    • Περίφραξη των μονάδων
    • Απολυμάνσεις τροχών και υποδημάτων στις εισόδους και εξόδους
    • Χρήση ειδικής ενδυμασίας από επισκέπτες και εργαζόμενους
    • Τήρηση αρχείου επισκεπτών και έλεγχος μετακινήσεων
  • Έρευνες για πιθανή διασύνδεση με άλλες εγκαταστάσεις

Ενεργοποιείται το εθνικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης

Οι ελληνικές αρχές ζητούν την άμεση και αυστηρή εφαρμογή των προβλεπόμενων μέτρων, όπως αναγράφονται στο εθνικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης για ζωονόσους (Π.Δ. 138/1995), καθώς και στον Κανονισμό 2020/687 της Ε.Ε..

Τα μέτρα περιλαμβάνουν απαγόρευση μετακινήσεων αιγοπροβάτων από και προς τις περιοχές υψηλού κινδύνου, καθώς και σωστή διαχείριση των ζωικών υποπροϊόντων (νεκρά ζώα, απορρίμματα κ.λπ.).

Η PPR είναι ιδιαίτερα μεταδοτική ιογενής νόσος που πλήττει κατσίκες και πρόβατα. Προκαλεί υψηλό πυρετό, αναπνευστικά προβλήματα και συχνά μαζική θνησιμότητα στα ζώα. Δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο, αλλά μπορεί να προκαλέσει τεράστιες απώλειες στις κτηνοτροφικές μονάδες και να επηρεάσει την οικονομία της υπαίθρου.

Έκκληση στους κτηνοτρόφους για επαγρύπνηση

Οι αρχές καλούν τους κτηνοτρόφους να βρίσκονται σε αυξημένη επιφυλακή και να ειδοποιούν άμεσα τις κτηνιατρικές υπηρεσίες σε περίπτωση που παρατηρήσουν ύποπτα συμπτώματα στα κοπάδια τους.

Η έγκαιρη ανίχνευση και η αυστηρή τήρηση των μέτρων βιοπροστασίας είναι κρίσιμες για να αποφευχθεί η εξάπλωση της νόσου στη χώρα.
Πηγή: thessalikigi.gr

18 July 2025
Banner