Εθνική στρατηγική Halal Ελλάδας

15 July 2025

Εθνική στρατηγική Halal Ελλάδας

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστος Κέλλας, επανέφερε στο προσκήνιο τη στρατηγική ενίσχυσης των εξαγωγών ελληνικών αγροδιατροφικών προϊόντων προς μουσουλμανικές χώρες, δίνοντας έμφαση στη δημιουργία μιας «Εθνικής Στρατηγικής Halal». Μιλώντας σε σχετική εκδήλωση, ο κ. Κέλλας υποστήριξε ότι η Ελλάδα διαθέτει «τοπικά και ποιοτικά» προϊόντα που μπορούν, με την κατάλληλη πιστοποίηση, να διεισδύσουν σε απαιτητικές αγορές όπως η Σαουδική Αραβία, η Μαλαισία και η Ινδονησία.

Αναγνώρισε, μάλιστα, ότι πρόκειται για μια εθνική υπόθεση και όχι απλώς μια εμπορική ή τεχνική διαδικασία. Ωστόσο, παρά την ενθουσιώδη ρητορική, λείπει ακόμη μια σαφής χαρτογράφηση του πραγματικού εξαγωγικού ενδιαφέροντος, των εμποδίων αλλά και της ικανότητας προσαρμογής του ελληνικού παραγωγικού τομέα στα αυστηρά διεθνή πρότυπα Halal.

Συνεργασίες και ανακοινώσεις με διεθνή χροιά

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών και συνοδεύτηκε από τη δημοσιοποίηση μιας νέας συνεργασίας ανάμεσα στη θυγατρική της ΕΒΕΤΑΜ Α.Ε., MIRTEC Cyprus, και την Halal Products Development Company (HPDC), που σχετίζεται με το Δημόσιο Επενδυτικό Ταμείο της Σαουδικής Αραβίας.

Σύμφωνα με τους συμμετέχοντες, αυτή η σύμπραξη σηματοδοτεί την έναρξη δημιουργίας εθνικής στρατηγικής Halal για την Ελλάδα. Μεταξύ των στόχων περιλαμβάνονται η αξιολόγηση των δυνατοτήτων συμμόρφωσης των ελληνικών παραγωγών, η ανάδειξη προϊόντων με εξαγωγικό δυναμικό, αλλά και η υποστήριξη επιχειρήσεων για την ένταξή τους στις διεθνείς εφοδιαστικές αλυσίδες.

Η θεωρητική βάση υπάρχει. Το ερώτημα όμως είναι κατά πόσο η πρωτοβουλία αυτή μπορεί να μετουσιωθεί σε πρακτικά, μετρήσιμα αποτελέσματα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του αγροδιατροφικού τομέα στην Ελλάδα.

Η Halal αγορά: ευκαιρία ή φιλόδοξη προσδοκία;

Πράγματι, τα διεθνή μεγέθη είναι εντυπωσιακά: η αγορά Halal ξεπερνά τα 2,5 τρισεκατομμύρια δολάρια και συνεχίζει να αναπτύσσεται. Ωστόσο, οι προκλήσεις δεν είναι λίγες. Οι αγορές των μουσουλμανικών χωρών είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικές, με υψηλές απαιτήσεις τόσο σε επίπεδο πιστοποιήσεων όσο και σε σχέση με την αλυσίδα διανομής. Η Halal πιστοποίηση δεν είναι απλώς μια σφραγίδα, αλλά ένας ολόκληρος τρόπος παραγωγής, διαχείρισης και μεταφοράς των προϊόντων, με θρησκευτικές, πολιτισμικές και τεχνικές προεκτάσεις.

Εδώ γεννάται εύλογα ο προβληματισμός: Είναι έτοιμοι οι Έλληνες παραγωγοί να μπουν σε ένα τόσο απαιτητικό πλαίσιο; Υπάρχει η τεχνογνωσία και η διοικητική υποστήριξη ώστε αυτή η εθνική στρατηγική να μην περιοριστεί σε μια ακόμη φιλόδοξη διακήρυξη; Και πώς θα διασφαλιστεί ότι η στρατηγική αυτή δεν θα εξυπηρετεί μόνο συμφέροντα πιστοποιητικών και μεγάλων οργανισμών;

Έπαινοι, δεσμεύσεις και διπλωματικές φιλοφρονήσεις

Ο κ. Κέλλας έσπευσε να συγχαρεί τους οργανωτές και ιδιαίτερα τον κ. Χρήστο Γιαννακάκη, επικεφαλής της Συνεταιριστικές Ελληνικές Εξαγωγές Α.Ε., για τον ρόλο του στην ανάδειξη της πρωτοβουλίας. Η παρουσία ξένων εταίρων και η ευγενική διπλωματική γλώσσα του υφυπουργού προς τη Σαουδική Αραβία, ενισχύει την εντύπωση ότι η Ελλάδα αναζητά –ίσως αγωνιωδώς– νέες αγορές για τη στήριξη της αγροτικής παραγωγής.

Η δήλωση πως «η Ελλάδα δεν προσφέρει απλώς προϊόντα – προσφέρει δέσμευση στην ποιότητα, σεβασμό στην κουλτούρα και ειλικρίνεια στη συνεργασία», αν και θετικά διατυπωμένη, παραμένει περισσότερο ευχολόγιο παρά στρατηγική τοποθέτηση με απτά αποτελέσματα.

Πρωτοβουλία με προοπτικές, αλλά και επιφυλάξεις

Η είσοδος στην αγορά Halal είναι ασφαλώς μια ενδιαφέρουσα προοπτική για τα ελληνικά προϊόντα. Ωστόσο, απαιτείται νηφάλια προσέγγιση, χωρίς θριαμβολογίες και πολιτικές κορώνες. Χρειάζονται σαφή χρονοδιαγράμματα, θεσμική υποστήριξη και τεχνική κατάρτιση για τους παραγωγούς.

Το στοίχημα είναι μεγάλο: θα αξιοποιηθεί πραγματικά αυτή η ευκαιρία ή θα προστεθεί στις αμέτρητες εξαγγελίες για την «ενίσχυση της εξωστρέφειας» που έμειναν τελικά στα χαρτιά;

15 July 2025
Banner